Lähes 200 000 opettajaa erosi Venäjällä – syynä vaino: "Meidän pitäisi olla ylpeitä Putinista"

Riippumaton media selvitti, miten Ukrainan sodan vastaisesta asenteesta syytettyjä opettajia vainotaan ja painostetaan Venäjällä.

Viime vuonna Venäjällä irtisanoutui tai pakotettiin irtisanoutumaan reilut 193 000 opettajaa, mikä on 14 prosenttia maan opettajien kokonaismäärästä, kertoo OVD-Info. Luku on suurin seitsemään vuoteen. Ironisen tilanteesta tekee se, että viime vuosi julistettiin Venäjällä opettajien vuodeksi eli vuodeksi, jolloin opettajia juhlittiin ja kunnioitettiin erityisen paljon.

Riippumaton ihmisoikeuksien puolustus- ja mediaryhmä OVD-Info julkaisi laajan raportin Venäjällä toimiviin opettajiin kohdistuvasta painostuksesta. Lähes kaikki OVD-infon haastattelemista venäläisopettajista olivat lähteneet maasta jouduttuaan vainon ja valtion painostuksen kohteeksi. Nyt he kertovat OVD-Infolle, millä tavoin heitä painostettiin.

– Oppitunnin päätteeksi koulun rehtori tuli luokseni ja sanoi: Putin näytti tänään videon uudesta raketista. Mikset kerro siitä lapsille? Meidän pitäisi olla ylpeitä Putinista, muisteli koulusta erotettu maantieteen opettaja Kamran Ramiz.

Ramiz muistelee myös, kuinka eräällä matematiikan tunnilla, johon hän osallistui luokanopettajana, matematiikan opettaja kertoi luokalleen, että "ollaksesi tosimies sinun on oltava kuin Sergei Lavrov".

Pakotettiin eroamaan

Kun Venäjä hyökkäsi täysimittaisesti Ukrainaan vuonna 2022, koulu numero 498, jossa Kamran Ramiz opetti, alkoi pitää opettajien kanssa kokouksia, joissa koulun johto selitti, mitä ja miten lapsille tulisi kertoa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

– Muistan selvästi, kuinka rehtori sanoi, että joko sinulla on valtiollinen mielipide sodasta tai ei mielipidettä lainkaan. Silloin tajusin, etten halua olla osa tätä järjestelmää, hän kertoo.

Keväällä 2022 Ramiz julkaisi sosiaalisessa mediassa sodanvastaisen viestin, jossa luki: "Haluan vain rauhaa". Hän myös meni vastaavan kyltin kanssa seisomaan Moskovan keskustaan. Jo minuutin kuluttua opettaja pidätettiin. Hänet pakotettiin irtisanoutumaan koulusta ja uhkailtiin. Moni oppilas ja heidän vanhempansa tukivat Ramizia ja vetosivat koulun rehtoriin, ettei häntä irtisanottaisi. Vetoomukset eivät lopulta tehonneet.  

Kun Ramiz tajusi, ettei pääse enää opettamaan Venäjällä, hän pakkasi tavaransa ja lähti ulkomaille.

Rahankeräys rintamalle kesken oppituntien

Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen ensimmäisenä vuonna eli vuonna 2022 opettajia vastaan nostettiin Venäjällä 71 hallinnollista syytettä heidän sodanvastaisten asenteidensa vuoksi sekä 23 rikosoikeudellista syytettä. 

Pietarin valtionyliopiston filologian laitoksen lehtori Svetlana Drugoveiko-Dolzhanskaja erotettiin virallisesti "moraalittoman käytöksen vuoksi".

Hänet erotettiin sen jälkeen, kun hän ei ollut suostunut tukemaan sotaa ja lisäksi oli toiminut riippumattomana asiantuntijana taiteilija Sasha Skotšilenkon oikeusjutussa. Skotšilenko joutui vankilaan ujutettuaan tietoa Vladimir Putinin aloittamasta sodasta ruokakaupan hintalappuihin.

Muiden "moraalirikoksista syytettyjen" joukossa olivat Moskovan lähellä sijaitsevan koulun opettajan Aleksandr Boburovin sodanvastaisten diojen lähettäminen, Volgogradin valtionyliopiston työntekijän Roman Melnitšenkon ja Venäjän valtiollisen näyttämötaideinstituutin työntekijän Marina Dmitrijevskajan sodanvastaisten viestien julkaiseminen sekä Pietarin valtionyliopiston opettajan Denis Skopinin osallistuminen sodanvastaiseen mielenosoitukseen.

Opettajat kertovat myös erikoisista rahankeräyksistä, joissa koulujen johto murtautui luokkahuoneisiin kesken oppituntien ja vaati rahankeräyksiä tai vaatelahjoituksia rintamalle. Rahaa vaadittiin niin opettajilta kuin oppilailtakin ja ne, jotka eivät antaneet rahaa sotakeräykseen, joutuivat mustalle listalle.

Painostuksesta huolimatta jotkut opettajat olivat saaneet myös tukea kollegoiltaan sekä oppilailtaan ja niiden vanhemmilta. Harvinaisissa tapauksissa opettajat olivat jopa onnistuneet saamaan oikeudessa korvauksia laittomasta irtisanomisesta.

Lue myös:

    Uusimmat