Näin Venäjä varastaa Ukrainan luonnonvaroja Kiinan tuella

Näkymä Ukrainan kaivosyhtiö Zavalivsky Graphiten avolouhokselta helmikuulta 2025
Kuvituskuva. Näkymä ukrainalaisen kaivosyhtiö Zavalivsky Graphiten avolouhokselta helmikuulta 2025
Julkaistu 04.04.2025 05:49
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

STT

Merkittävä osa Ukrainan luonnonvaroista on Venäjän hallussa.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n selvityksen mukaan Venäjä hyödyntää Ukrainan kaivoksia ja teollisuutta kiinalaisten investointien avulla.

SVT tuli tähän tulokseen tutkittuaan avoimia lähteitä ja satelliittikuvia joistain Venäjän valtaamista kaivoksista ja mineraaliesiintymistä.

Ukraina on menettänyt yhteensä 22 prosenttia alueistaan miehittäjälle. Ensin Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä laittomasti vuonna 2014. Lisää alueita siirtyi Venäjän joukkojen haltuun täysimittaisen hyökkäyssodan alettua vuonna 2022.

Tällä hetkellä 40 prosenttia Ukrainan mineraaleista, kaasusta ja öljystä sijaitsee Venäjän hallinnassa olevilla alueilla. Kanadalainen ajatushautomo SecDev arvioi niiden arvoksi jopa 11,2 biljoonaa euroa – 77 kertaa Ukrainan vuosittaisen bruttokansantuotteen verran.

Analyysi: Ukrainan ja USA:n "salainen historia" paljastui – tappoketju tukee Kremlin väitettä

Suljettu Karanskyin louhos jälleen käytössä

Yhtenä esimerkkinä SVT mainitsee miehitetyllä alueella Itä-Ukrainassa sijaitsevan Karanskyin louhoksen. Sillä on ollut ratkaiseva rooli Venäjän miehityksessä. Louhitulla graniitilla rakennetaan teitä, jotka yhdistävät Ukrainan miehityt osat Venäjään.

Kun Venäjän joukot valtasivat ukrainalaisen Myrnen kylän maaliskuussa 2022, Karanskyin louhos oli ollut suljettuna 14 vuotta. 

Reilua vuotta myöhemmin toukokuussa 2023 louhos oli jälleen käytössä ja kiviaineksen käsittelyä varten oli rakennettu uudet tilat.

Lue myös: Trump: Zelenskyi yrittää perääntyä mineraalisopimuksesta

Kiinalaisfirmoilta laitteistoa ja tietoa

Marraskuussa 2023 Karanskyin louhoksen takana oleva venäläinen yritys teki sopimuksen kahden kiinalaisen yrityksen kanssa laitteistosta ja asiantuntemuksesta. Useille kiinalaisille yrityksille on jo määrätty seuraamuksia niiden yhteistyöstä Venäjän kanssa.

Tammikuussa 2025 Venäjän miehittämän Donetskin alueen johtaja Denis Pushilin kirjoitti viestipalvelu Telegramissa, että Karanskyin antimista on rakennettu noin 1 000 kilometriä tietä. 

SVT:n hahmottelemassa kartassa näkyy osa hyökkäyksen jälkeen rakennetusta tiestä, joka on pisin Krimin niemimaan ja Venäjän Rostovin yhdistävä tie.

Yli puolet kivihiilestä Venäjän hallussa

Ukraina kuuluu Euroopan suurimpiin kivihiilen tuottajiin. Vuonna 2023 maan kivihiilituotanto oli yli 23 miljoonaa tonnia. Yli puolet maan hiilivarannoista on SecDevin mukaan Venäjän miehityksen alaisuudessa.

Pokrovskin hiilikaivos on yksi Ukrainan suurimmista ja viimeinen Ukrainan puolella oleva koksihiiltä tuottava kaivos. 

Se on olennaisessa roolissa myös maan terästuotannon suhteen ja teräs oli viime vuonna Ukrainan toiseksi suurin vientituote. Lisäksi sitä käytetään muun muassa rautatiekiskojen ja sotilaiden kypärien ja suojapanssareiden valmistukseen.

11:14imgKatso myös: Näin Ukrainan kansa on suurvaltojen pelinappulana.

Pokrovskissa taistelevan venäläisprikaatin kuvissa näkyy tuhoutunut hiilikaivos. Maaliskuussa otetuissa satelliittikuvissa näkyy, miten yksi kaivoksen kolmesta kuilusta on tuhoutunut täysin.

Ennen täysimittaista hyökkäystä kaivos tuotti 3,49 miljoonaa tonnia hiiltä vuodessa, ja ukrainalainen ajatushautomo GMK Center laskeskeli sen arvon olevan olevan yli 1,8 miljardia dollaria.

Sotilaallinen hyökkäys on voimistunut viimeisen puolen vuoden aikana Pokrovskin alueella. 14. tammikuuta 2025 omistajayhtiö Metinvest ilmoitti kaivoksen sulkemisesta toistaiseksi. Syynä oli Venäjän hyökkäyksen vuoksi huonontunut turvallisuustilanne.

Venäjän hallussa myös runsaasti litiumesiintymiä

Ukrainasta löytyy eräitä Euroopan suurimmista litiumesiintymistä. SVT:n luomissa kartoissa näkyy lähes 3 000 erilaista esiintymää Ukrainassa ja niistä suurin osa sijaitsee miehitetyillä alueilla.

Lisäksi Venäjä näyttäisi yrittävän houkutella yrittäjiä miehitetyille alueille. SVT:n mukaan jo yli 310 venäläisyritystä on jo päättänyt lähteä mukaan.

Lue myös: Venäläismedia: Yhdysvallat ja Venäjä aloittaneet keskustelut harvinaisista maametalleista

Mineraalidiilineuvottelut solmussa

Yhdysvallat toimitti Ukrainalle viimeisimmän ehdotuksensa maiden väliseksi mineraalisopimukseksi viime viikolla, kertoo STT. Ehdotelman mukaan Yhdysvallat saisi pääsyn Ukrainan luonnonvaroihin vastineeksi sotilaallisesta lisätuesta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väitti sunnuntaina, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi yrittää perääntyä mineraalisopimuksesta.

Ukraina on suhtautunut Yhdysvaltain viime viikolla toimittamaan mineraalisopimusversioon nihkeästi.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi lauantaina, että Ukraina aikoo pyytää muutoksia Yhdysvaltain ehdottamaan sopimukseen. Bloombergin lähteen mukaan Ukraina haluaa Yhdysvalloilta muun muassa lupauksen lisäinvestoinneista.

Bloombergin näkemä sopimusluonnos antaisi Yhdysvalloille määräysvallan kaikista merkittävistä tulevista infrastruktuuri- ja mineraalisijoituksista Ukrainassa ilman erikseen mainittua takarajaa.

Ukraina on huolissaan siitä, että sopimus heikentäisi maan mahdollisuuksia liittyä EU:hun, minkä lisäksi se voisi johtaa siihen, että Ukraina joutuisi maksamaan takaisin kaikesta Yhdysvaltain viime vuosina antamasta sotilaallisesta ja taloudellisesta avusta. 

Zelenskyi sanoi perjantaina, että Ukraina ei tule tunnustamaan Yhdysvaltain aiemmin antaman avun olleen laina.

Ukrainan ja Yhdysvaltain edustajat keskustelivat sopimusehdotelmasta perjantaina videoyhteydellä. Bloombergin lähteen mukaan yhdysvaltalaiset eivät laittaneet kampoihin, kun ukrainalaiset ilmaisivat huolenaiheitaan, erityisesti koskien Ukrainan EU-haaveita. 

Lähteen mukaan tämä voi tarkoittaa sitä, että Yhdysvallat on avoin keskustelemaan mahdollisista muutoksista.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota