Näin hoidat flunssaa kotikonstein – auttavatko keinot todella?

Höyryhengitys on yksi keino avata hengitysteitä.
Julkaistu 17.11.2013 15:00

Uusinta

Flunssa.com-nettisivuille on koottu kotikonsteja flunssan hoitoon. THL:n tutkimusprofessori Ilkka Julkunen arvioi, miten hyvin keinot todellisuudessa tepsivät.

Lämmin mehu

Flunssa.com-sivujen mukaan lämmin mehu helpottaa hengittämistä, antaa energiaa ja lämmittää. Kiehuvaan veteen voi sekoittaa esimerkiksi mustaherukka-, punaherukka-, puolukka- tai karpalomehua.

Nettisivuilla neuvotaan lorauttamaan mehun sekaan rommia tai konjakkia lisäämään juoman lämmittävää ja rentouttavaa vaikutusta. Ilkka Julkunen ei kuitenkaan suosittele alkoholia flunssan hoitoon.

– Viina ei ole hyvä flunssan hoito. Se pikemmin lisää elimistön stressiä ja kuivattaa, hän sanoo.

Julkunen suosittelee kuitenkin nauttimaan nesteitä, koska kuumeen aikana sitä haihtuu elimistöstä normaalia enemmän. Ylimääräinen neste poistuu normaalisti virtsan mukana.

Nesteen lämpötilaan Julkunen ei ota kantaa. Jokainen voinee päätellä itse, mikä tuntuu hyvältä.

Sipulisukka

Sivuilla kehotetaan myös hyödyntämään sipulin itkettävää vaikutusta. Koska sipuli avaa röörit ruokaa laitettaessa, voi se auttaa flunssaista hengittämään helpommin ja näin ollen nukkumaan paremmin.

Sipulisukkaan tarvitaan valkosipulia tai tavallista sipulia, sukat sekä puhtaat jalat. Nukkumaan mennessä kuoritut sipulit asetetaan jalassa oleviin sukkiin. Aamulla tukkoisuuden pitäisi olla tiessään.

Sipuli täytyy asettaa nimenomaan jalkapohjan puolelle, koska jalkapöydän iho ei välttämättä kestä sipulia. Pienille lapsille sipulia ei saa panna ollenkaan suoraan iholle.

Julkunen ei ota kantaa sipulisukan toimivuuteen.

Höyryhengitys

Yksi vaihtoehto on myös panna kulhoon höyryävän kuumaa vettä ja lisätä siihen apteekista saatavia tippoja. Sitten vain pannaan pyyhe pään päälle ja kasvot lähelle kulhoa. Höyryä hengitetään niin kauan kuin tuntuu hyvältä tai kun höyryäminen loppuu.

Myös Julkunen kannattaa tätä konstia.

– Höyryhengitys on perinteinen ja hyväksi koettu peruslääketieteenkin suosittelema keino lievittää ylähengitystieinfektiota, johon liittyy hengitysvaikeuksia. Vaikeassa tilanteessa tai hengitysvaikeuksissa tulee tietysti hakeutua lääkäriin, hän toteaa.

Sinkki

Flunssa.com-sivuilla kehotetaan kokeilemaan sinkkiä. Joidenkin tutkimustulosten mukaan se voi lievittää flunssan oireita ja lyhentää flunssan kestoa.

Hyviä sinkin lähteitä ovat sivuston mukaan muun muassa juusto, liha, maksa, täysjyvävilja ja parapähkinät. Jos ruokavalio sisältää näitä tuotteita normaalia vähemmän, sinkkiä voi syödä purkista.

Ilkka Julkunen ei ota kantaa sinkin toimivuuteen, koska hänen mielestään sen vaikutuksia ei ole vielä tutkittu tarpeeksi.

Kuume

Parhaita tapoja laskea kuumetta ovat viileähkö huoneilma, kevyt vaatetus, lääkitys, lepo, kylmät kääreet ja riittävä juominen. Julkunen on samoilla linjoilla.

– Kuumeen nousun aikana ja korkeassa kuumeessa voi tulla vilunväreitä. Korkea kuume yleensä kuitenkin väsyttää, ja olo tuntuu sairaammalta. Tähän auttavat kuumelääkkeet, jolloin myös kuumeen laskiessa hikoiluttaa ylimääräisen lämmön poistuessa elimistöstä.

Ihmisillä tuntuu olevan eri käsityksiä siitä, kannattaako kuumeisena ryömiä paksujen vällyjen alle, jotta hikoilisi mahdollisimman paljon vai pysytellä viileänä. Julkunen kertoo oman näkemyksensä.

– Sanoisin, että erityisesti ei kannata mennä vällyjen alle, jos se tuntuu pahalta ja tukalalta. Pikemminkin kannattaa olla sellaisissa oloissa, joissa tuntuu parhaalta.

Juttu on uusinta maaliskuulta 2012

Studio55.fi/ Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com

Tuoreimmat aiheesta

Studio55