Navalnyi paljastaa päiväkirjassaan: Tästä syystä palasin Venäjälle

Navalnyi uskoi kuolevansa vankilassa.

Tulevassa elämäkerrassa venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kertoo, miksi palasi Venäjälle sen jälkeen, kun hänet oli myrkytetty elokuussa 2020.

– En halua luopua maastani enkä pettää sitä. Jos vakaumuksesi merkitsevät jotain, sinun täytyy olla valmis puolustamaan niitä ja tekemään uhrauksia, jos tarpeen, Navalnyi kirjoitti päiväkirjaansa 17. tammikuuta vain kuukausi ennen kuolemaansa.

Navalnyista lokakuussa julkaistava elämäkerta sisältää otteita Navalnyin päiväkirjoista, joita hän kirjoitti sekä ennen että jälkeen vangitsemisensa. Yhdysvaltalaislehti New Yorker julkaisi otteita kirjasta perjantaina. 

Venäjä otti Navalnyin kiinni lentokentällä hänen palatessa Venäjälle tammikuussa 2021. Navalnyi uskoi kuolevansa vankilassa, selviää lokakuussa julkaistavassa elämäkerrassa.

– Vietän loppuelämäni vankilassa ja kuolen täällä, Navalnyi kirjoitti 22. helmikuuta 2022.

– Kukaan ei ole sanomassa hyvästejä…kaikkia vuosipäiviä juhlitaan ilman minua. En näe koskaan lapsenlapsiani, hän jatkoi.

Navalnyi kuoli venäläisviranomaisten mukaan 16. helmikuuta istuessaan vankilassa 19 vuoden vankilatuomiota "ääriajattelusta". Tuomiota on laajalti pidetty täysin poliittisena.

Navalnyi oli kuollessaan 47-vuotias. Venäläisviranomaisten mukaan Navalnyi kuoli rytmihäiriöön. Oppositiopoliitikon kuolemasta on laajalti syytetty Venäjän presidentti Vladimir Putinin johtamaa hallintoa.

Yhdysvallat yritti vapauttaa Navalnyin vankienvaihdon kautta, kertoi maan kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan elokuussa.

Heinäkuussa Venäjä ja länsimaat vaihtoivat yhteensä 26 vankia. Yksi heistä oli MTV Uutisten haastattelema oppositiopoliitikko Andrei Pivovarov, jonka ajatuksia vankila-ajasta voi lukea alla olevasta linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat