Näin valtio ottaa ja antaa

Lehtikuva
Julkaistu 21.03.2013 16:00(Päivitetty 19.06.2013 09:46)

Varpu Helpinen

varpu.helpinen@mtv.fi

@varpuhelpinen

Hallitus sopi tänään kehysriihessään, miten valtio säästää vuosina 2014-2017. Valtion taloutta sopeutetaan noin 600 miljoonan euron edestä. Siitä puolet on menoleikkauksia ja puolet veronkorotuksia.

Yhteisöveroa lasketaan

Yhteisöveroa lasketaan 20 prosenttiin. Nykyisin vero 24,5, Ruotsissa vero on 22.

Osinkojen verovapaus pois

Osinkojen verovapaus poistuu. Nyt yksityishenkilön ja kuolinpesän saamasta osingosta 70 prosenttia on veronalaista pääomatuloa ja 30 prosenttia verovapaata tuloa. Ensi vuonna pörssiosingot ovat kokonaan pääomaverotettavaa tuloa. Tämä iskee erityisesti yli 800 000 kotimaiseen piensijoittajaan. Myös yrittäjien verovapaat osingot, joista on käyty aina kovaa ideologista keskustelua, poistuvat nyt kokonaan. Muista kuin julkisesti noteeratuista yhtiöstä saadusta osingosta on veronalaista 25 % siihen määrään saakka, joka vastaa osakkeen matemaattiselle arvolle laskettua 8 % vuotuista tuottoa. Ylimenevä osa on kokonaan veronalaista pääomatuloa.

Yritystuet remonttiin

Yritystukia karsitaan.

Leikkauslista on pitkä

Leikkauksia tulee elinkeinotukien lisäksi muun muassa kehitysyhteistyöhön ja kuntien valtionosuuksiin. Myös sähkövero nousee edelleen. Kulutusveroja kuten alkoholi-, tupakka- ja makeisveroa korotetaan. Esimerkiksi yksittäisessä olutpullossa korotus muutamia senttejä, mutta panimoteollisuus pelkää Viron viinarallin kiihtyvän. Kehitysyhteistyöstä leikata vuosittain 29 miljoonaa euroa vuosina 2015, 2016 ja 2017. Kaikki päästöhuutokauppatulot ohjataan hallitusohjelman mukaisesti kehitysyhteistyöhön

Lisälasku kunnille

Hallituksen kehysriihestä koituu kunnille noin 90 miljoonan euron lasku. Kuntien valtionosuuksia leikataan, mutta samalla niiden tuloja lisätään. Jäteveron tuotto ohjataan kunnille ja kiinteistöveron korotuksilla kunnat saavat noin 100 miljoonan euron lisätulot. Kuntien nettomenetykseksi jää noin 90 miljoonaa euroa.

Päivähoitomaksu muuttuu

Päivähoitomaksu porrastetaan käytön mukaan.

Kotitalousvähennys suurenee

Mahdollisuus vähentää kotitaloustöitä verotuksessa suurenee. Vähennyksiä voi tehdä ensi vuodesta lähtien 2 400 eurolla. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on tänä vuonna 2 000 euroa.

Lastensairaalaan rahaa

Helsinkiin rakennettava lastensairaala saa valtiolta rahoitusta 40 miljoonaa euroa.

Armeijakin jatkaa säästämistä

Reserviläiskoulutusta, harjoitustoimintaa sekä lento- ja alustoimintaa jatketaan supistetulla tasolla vielä vuonna 2014.

Asuntopoliittinen paketti

Pääkaupunkiseudulle on luvassa lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Asuntorakentamista hallitus vauhdittaa 40 miljoonalla vuodessa kolmen vuoden ajan.

Rahaa rajalle

Terrorismin torjuntaa tehostetaan osoittamalla suojelupoliisille 1,6 miljoonan euron vuotuinen lisäys. Rajavartiolaitos saa kasvaneen rajaliikenteen takia lisää työvoimaa vuoteen 2017 mennessä 160 henkilötyövuodella. Imatran ja Vaalimaan rajanylityspaikkojen kehittämiseen osoitetaan lisää rahaa.

Opintotuki ei uudistu

Opintotuessa ei siirrytä lainapohjaiseen järjestelmään. Opintotuki sidotaan indeksiin 1.8.2014 alkaen. Nuorten yhteiskuntatakuuta vahvistetaan lisäpanostuksella erityisesti nuorten oppisopimuskoulutukseen. Osatyökykyisten työllistymistä helpotetaan mm. pidentämällä osasairauspäivärahakauden kestoa.

Lue lisää valtioneuvoston tiedotteesta

Katso Eeva Lehtimäen juttu (Seitsemän uutiset 21.3.2013)

Sumo video id

Sumo video id

"Kun joudutaan leikkaamaan, aina koskee"

Vastuu sote-palveluista säilymässä keskisuurilla kunnilla

Katainen hehkuttaa: Nyt satsataan työpaikkoihin

PTT: Alkoholiveron korottaminen oli arvattavissa

Kehysriihi: Asuntopulaa yritetään helpottaa

Kehysriihi: Alkoholivero nousee, yritysverotus kevenee

Oppositio ei niellyt kehysriihen päätöksiä Katainen hehkuttaa: Nyt satsataan työpaikkoihin

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa