Parveketupakoinnin kieltämistä aiotaan helpottaa, mutta taloyhtiöille kiellosta ei ole tulossa kevyt menettely. Suunnitelmana on, että se vaatisi viranomaisen tekemän arvion siitä, että savu voi kulkeutua tietystä asunnosta yhteen tai useampaan muuhun.
Tällöin taloyhtiön yhtiökokous voisi asettaa huoneistoon kiellon, joka olisi käytännössä asuntokohtainen. Muissa kuin kiellon saaneissa asunnoissa polttaminen olisi edelleen mahdollista.
Terveysviranomaisen olisi siis yleensä käytävä toteamassa savuhaitta talokohtaisesti paikan päällä.
Jokaisen asunnon osalta asiaa ei sentään erikseen tarvitsisi juosta toteamassa, vaan jos savun todettaisiin kulkeutuvan esimerkiksi kerrostalon toisesta kerroksesta ylimpään kerrokseen asti, voitaisiin olettaa sen kulkeutuvan myös välissä oleviin asuntoihin.
Toteutustapa vielä auki
Uuden tupakkalain on määrä tulla voimaan ensi kesänä. Sosiaali- ja terveysministeriöstä korostetaan, että laki on vielä luonnosvaiheessa eikä yksityiskohtia, kuten arviointikäyntien järjestämistä, ole vielä tarkennettu. Ministeriössä pidetään tärkeänä, että kieltäminen perustuisi samoihin kriteereihin, jolloin jonkinlainen viranomaisarvio on tarpeen.
Uusi tupakkalaki, uudet rajoitukset
– Mentolisavukkeet ja muut makutupakat aiotaan kieltää vuoden 2020 jälkeen.
– Tupakka-askeihin tulee aiempaa isommat varoitusmerkinnät, 65 prosenttia askin pinta-alasta.
– Askeihin tulee myös haitoista varoittavia kuvia, jotka vaihtuvat säännöllisesti.
– Nuuskan lisäksi myös purutupakan ja nenänuuskan myynti aiotaan kieltää.
– Nuuskatuotteiden maahantuonnin enimmäismäärä putoaa 1,5 kilosta 0,5 kiloon.
– ETA-maiden ulkopuolelta tupakkatuotteita voi tuoda, kun on ollut poissa maasta yli 20 tuntia.
– Tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden netti- ja etämyynti kielletään.
– Nikotiinipitoiset sähkösavukkeet tulevat kauppoihin samanlaisin rajoituksin kuin muut tupakkatuotteet.
– Uusi tupakkalaki on luonnosvaiheessa, ja sen on määrä tulla voimaan ensi kesänä.
– Tietenkään tässä ei haluta mitään hirvittävän kuormittavaa systeemiä luoda. Ehdotuksen lähtökohtana on se, että asukkailla on oikeus tupakoida, mikäli se ei aiheuta haittaa muille. Siksi ei voida säätää yleistä tupakointikieltoa kaikille parvekkeille, sanoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola.
Ajatuksena on, että tietyssä pisteessä puhtaan hengitysilman turvaaminen nousisi tupakoivan henkilön oikeuksien ohi.
Tupakoinnin kieltäminen on ollut taloyhtiöille tähän asti käytännössä mahdotonta, mikä on oikeudessa testattu. Se edellyttäisi terveyshaitan osoittamista, joka on osoittautunut liian vaikeaksi.
Kiellollisia ja kiellottomia asuntoja?
Kiinteistöliitossa ja Isännöintiliitossa pidetään tupakointikiellon helpottamista myönteisenä, mutta suunniteltu menettelytapa herättää myös epäilyksiä.
– Kun terveydensuojeluviranomaisten on todettava haitta paikan päällä, niin väkisinkin tulee miettineeksi, että riittävätkö resurssit viranomaisten puolella, sanoo Kiinteistöliiton lakipalveluyksikön päällikkö Virpi Hienonen.
Osakkaiden näkökulmasta täysin ongelmatonta ei ole myöskään se, että tupakointikiellosta olisi tällä mallilla tulossa käytännössä asuntokohtainen.
– Myydäänkö samasta yhtiöstä sitten tupakointikiellollisia huoneistoja ja sellaisia, joissa ei ole kieltoa, se on mielenkiintoinen ajatus, Hienonen pohtii.
Ministeriöstä ei osata tässä vaiheessa sanoa, olisiko huoneistoon asetettu tupakointikielto voimassa tietyn ajan vai ikuisesti.
Myös Isännöintiliittoa askarruttaa mallissa se, miten hyvin tarkastajien resursseja on saatavilla arvioiden tekoa varten, sillä tarvetta voi olla paljonkin.
– Tupakointi aiheuttaa riitoja ja kärhämiä taloyhtiöissä jatkuvasti, ja se on varmaan entisestään lisääntynyt. Ihmiset aiempaa harvemmin törmäävät tupakansavuun, jolloin se ärsyttää enemmän, sanoo toimitusjohtaja Tero Heikkilä.
Isännöintiliiton näkökulmasta taloyhtiön pitäisi pystyä kieltämään tupakointi enemmistöpäätöksellä ilman erityistä haitan osoittamistakin. Tällaista ei kuitenkaan ole näköpiirissä.
Ministeriö kerää parhaillaan lausuntoja uudesta tupakkalaista, jonka on määrä tulla voimaan ensi kesänä.