Israel ei ole neuvottelutuulella, toteaa Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri MTV Uutisille.
Lauantaina 7. lokakuuta Hamas hyökkäsi Israeliin tavalla, jota on verrattu sekä vuoden 1973 Jom kippurin sotaan että syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin.
Israelin korkeassa arvossa pidetty tiedustelu petti, poikkeuksellinen määrä raketti lensi taivaalle ja Hamas iski syvälle Israeliin.
Israelin mukaan yli 1 200 ihmistä on kuollut Hamasin hyökkäyksissä. Uhrien joukossa on myös paljon ulkomaalaisia. Pelkästään Supernova-musiikkifestivaalille tehdyssä iskussa kuoli avustusjärjestö Zakan mukaan noin 260 ihmistä.
Gazassa on kuollut noin 1 200 ihmistä, palestiinalaisministeriö sanoo.
Perjantaina Israelin armeija kehotti Gazan kaupungissa asuvia siviilejä poistumaan kodeistaan 24 tunnin kuluessa. Israelin armeija sanoo, että se aikoo tehdä merkittäviä toimia Gazan kaupungissa lähipäivinä. Gazan asukkaat voivat palata koteihinsa Israelin mukaan sitten, kun maan armeija sen sallii.
– Israelin hanskat ovat pudonneet ja nyt mennään loppuun asti, sanoi Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) MTV Uutisille puhelimitse torstaina.
Israelin armeija sanoo keskittäneensä yli 300 000 sotilasta etelärajalleen. CNN:n mukaan Israelin armeijan tiedottaja, everstiluutnantti Jonathan Conricus ei kysyttäessä torstaina suostunut sanomaan, aikooko Israel tehdä maahyökkäyksen Gazaan.
Conricus kuitenkin totesi, että "Hamasin koko sotilaallinen iskukyky täytyy pyyhkiä kartalta".
Toveri uskoo Israelin hyökkäävän maavoimillaan Gazaan.
– Pidän sitä todennäköisenä, Toveri totesi torstaina.
Milloin?
– Viikon sisään hyökätään maavoimilla ja mennään syvälle, Toveri vastasi.
Lue myös: Kumpi on uhri, kumpi syyllinen? Lue kooste, mistä Israelin ja Hamasin konfliktissa on kyse
"Hinnalla millä hyvänsä"
Edellisen kerran Israelin maavoimat hyökkäsivät laajemmin Gazaan vuonna 2014. Tuolloin Israel menetti 66 sotilasta.
– Se tarkoittaa, että Hamasilla ja muilla ryhmillä on ollut lähes vuosikymmen aikaa valmistella Gazan kaupunkien puolustamista, kirjoittaa John Spencer yhdysvaltalaisen Modern War Institute -tutkimuskeskuksen verkkosivuilla.
Jos Israel päätyy hyökkäämään maavoimillaan Gazaan, tullaan mahdolliset taistelut käymään pääosin tiheään rakennetussa kaupunkiympäristössä. Toverin mukaan israelilaissotilaat hyökkäisivät tuolloin "urbaaneihin kanjoneihin", joissa helposti päädytään heti vaikeuksiin.
Silti Toveri uskoo Israelin hyökkäävän.
– Tilanne on muuttunut dramaattisesti. Nyt yli 1 200 israelilaista on kuollut. Se on pienelle kansakunnalle niin kova isku, että asia halutaan hoitaa kunnolla hinnalla millä hyvänsä. Tappioita hyväksytään, Toveri sanoi.
8:30
Israelin armeija on Hamasiin nähden teknologisesti ylivoimainen, mutta kaupunkiympäristö tasoittaa taistelukenttää. Tuliylivoimaa on kaupungeissa vaikeampi hyödyntää, sillä rakennukset ovat luontaisia bunkkereita.
– Ampumaetäisyydet ovat parhaimmillaan satoja metrejä, lähitaisteluissa puhutaan metreistä. Tarkka-ampujat ovat käteviä, niitä on vaikea havaita, Toveri totesi.
Hamas-taistelijoita auttaa lisäksi se, että he tuntevat ympäristön paljon israelilaisia paremmin. Lisäksi he ovat jo läsnä kaupungeissa, joten tunnelien rakentaminen ja seinien tuhoaminen vastahyökkäysreittejä varten on mahdollista, Toveri kertoi.
Lue myös: Näin Hamasin hyökkäys poikkeaa aiemmista konflikteista – "Aivan eri todellisuus, johon olemme heränneet"
Kaupunkisota on "äärimmäisen hankalaa"
Sitten Israelin vuoden 2014 Gazan hyökkäyksen ovat dronet yleistyneet valtavasti. Niitä on myös Hamasilla käytössään. Kuten Ukrainassa on nähty, tarjoavat lennokit sekä iskuvoimaa että reaaliaikaista tiedustelutietoa.
Hamasilla on tiettävästi arsenaalissaan myös jonkin verran panssarintorjuntakalustoa, mikä on kaupunkiolosuhteissa myrkkyä tankeille ja miehistönkuljetusvaunuille.
Hamas tulee nojaamaan lähitaisteluun, Spencer arvioi Modern War Instituten julkaisemassa artikkelissa. Spencerin mukaan Hamas käyttää myös ihmiskilpiä.
– Vuonna 2014 Hamasilla oli 2 500–3 500 taistelijaa puolustamassa Gazaa. He tulittivat raketeilla, kranaatinheittimillä, panssarintorjunta-aseilla, konekivääreillä ja muilla tuliaseilla pääosin suojatuista asemista, hän jatkaa.
– Kaupunkisodan historiasta tiedämme, että yhden rakennuksen valtaaminen voi viedä päiviä, viikkoja tai kuukausia, Spencer muistuttaa.
Kaupunkitaistelu on "äärimmäisen hankalaa ja kuluttavaa", Toveri summasi.
– Kerrostaloon hyökkäys vaatii paljon jalkaväkeä ja tappiot ovat normaalisti suuria. Jo rakennukseen tunkeutuminen on hankalaa, koska etenemisreitit ovat jatkuvasti tulen alla. Yhden kerrostalon puhdistaminen ja pitäminen imuroi kevyesti komppanian, Toveri sanoo.
Yksi infrastruktuurin ja herkästi myös siviiliväestön kannalta tuhoisa sotilaallinen ratkaisu tähän ongelmaan on raskas tulenkäyttö. Sitä Israel näyttää myös toteuttavan. Gazasta on levinnyt lukuisia videoita, joissa näkyy pommitusten vuoksi romahtavia kerrostaloja.
– Israel käyttää ilmavoimaa lähes rajoittamatta. Infrastruktuurin tuhoamista on aiemmin pyritty säätelemään. Nyt Hamasin infrastruktuuria tuhotaan täysin tasaiseksi, Toveri sanoi.
– Jos tulenkäyttöä ei rajoiteta, rakennus yksinkertaisesti tuhotaan ja puolustajat sen mukana. Venäjä teki tätä Tshetshenian sodassa Groznyissa: Kaupunki tasoitettiin kortteli korttelilta, hän jatkoi.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kehottanut Israelia noudattamaan sodan sääntöjä.
Lue myös: Lääkärit ilman rajoja kertoo Gazasta MTV:lle saarretun kaupungin ahdingosta: "En tiedä, mihin ihmiset menevät turvaan"
"Israelilaiset eivät taida olla neuvottelutuulella"
Toveri uskoo, että Israelin maavoimat pyrkivät hyökätessään lohkomaan Gazan. Hamasin mahdollisuudet selvitä sotilaallisesti voittajana Israelin mahdollisesti maahyökkäyksestä Gazaan ovat heikot, Toveri sanoo.
– Hamas on maantieteellisesti eristyksissä, eikä apua tule mistään. Hizbollah voi ampua raketteja, mutta ei sillä ole mitään merkitystä sotilaallisesti. Gazan operaatio jatkuisi raketeista huolimatta. Ampumatarvikkeet ja materiaali loppuvat Hamasilta aika nopeasti, Toveri uskoo.
Hamas todennäköisesti toivoo myös kansainvälistä väliintuloa, Toveri arvioi. Tähän mennessä länsimaat ovat tuominneet Hamasin hyökkäykset ja esimerkiksi Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat jo aiemmin luokitelleet sen terroristijärjestöksi.
Toverin mukaan Hamasin ainoa keino on yrittää piiloutua siviiliväestön sekaan ja toivoa, että Israel vetäytyy.
– Israelilaiset eivät tosin taida olla neuvottelutuulella, Toveri lisäsi.
Lue myös: "Tilanne on katastrofaalinen" – avustusjärjestöt vaativat toimia Gazan ihmisten auttamiseksi
Hamas teki raa'an iskun Gazan läheiseen israelilaiskommuuniin, kokonaisia perheitä tapettiin – "Se oli verilöyly"
Israelista Suomeen palaaville kaksi evakuointilentoa – näin paljon matkasta joutuu maksamaan
Juttua päivitetty 13.10.2023 kello 7.46: Juttua päivitetty uusimmilla tiedoilla.