Näin toimii poliisin pommiryhmä: Äärimmäisenä keinona elokuvista tuttu tilanne – "Siinä vaiheessa ei arvota, mikä johto katkaistaan"

7:54imgNäin toimii Helsingin poliisin terroripommiryhmä – katso haastattelu videolta
Julkaistu 17.11.2024 07:37
Toimittajan kuva

Pekka Lehtinen

pekka.lehtinen@mtv.fi

Helsingin poliisin terroripommiryhmällä (Tepo) on ollut tänä vuonna noin 250 tehtävää. Kolmessa tapauksessa kyse on ollut suoranaisesta pommiuhkauksesta.

Tepo-ryhmän esimies Ville Kiviniemi ei kerro tarkemmin, mistä kyseisissä yksittäisissä pommiuhkauksissa on ollut kyse.

– Yleisesti voi sanoa, että erilaisten uhkausten kohteena ovat viranomaiset ja poliittiset päätöksentekijät. Ja yksi ryhmä ovat oppilaitokset ja niihin kohdistuvat uhkaukset, Kiviniemi sanoi Rikospaikan haastattelussa.

Lue myös: Poliisin tietoon tulee kymmeniä pommiuhkauksia vuosittain: "Lähtökohta on, että kukaan ei loukkaannu tai kuole"

Uhkaukset lisääntyneet

Helsingin poliisin tepo-ryhmä on osa valmiusyksikkö Karhua. Tepo-koulutettu henkilöstö vastaa poliisitehtävillä toimenpiteistä, joissa on kyse räjähdysaineiden tunnistamisesta, säilyttämisestä ja hävittämisestä. Jokaisella poliisilaitoksella on tepo-ryhmä.

– Tepo-ryhmä suorittaa turvatarkastuksia isojen kokousten, tapahtumien ja valtiovierailujen yhteydessä niin, että tilat ja alueet ovat turvallisia. Tepo avustaa myös rikostutkintaa rikosten ennaltaehkäisemisessä ja selvittämisessä. Iso osa ryhmän työajasta kuluu erilaisiin tilanteisiin sekä skenaarioihin varautumisessa ja harjoittelussa, Kiviniemi totesi.

Kiviniemen mukaan pommiuhkaustehtävät, joihin tepo-ryhmän täytyy lähteä, ovat viime aikoina vähentyneet.

– Uhkaukset sinänsä ovat lisääntyneet sosiaalisessa mediassa ja internetissä.

Lue myös: Mafiatyylinen isku oikeudessa – haulikkomiehet hyökkäsivät omakotitaloon pommin kanssa Kemissä

Pommiryhmällä käytössä paljon apuvälineistöä

Tepo-ryhmä on varautunut myös tilanteeseen, jossa on päätettävä, katkaistaanko niin sanotusti sininen vai punainen lanka, jotta pommi ei räjähdä vaan tehdään vaarattomaksi.

– Tilanteessa, jossa on epäilty räjähde, se tunnistetaan ja tehdään uhka-arvio. Sitten lähdetään selvittämään, mitä eri toimintavaihtoehtoja on. Keinovalikoimassa on viime kädessä ja ääritilanteissa elokuvista tuttu johdon katkaiseminen, mutta yleensä muut menetelmät ovat turvallisempia ja tarkoituksenmukaisempia. Siinä vaiheessa ei arvota, mikä johto katkaistaan, Kiviniemi kertoi.

Pommiryhmällä on käytössään pommirobotteja ja muuta teknistä apuvälineistöä.

– Toimintaan liittyy paljon etähallintamenetelmiä, mittareita, tunnistuslaitteita ja erilaisia käsityökaluja.

Kiviniemen mukaan räjähteitä tavataan myös rikollisten hallusta, mutta tilastoissa ei näy siltä osin Suomessa mitään huomattavaa nousua. 

Ruotsin järjestäytyneen rikollisuuden tilannetta ja katujengejä seurataan Suomen poliisissa ja myös tepo-ryhmässä erittäin tarkasti.

– Teemme reaaliaikaista yhteistyötä rikollisen toiminnan torjumiseksi ja paljastamiseksi ja sivussa myös tämän räjähdeilmiön torjumiseksi. Tepo-ryhmän osalta käymme tiivistä tietojenvaihtoa, jotta saamme naapurimaan tapahtumista parhaan mahdollisen tilannekuvan ja voimme varautua koulutuksessa, varustuksessa ja suorituskyvyssä niihin uhkiin myös Suomessa.

Katso videolta koko haastattelu Rikospaikassa.

Lue myös: MTV:n tiedot: Bandidoksen kerhotaloon suunniteltiin pommi-iskua, taustalla ääriväkivaltainen ruotsalaisjengi

Tuoreimmat aiheesta

Rikospaikka