Näin uusi laki vaikuttaa tupakointiin – autossa polttamista koskevat kiellot lain erikoisuuksia

tupakka
Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa ja kehittää tupakkapolitiikkaa, jonka tavoitteena on tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen.Shutterstock
Julkaistu 12.08.2016 02:30
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Uusi tupakkalaki iskee jo maanantaina itärajan tuontiin, kun Venäjältä ei saa enää tuoda kuin kerran vuorokaudessa kartongin tupakkaa.

Sunnuntaihin saakka suomalaiset ovat voineet käydä ostamassa halpaa venäläistä tupakkaa monta kertaa vuorokaudessa itärajan takaa.

– Itärajalla tupakointi onkin yleisempää kuin muualla Suomessa ja tästä johtuen Kaakkois-Suomessa tupakkasairauksia on enemmän kuin muualla. Tätä halpaa venäläistä tupakkaa on valunut eri puolille maata. Tähän laittomaan tupakkatuotteiden kauppaan halutaan panna nyt stoppi, kertoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali-ja terveysministeriöstä.

Uuden tupakkalain myötä Suomessa asuvan matkustajan on oltava poissa Suomesta yli 24 tuntia, jotta hän ylipäänsä saa tuoda tupakkatuotteita maahan ETA-alueen ulkopuolelta.  

Vastaavasti ETA-maan ulkopuolella asuvan henkilön matkan Suomessa on kestettävä yli kolme vuorokautta, jotta hän saa tuoda tupakkatuotteita Suomeen. 

Erikoista: Tupakointikielto, kun lapsi autossa 

Lakiin mahtuu myös kummallisuus, sillä ensi viikosta lähtien autossa ei saa polttaa, jos kyydissä on alle 15-vuotias – mutta tupakointi on sallittua matkailuautossa, vaikka kyydissä olisi alle 15-vuotias.

Ministeriön mukaan kielto tehdään, koska tutkimustulosten mukaan altistuminen tupakansavulle etenkin pienessä tilassa vahingoittaa lasten valtimoita sekä altistaa lapset sydän- ja verisuonisairauksille, astmalle, allergiselle nuhalle ja keuhkoputkentulehdukselle. 

Erikoista on myös kiellon valvonta, sillä sitä ei valvo poliisi vaan kunnat eikä siitä rangaista millään tavalla.

tupakka

Kiellolla halutaan myös vahvistaa lasten lähipiirin sosiaalista kontrollia. Perhepiirissä asiasta keskustelu on helpompaa, jos yhteisten automatkojen savuttomuutta voi perustella lailla.

Yllätys: Nuuskan tuonti vapautuu osittain 

EU-maissa nuuskan myynti on ollut kiellettyä vuodesta 1992 lähtien, joten Suomi ei voi sallia nuuskan myyntiä. Ruotsi neuvotteli poikkeuksen kiellosta liittyessään EU:n jäseneksi vuonna 1995.

– Ensi viikolla voimaan tuleva lakimuutos yksinkertaistaa nuuskan tuonnin rajoituksia. Aiemmin laissa oli tuontiraja 1,5 kiloa tai 30 rasiaa, joissa nuuskaa korkeintaan 50 grammaa.

– Muutoksen myötä nuuskaa voi tuoda kerralla vain kilon, mutta jatkossa rasioita voi tuoda kerralla jopa 40 kappaletta, jos rasiassa on nuuskaa vain 25 grammaa eli nyt puhutaan painosta eikä kappalemäärästä, selventää Paavola.

Muita savuttomia tupakkatuotteita kuin nuuskaa saa myydä 20.5.2017 saakka.

Nuuskaa

Nuuskarasioita voi tuoda jatkossa enemmän.

Tarjonta laajenee: Nikotiiniliuokset myyntiin 

Tähän saakka Suomessa on voinut myydä sähkösavukelaitteita ja nikotiinittomia liuoksia, mutta nyt myyntiin tulevat myös nikotiiniliuokset.

EU:n tupakkatuotedirektiivin mukaan sähkösavukkeet piti päästää Suomen markkinoille. Tuotteiden on täytettävä direktiivistä johtuvat tiukat laatu- ja turvallisuusvaatimukset, ja niissä on oltava nikotiinia koskeva varoitusmerkintä. 

Sähkötupakka

Nikotiiniliuokset myyntiin Suomessa marraskuun loppupuolella.

– Valmistajien ja maahantuojien on ilmoitettava Valviralle markkinoille tulevista tuotteista puoli vuotta etukäteen. Hakemuksia on voinut jättää jo toukokuusta saakka, joten nikotiiniliuoksia tulee kauppoihin ja kioskeihin aikaisintaan marraskuussa.

Sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden rajat ylittävän etämyynnin kieltoa sovelletaan ensi vuoden alusta eli tämä lopettaa myös nettimyynnin.

Yksinkertaista: Asunto-osakeyhtiössä tupakointikielto helpottuu

Uusi laki ei kiellä tupakointia parvekkeella tai asunnon ulkoalueilla, mutta taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikieltoa esimerkiksi juuri parvekkeille.

– Tupakoinnista tulee valtavasti valituksia – jopa päivittäin viranomaisille ja järjestöille. Tupakointikiellon saamiseksi on pitänyt osoittaa terveyshaitta, mikä on ollut vaikeaa ja kiellot ovat kaatuneet oikeudessa.

– Ensi vuoden alussa asunto-osakeyhtiössä tupakointikiellon saamiseksi ei tarvitse enää osoittaa terveyshaittaa eli tilanne helpottuu huomattavasti. Kielto voidaan määrätä, jos savu voi kulkeutua naapuriin. Tämä voidaan todeta myös rakennuspiirustuksien perusteella. Jos savu leviää huoneistoissa rakenteiden kautta, eikä sitä voi kohtuullisin kustannuksin korjata, niin tämä riittää kiellon perusteeksi, kuvailee Paavola.

Tulossa: Mentolin maku kielletään vuonna 2020

Tupakkatuotedirektiivi edellyttää muun muassa, että tunnusomaiset maut eli muut kuin tupakkamaut kielletään savukkeista ja kääretupakasta. Suositut maut, kuten mentoli, kielletään vasta siirtymäajan jälkeen vuonna 2020.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa