Venäjän täysmittaisen hyökkäyksen alettua yli 19 000 ukrainalaislasta on Ukrainan mukaan pakkokarkotettu liitetyiltä alueilta Venäjälle. Tähän mennessä heistä vain 364 on palautettu vanhemmilleen.
Kansainvälinen rikostuomioistuin antoi maaliskuussa pidätysmääräyksen Venäjän presidentistä Vladimir Putinista ja Venäjän lapsiasiainvaltuutetusta Marija Lvova-Belovasta, koska heitä syytettiin muiden rikosten ohella lasten laittomasta siirtämisestä Venäjälle. Kansainvälinen tuomioistuin on luokitellut nämä toimet sotarikoksiksi.
Venäjä väittää, ettei se karkota, vaan evakuoi lapsia pommitusten alta heidän oman turvallisuutensa vuoksi. Ukraina ja länsimaat pitävät näitä toimia YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen rikkomisena.
Ukrainalaislehti Ukrainska Pravda selvitti, miten ukrainalaislapsia kidnapataan ja millä menetelmillä Venäjän viranomaiset yrittävät saada heidät vihaamaan Ukrainaa.
Lue myös: 12-vuotias Ukrainan sotaa paennut Jeva MTV:lle: "Kun taloamme pommitettiin, jokin sisälläni särkyi"
Näin lapsia kaapataan
Ukrainska Pravda -lehden mukaan ukrainalaislasten siirtämisen Venäjälle aloitti Venäjän lapsiasiainvaltuutettu Maria Lvova-Belova. Hän on itse kertonut adoptoineensa Mariupolista evakuoidun ukrainalaispojan, vaikka tällä on tiettävästi lailliset huoltajat Ukrainassa.
Lasten siirtämisprosessiin osallistuvat lisäksi Venäjän nimittämät opetus-, nuoriso- ja urheiluministeriöiden johtajat sekä työ- ja sosiaaliturvaministeriöiden päälliköt.
Silminnäkijöiden ja vapaaehtoistyöntekijöiden mukaan lapsia pakkosiirretään Venäjälle useilla eri tavoilla. Venäjän viranomaiset sieppaavat lapsia sisäoppilaitoksista ja etsivät lapsia, jotka ovat menettäneet vanhempansa. Lapsia viedään vanhemmiltaan myös huonojen elinolojen varjolla.
Venäjän propaganda väittää, että lapset viedään terveysleireille turvallisille alueille. Lasten mielipidettä ei oteta huomioon.
Prosessin laillistamiseksi Venäjän valtion duuma on hyväksynyt useita lakeja, jotka helpottavat ukrainalaislasten Venäjän kansalaisuuden hankkimista ja ukrainalaislasten yksinkertaistettua adoptiota venäläisten toimesta.
Lue myös: Azovstalin tehtaan vangin puoliso liikuttuneena MTV:n haastattelussa: "Pommisuojassa toistelin lapsellemme, että isi tulee vielä luoksemme"
Lapset lukittiin eristyshuoneisiin
Harkovan, Zaporižžjan ja Hersonin alueiden miehitysviranomaiset tarjoavat usein paikallisille lapsille ilmaisia leirimatkoja. Monet myös suostuvat tähän, kirjoittaa Ukrainska Pravda.
Ihmisoikeusaktivistien mukaan, kun lapset ovat kaukana kodeistaan ja vanhemmistaan, heille aletaan syöttää propagandaa, kuten "vanhempasi eivät tarvitse sinua" ja "sinulla ei ole tulevaisuutta Ukrainassa".
– Venäläiset sanoivat, että Ukraina on hylännyt teidät. He opettivat lapsia vihaamaan vanhempiaan, sitten Ukrainaa, ja sen jälkeen rakastamaan Venäjää, kertoi julkaisulle Miroslava Kharchenko.
Kharchenko toimii asianajajana Save Ukraine -hankkeessa, joka auttaa lapsia palaamaan Ukrainaan.
– Joka aamu meillä soi Venäjän hymni, ja meidän piti seistä ja kuunnella sitä. Ne, jotka eivät seisoneet, joutuivat kirjoittamaan käytöstään selittävän kirjeen. Meitä kiellettiin myös puhumasta mitään Ukrainasta, kertoo 13-vuotias Hersonista kotoisin oleva Jekaterina.
Jekaterinan oli tarkoitus viettää leirillä kaksi viikkoa, mutta venäläisjoukkojen lähdettyä Hersonista tyttöä ei palautettukaan vanhemmilleen.
– Meille kerrottiin, että Kiovaa pommitetaan ja että Hersonista tulee pian taas venäläiskaupunki. Kun kysyin, milloin pääsemme kotiin, meille ei vastattu, Jekaterina jatkaa.
7:06
Lapset kertoivat Ukrainska Pravdalle, että kun heille vuodenvaihteessa näytettiin Vladimir Putinin uudenvuodenpuhe, osa lapsista lähti huoneesta ja alkoi huutaa "Slava Ukraini" eli kunnia Ukrainalle. Nämä lapset lukittiin useaksi päiväksi eristyshuoneisiin, joissa oli ainoastaan sänky.
– Minulta otettiin puhelin pois ja istuin tyhjässä, lukitussa huoneessa, sanoi 16-vuotias Taisija Hersonista.
Lue myös: "Tiedätkö, milloin sota loppuu?" – ukrainalaislapset kyselevät chatissa läksyistä ja sodasta
Lapset omaksuvat propagandan
Monet etenkin alakouluikäisistä lapsista ovat omaksuneet Venäjän propagandan. Ukrainska Pravda -lehden mukaan moni heistä alkoi tukea Venäjää ja käyttää Z-kirjaimella varustettuja t-paitoja eivätkä halunneet palata Ukrainaan.
Toiset taas pääsivät takaisin Ukrainaan, mutta puhuivat kotiin palattuaankin siitä, kuinka "ihana" leiri oli, sillä "heitä ruokittiin hyvin ja vietiin retkille Krimille".
Ihmisoikeusaktivisti Oksana Filipishina pitää lasten reaktiota hyvin luonnollisena, sillä Ukrainassa heidän viimeaikaiset muistonsa koostuvat pääasiassa pommituksista, kylmyydestä ja kuolemasta. Sen rinnalla venäläisleiri, jossa on lämmintä ja saa syödäkseen, näyttäytyy paratiisina. Filipishinan mukaan venäläisten toiminta onkin äärimmäisen alhaista.
– Ensin he tulivat maahamme, tappoivat vanhempamme, pommittivat talojamme, saivat meidät näkemään nälkää, menettämään kaiken. Ja sitten he esiintyvät "vapauttajina".