Näin Venäjä teki Navalnyin elämän sietämättömäksi vankilassa

Vanginvartijat kohtelivat oppositiojohtaja Aleksei Navalnyitä sietämättömän julmasti IK-6-vankilassa Venäjällä, kertoo Meduza. Navalnyi joutui muun muassa eristysselliin 23 kertaa.

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kuoli helmikuun puolivälissä epäselvissä oloissa vankileirillä Siperiassa. Hänet oli tuomittu 19 vuoden rangaistukseen kavalluksesta ja oikeuden halventamisesta.

Ennen siirtoa Siperiaan Navalnyi kärsi rangaistusta IK-6-vankilassa Melohovon kylässä noin 250 kilometrin päässä Moskovasta.

IK-6 tunnetaan tiukan hallinnon rangaistussiirtolana. Navalnyin liittolaiset ovat kuvanneet sen olevan yksi Venäjän pelottavimmista. 

Navalnyin tiedottajan mukaan vankila on tunnettu vankien kiduttamisesta ja tappamisesta.

Nimetön lähde kertoi tietoja

Venäläisen oppositiomedian Meduzan mukaan IK-6:n henkilökunta teki Navalnyn elämän tarkoituksellisesti sietämättömäksi. Se myös yritti peitellä jälkiään keksimällä ristiriitaisia selityksiä tekemilleen rikkomuksille.

Meduza perustaa tietonsa tuntemattomalta lähteeltä saamiinsa satoihin sähköpostiviesteihin ja asiakirjoihin.

Sähköpostit oli lähetetty vankilan lakiasioita hoitavan juristin Ilya Kruglyshevin sähköpostilaatikosta.

Venäjän vankeinhoitolaitoksessa yli kaksi vuosikymmentä työskennellyt Kruglyshev on käsitellyt lukuisia Navalnyn oikeusjuttuja.

Vankilan henkilökunta lähetti Meduzan mukaan lakimiehelle esimerkiksi asiakirjoja, joissa se perusteli pyrkimyksiään huonontaa Navalnyin oloja vankilassa tieten tahtoen.

Vankilan työntekijät myös seurasivat tarkasti Navalnyin ja tämän asianajajien sekä perheen välistä viestinvaihtoa.

Eristyssellissä 23 kertaa

Meduzan saamien tietojen mukaan Navalnyin saapuessa IK-6:een hänen verenpaineensa oli vaarallisesti koholla. Verenpainelääkitystä ei kuitenkaan annettu.

Navalnyi pantiin IK-6:ssa eristysselliin 23 kertaa. Yli kaksi vuotta kestäneen vankeuden aikana hän vietti erityissellissä kaikkiaan yli 300 päivää.

Vankilan työntekijät lähettivät lakimiehelle seikkaperäisen selostuksen muun muassa siitä, miksi Navalnyin päiväkävely oli eräänäkin eristyssellipäivänä evätty. Yhdessä selityksessä Navalnyn ulkoilun epäämisen syyksi ilmoitettiin, että se johtui ”yksinomaan tuomitun A. A. Navalnyn tahdosta”.

Yksi esimerkki koskee Navalnyin siirtoa pois IK-6:sta viime vuoden 2023 lopulla. Kun Navalnyi lakkasi joulukuun alussa saapumasta videoyhteyden välityksellä oikeudenkäynteihin, vankilan virkamiehet selittivät hänen poissaolonsa laitoksen sähkökatkoksilla. Pian Navalnyin asianajajille kuitenkin ilmoitettiin, että heidän päämiehensä ei ollut enää lainkaan IK-6:ssa.

Vasta kolme viikkoa myöhemmin Navalnyin avustajat saivat tietää, että Navalnyi oli siirretty arktisessa Kharpin kylässä sijaitsevaan korkean turvallisuuden vankilaan.

Navalnyi myös kärsi vankina ollessaan erilaisista kivuista ja uskoi vakaasti, että häntä myrkytetään.

Tutkijat takavarikoivat todisteita

Meduza kertoo, etä uusien vuotaneiden asiakirjojen mukaan Venäjän valtion tutkijat takavarikoivat kaiken, mihin Navalnyi koski viimeisinä tunteina ennen kuolemaansa.

Dossier Centerin raportissa julkaistu luettelo sisältää niin vaatteita ja kirjoja kuin jopa näytteitä maasta, jossa Navalnyi makasi kuoltuaan. 

Dossier Center on Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja hänen lähipiiriinsä keskittynyt tutkimusjärjestö, jonka on perustanut Putinin tunnetuimpiin vastustajiin kuuluva entinen oligarkki Mihail Hodorkovski.

75 esinettä sisältävässä luettelossa oli muun muassa seuraavia tuotteita tai esineitä:

  • Kaikki Navalnyin vaatteet
  • Navalnyin patja, lakanat ja kirjat (Raamattu, Sota ja rauha, Pushkinin elämä ja teokset ja Englanti–venäjä-sanakirja)
  • Elintarvikkeita
  • Näytteet lattiasta, jolla Navalnyi makasi kuollessaan
  • Näytteitä lumesta harjoituspihalta, jossa Navalnyi alkoi liittovaltion vankeinhoitolaitoksen mukaan sairastua
  • Oksennusta, kynnet molemmista käsistä, hiusnäytteet sekä näytteet hänen huulistaan, käsistään, nenästään ja suustaan
  • Navalnyia hoitaneiden lääkintähenkikökunnan jälkeensä jättämät roskat ja kertakäyttötarvikkeet, kuten kasvomaskit ja lääkintätarvikelaatikot.

Havainnot lainvalvontaviranomaisten toimista Navalnyin kuoleman jälkeen voivat Dossier Centerin mukaan viitata siihen, että he tutkivat kuolemaa pikemminkin aiheutettuna kuin luonnollisena.

Venäläisen The Insiderin haltuunsa saamien dokumenttien mukaan Navalnyi surmattiin myrkyttämällä.

Lue myös:

    Uusimmat