Hallitus aikoo sallia nikotiinipussien myynnin kaupoissa ja kioskeissa myös jatkossa. Nikotiinipussien sääntelyä ja verotusta kuitenkin kiristetään.
Nikotiinipussien vähittäismyynti tulee jatkossa luvanvaraiseksi. Hallitus arvioi saavansa nikotiinipussien myynnistä jopa 50 miljoonan euron verotulot vuosittain.
Hallitus aikoo kiristää nikotiinipussien verotusta siten, että nyt noin 6 euroa maksava rasia maksaisi ensi vuonna noin 8,5 euroa. Laskelman mukaan 12 gramman nikotiinipussirasioita myytäisiin Suomessa 25 miljoonaa kappaletta.
Osana tätä arviota nikotiinipussit otetaan hallitusohjelman mukaan tupakkalain soveltamisalan piiriin. Samalla nikotiinipussien vähittäismyynti säädetään luvanvaraiseksi ja tuotteille säädetään samat nikotiinirajat kuin naapurimaissa. Lisäksi tuotteissa sallitaan vain aikuisille tarkoitetut maut.
Merkittävin muutos nykytilanteeseen tuotteiden myynnin näkökulmasta on sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntijan Reetta Honkasen mukaan se, että nikotiinipussien vähittäismyynti säädetään luvanvaraiseksi.
Terveyshaitat samanlaisia kuin nuuskalla
Nikotiinipussien saaminen sääntelyn piiriin on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntijan Hanna Ollilan mukaan tärkeää.
– Tietysti nikotiinipussien kielto olisi ollut ensisijaista. Rajoitettu vähittäismyynti, missä näiden tuotteiden houkuttelevat ominaisuudet minimoidaan, voi kuitenkin olla toimiva toissijainen ratkaisu, Ollila sanoo.
Lue myös: Osassa sähkötupakoita laiton määrä nikotiinia – sekä tupakan ostaja että myyjä saattavat syyllistyä rikokseen
Nikotiinipussien terveyshaitat ovat Ollilan mukaan todennäköisesti melko samantyyppisiä kuin nuuskalla. Monet haitoista liittyvät itse nikotiiniin, joka kuormittaa sydäntä ja verenkiertoelimistöä sekä aiheuttaa voimakasta riippuvuutta.
– Nikotiinin huippupitoisuus veressä voi nousta yhtä suureksi tai suuremmaksi kuin tupakoidessa, kun käyttää kuuden milligramman nikotiinipussia, Ollila sanoo.
Nikotiinipussit ovat Ollilan mukaan vielä melko uusia tuotteita ja niiden terveyshaitoista tarvitaan lisätutkimuksia.
Käyttö on lisääntynyt nopeasti Ruotsissa
Nikotiinipussien myynnillä ja markkinoinnilla tavoitellaan Ollilan mukaan uusia kohderyhmiä, kuten nuuskaajia ja ihmisiä, jotka eivät ole käyttäneet nikotiinituotteita aikaisemmin.
– Yksi kohderyhmä on esimerkiksi naiset, jotka eivät ole perinteisesti nuuskanneet.
Nikotiinipussien käyttäjien määrästä Suomessa ei ole Ollilan mukaan tällä hetkellä ajankohtaista tietoa. Niiden käytöstä kysyttiin aikuisväestöltä vuodenvaihteessa, kun tuotteet oli vielä tilattava ulkomailta itsehoitolääkkeenä.
Lue myös: Viiniin ja lonkeroon ehdotetaan roimaa veronkorotusta – myös nikotiinipusseja kaavaillaan tupakkaverotuksen piiriin
Sen sijaan nuorilta kysyttiin nikotiinipussien käytöstä tämän kevään kouluterveyskyselyssä. Nikotiinipussit vapautettiin myyntiin Suomessa kyselyn toteutusajan puolivälissä. Kyselyn tulokset julkaistaan syyskuun lopulla.
Nikotiinipussien käyttö on lisääntynyt sosiaali- ja terveysministeriön mukaan nuorilla nopeasti esimerkiksi Ruotsissa. Siellä lukion toisen vuoden opiskelijoista 40 prosenttia on käyttänyt nikotiinipusseja.
Keskiössä sääntelyn tehokkuus
Yksi Suomen tupakkalain tavoitteista on, että alle viisi prosenttia väestöstä käyttää tupakka- ja nikotiinituotteita vuoteen 2030 mennessä. Lisääkö nikotiinipussien vähittäismyynti nikotiinin käyttöä Suomessa?
– Se riippuu muun sääntelyn tehokkuudesta. Vertailun vuoksi esimerkiksi sähkösavukkeet ovat olleet vähittäismyynnissä Suomessa, mutta niille tuli todella kattava säätely. Sähkösavukkeiden käyttö on pysynyt vähittäismyynnistä huolimatta vähäisenä, THL:n Ollila sanoo.