ISW: Iranin tähtäimessä Israelin sotilasmahdin ydin – videot paljastavat, minne ohjukset osuivat

Israel on myöntänyt Iranin ohjusiskun vaurioittaneen ilmavoimien tukikohtia.

Iranin tiistai-iltana tekemä ohjushyökkäys vaikutti useaan Israelin sotilas- ja tiedustelukohteeseen, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kuvamateriaalin perusteella.

Näistä yksi sijaitsee Herzliyan kaupungin eteläpuolella. Kuvissa näkyy alue, joka sijaitsee lähellä Israelin armeijan tiedustelutukikohtaa, jossa on Israelin tiedustelupalvelu Mossadin tukikohta sekä armeijan signaalinkeräysyksikkö.

Israel evakuoi kyseisen tiedustelutukikohdan ennen Iranin iskua, ISW kirjoittaa.

Kaksi muuta ISW:n mukaan kuvamateriaalin perusteella vahvistettua kohdetta olivat Gederassa sijaitseva koulu, joka on lähellä Tel Nofin ilmasotatukikohtaa sekä Ayalonin ostoskeskus, joka sijaitsee hyvin lähellä Shin Betin tukikohtaa. Shin Bet on Israelin keskustiedustelupalvelu.

Iranin puolustusministeri Aziz Nasir Zadeh väitti, että Iran kohdisti iskunsa Israelin "sotilaallisiin, operatiivisiin ja tiedustelukeskuksiin", jotka liittyivät Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyehin tappamiseen. ISW:n arvio vaikuttaa vahvistavan tätä väitettä.

Ilmavoimien tukikohtia vaurioitui

Israelin armeija on myöntänyt, että Iranin hyökkäys vaurioitti useita Israelin ilmavoimien tukikohtia, kertoo israelilaismedia Haaretz.

Kyseisten tukikohtien sotilaslentokoneet, sotilaat tai asejärjestelmät eivät vaurioituneet hyökkäyksestä, Israel väittää. Väitettä ei ole vahvistettu.

Israelin armeijan mukaan ohjukset aiheuttivat siviilialueilla "vain vähäisiä vaurioita", jotka olivat todennäköisesti seurausta ilmatorjunnan pudottamien ohjusten sirpaleista.

Joitakin ohjuksia osui Keski- ja Etelä-Israeliin, Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari sanoi New York Timesin mukaan tiistai-iltana. Israel torjui suurimman osan ohjuksista, tiedottaja lisäsi.

ISW:n mukaan Iranin armeijan yleisesikuntaan yhteyksissä olevan median mukaan Iran yritti iskeä ohjuksillaan kolmeen Israelin ilmavoimien tukikohtaan.

Kohteina olivat aavikolla sijaitseva Hatzerim ilmatukikohta, 20 kilometriä Tel Avivista sijaitseva Tel Nofin ilmasotatukikohta ja Nevatimin ilmatukikohta, jossa on ISW:n mukaan on Israelin F-35-hävittäjiä.

Suurin osa Israelin F-35-hävittäjistä oli Iranin ohjusiskun aikaan oletettavasti ilmassa, ISW arvioi. Myös suurin osa Israelin ilmatankkauskoneissa oli tuolloin lennossa. 

Ilmatankkauskoneiden käytöllä Israel olisi voinut mahdollistaa sen, ettei pitkäkestoisenkaan Iranin ilmahyökkäyksen aikana israelilaishävittäjien olisi tarvinnut laskeutua lentokentille, jolloin ne olisivat huomattavasti haavoittuvampia kuin ilmassa ollessaan.

Hävittäjiä voitiin luonnollisesti käyttää myös osana ilmapuolustusta.

Hypersonisia ohjuksia?

Iran hyökkäsi Israeliin yhteensä 181 ballistisella ohjuksella, Israelin armeija sanoo. 

