Näin toimii Israelin ylistetty Iron Dome -järjestelmä, joka petti Hamasin rakettisateessa

0:48img
Näin toimii Israelin Iron Dome.
Julkaistu 10.10.2023 20:33
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Israelin ilmatilaa on suojattu jo vuosia järjestelmällä, jota on kutsuttu yhdeksi maailman tehokkaimmista.

Iron Dome, suomeksi rautakupoli, suojaa Israelin ilmatilaa vihollisten ohjuksilta. Lauantaina lähes läpäisemättömänä pidetty kupoli kuitenkin murtui terroristijärjestö Hamasin tuhansin raketein tehdyn yllätyshyökkäyksen edessä.

Hamas sanoo ampuneensa jopa 5 000 rakettia Israeliin vain parissakymmenessä minutissa. Israelin puolustusvoimien mukaan raketteja ja ohjuksia ammuttiin 2 200 eikä se ole vahvistanut, kuinka monta niistä saatiin torjuttua. Hamasin tulitus oli kuitenkin riittävä puhkomaan Israelin puolustus.

Katso artikkelin videolta, miten Iron Dome toimii.

Historiallisesti Iron Domen torjuntaprosentti on vakuuttavaa luettavaa. Esimerkiksi toukokuussa se torjui Israelin puolustusvoimien mukaan lähes 96 prosenttia Islamistinen Jihad -järjestön ohjuksista. Tavallisestikin sen kehutaan torjuvan yhdeksän kymmenestä vihollisen ohjuksesta.

Lue myös: CNN:n toimittaja joutui ohjustulen keskelle Gazan rajalla: “Pysykää matalana”

Yksi ohjus 40 000 euroa

Järjestelmää alettiin kehittää Yhdysvaltojen tuella palestiinalaisjärjestöjen tuhoisien iskujen jälkeen vuonna 2007 ja se saatiin käyttöön 2011. Iron Dome sisältää kymmenen raketinheitinpatteria ympäri Israelia, ja ne kaikki on kytketty samaan järjestelmään.

Iron Domen tutka havaitsee vihollisen ohjuksen parhaimmillaan jopa 70 kilometrin päästä. Kone aloittaa kohteen tunnistamisen ja raksuttaa nopeasti arvion ohjuksen sijainnista ja siitä, mihin se on menossa.

AOP Israelin Iron Dome

Kuvassa Iron Dome -järjestelmä torjuu Gazan kaistaleelta ammuttuja ohjuksia toukokuussa 2023.

Jos ohjus näyttää olevan matkalla asuttuun kohteeseen, antaa keskusjärjestelmä käskyn, jolloin lähin käytettävissä oleva raketinheitin laukaisee torjuntaohjuksen. Jos vihollisen ohjus on matkalla ohi asutuksesta, esimerkiksi mereen, järjestelmä antaa sen jatkaa matkaansa.

Halpaa Iron Domen käyttö ei ole, sillä jokainen ohjus maksaa lähes 40 000 euroa. Siksi Israel kehittää parhaillaan laserpohjaista järjestelmää, joka pudottaisi yhden torjutun ohjuksen hinnan vain pariin euroon.

Lähteet: CNN, Reuters

Lue myös: "Heräsimme aamukahville, sitten tuli ilmahälytys" – Jerusalemissa asuvan suomalaispariskunnan koti tärisi Hamasin hyökkäyksestä

Pyrkimyksenä tuhota Israel: Tällainen on terroristijärjestö Hamas

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota