Filosofian tohtori Mervi Naakka-Korhonen kertoo, mitä vaivoja viinalla ennen lääkittiin.
Hammassärky
Hammassäryt olivat entisaikaan todella yleisiä. Niitä hoidettiin pitämällä viinaa suussa, voitelemalla viinalla poskia ja ikeniä, laittamalla viinaa pumpulitupossa hampaankoloon ja ottamalla ainetta sisäisesti.
Vetistävät silmät
Vetistäviä silmiä oli tapana hautoa vedellä, johon sekoitettiin vähän viinaa. Vuoro-nimistä silmätautia parannettiin sokerilla höystetyllä viinalla.
Korvasärky
Särkevään korvaan kaadettiin muutama tippa lämmintä viinaa.
Kuume, yskä ja flunssa
Yskät ja flunssat hoituivat, kun löylyveteen lisättiin 13 tippaa tärpättiä tai pikiöljyä ja nautittiin vielä puoli kupillista viinaa ennen lauteille nousua.
Myös lapsille saatettiin antaa kuumeeseen hieman konjakkia lääkemielessä. Pahaa makua peitettiin tilkalla hunajaa. Lasten kanssa viinan annostelussa pidettiin tolkku mukana, vaikka yleensä lääkärit valittivat, että kansan viinamitat olivat roppakaupallisia.
Vatsa- ja rintataudit
Jos sydäntä kivisti tai mahaan koski, juotiin tuomenmarja- tai mustikkaviinaa. Epäsäännöllistä sydämen sykettä hoidettiin keittämällä sydänheinän hedelmistä vettä, joka nautittiin viinin seassa.
Ihottumat, haavat, paleltumat, palovammat ja luunmurtumat
Särkevän kohdan päälle hierottiin viinaa.
Reuma
Kansanomaisia reumahoitoja viimeisteltiin voitelemalla särkevät paikat väkevällä suolaisella pontikalla tai spriillä. Sisäisenä rohtona auttoi suolaviinaryyppy.
Lapamato
Lapamato eli leveä heisimato oli erittäin yleinen ihmisen sisäloinen aina 1960-luvulle asti varsinkin Savossa ja Pohjois-Karjalassa hyvien kalavesien äärellä. Sen saa huonosti kypsennetystä tai suolatusta kalasta, kuten ahvenesta, mateesta ja hauesta. Ensimmäinen viinaa sisältävä matolääke mainitaan jo Suomen lääketieteen isän Johan Haartmanin kirjassa vuonna 1759.
Etenkin miesten keskuudessa yksi suosituimpia häätötapoja oli juoda tyhjään vatsaan kotitekoista pontikkaa tai raakaa spriitä. Ohutsuoleen kiinnittyvästä madosta lähti tällä keinolla ainakin osa pois.
Synnytys
Lapsenpäästäjän lisäksi synnytyksessä saattoi olla mies mukana pitämässä vaimoa paikoillaan. Saunan nurkassa pidettiin viina- tai konjakkipulloa, josta naukkailtiin sen verran, että tultiin hyvälle tuulelle. Viinan juottamisen tulevalle äidille ajateltiin helpottavan synnytystä.
Studio55.fi/Piia Simola
Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com
Viina oli ennen Suomessa suosittu lääke – lue, miksi!
Veronmaksajille huima lasku – näin paljon influenssarokotteita jää käyttämättä
THL: Tulevaan influenssakauteen on jo varauduttu
Sairastuttaako kylmyys tai rankka treeni flunssaan? Lääkäri vastaa
Näin flunssa syntyy – lue, miten tartuntaa voi välttää
Hakeudu hoitoon, jos sinulla on näitä influenssan oireita
Tiedätkö flunssan ja influenssan eron? Asiantuntija selventää näitä sairauksia
Vellun kavala epäilys: Sain aivoveritulpan sikainfluenssarokotteesta
Näin hoidat flunssaa kotikonstein – auttavatko keinot todella?