Huhtikuussa Iran iski Israeliin noin 300 dronella ja ohjuksella, joista ISW:n mukaan noin 120 oli ballistisia.

Yhdysvaltalaislehti New York Times kertoo video- ja kuvamateriaalin mahdollisesti todistavan, että Iran käytti hyökkäyksessään mahdollisesti hypersonisia Fattah-1-ohjuksia.

Lehden vahvistamissa videoissa näkyy ohjuksen osia, jotka voivat mahdollisesti olla peräisin joko Fattah-1- tai Kheibar Shekan -ohjuksista. Molemmat ohjukset käyttävät samaa apurakettia, joten niitä on vaikea erottaa toisistaan, Times kirjoittaa.

Tunnetuista iranilaisohjuksista nämä kaksi tyyppiä ovat joka tapauksessa "kehittyneimmät, siitä ei ole epäilystäkään", sanoo International Institute for Strategic Studiesin Fabian Hinz New York Timesille.

Iran väitti käyttäneensä hyökkäyksessä ensimmäistä kertaa myös hypersonisia Fattah-2-ohjuksia. Iran väitti näiden ohjusten tuhonneen Israelin ballististen ohjusten torjuntajärjestelmiä. Tietoa ei ole vahvistettu.

Israelilaismedia Haaretzin sotilaslähteiden mukaan Iran ei käyttänyt hyökkäyksessä hypersonisia ohjuksia. Israelin tietojen mukaan Iranilla ei ole hypersonisia ohjuksia, lähteet väittivät Haaretzin mukaan.

Israelin ilmavoima- ja sotilastiedustelulähteiden mukaan Iran kuitenkin käytti hyökkäyksessään sen kehittyneimpiä ohjustyyppejä, Haaretz kertoo.

Iran yritti ylikuormittaa ilmapuolustuksen

Ballistinen ohjus on ilmapuolustukselle ikävä vastustaja.

Vielä lokakuussa 2022 Iltalehti uutisoi, ettei Suomella ole lainkaan kykyä torjua ballistisia ohjuksia. Huhtikuussa 2023 Suomi ilmoitti hankkivansa Israelin Daavidin linko -järjestelmiä, jotka pystyvät torjumaan ballistisia ohjuksia.

Suomen Ilmavoimien entisen komentajan, nykyisen kansanedustajan Jarmo Lindbergin (kok.) mukaan ballististen ohjusten torjunta vaatii esimerkiksi Patriot-ilmatorjuntajärjestelmässä noin neljän miljoonan euron arvoisen ohjuksen.

Suurella määrällä ballistisia ohjuksia Iran todennäköisesti pyrki ylikuormittamaan Israelin ilmapuolustuksen erityisesti Keski-Israelissa. Nevatimin ja Hatzerimin ilmatukikohdat tosin sijaitsevat eteläisessä Israelissa.

Ilmapuolustuksen ylikuormittamisessa on käytännössä kyse siitä, että ammutaan niin paljon vaikeasti torjuttavia ohjuksia tai lennokkeja, ettei ilmapuolustuksella riitä resursseja niiden kaikkien torjumiseen.

ISW arvioi, että Israel keskittyi torjumaan ne Iranin ohjukset, jotka olisivat maaliin päästessään osuneet asutuille alueille. Nevatimin ja Hatzerimin tukikohdat sijaitsevat suhteellisesti vähäväkisillä aavikkoalueilla.

Israelin vallankumouskaarti sanoi tiistai-iltana ohjushyökkäyksen olleen kosto Haniyehin, Hizbollahin ylimmän johtajan Hassan Nasrallahin ja iranilaiskenraali Abbas Nilforoushanin tappamisesta.

Israel on vannonut kostavansa Iranin ohjusiskun.

Oikaisu 2.10.2024 kello 19.36: Jutussa luki, että Shin Bet on Iranin keskustiedustelupalvelu. Shin Bet on Israelin keskustiedustelupalvelu.

Lue myös:

    Uusimmat