THL: Tulevaan influenssakauteen on jo varauduttu

Influenssavirusten vastaisia rokotteita on valmistettu helmikuusta asti. Tulevana talvena jylläävät todennäköisesti tyyppien A ja B virukset.

Influenssavirusten rokotuskausi alkaa loka–marraskuussa. Rokotteiden tuotanto on alkanut jo helmikuun lopussa.

– Maailman terveysjärjestö eli WHO päättää, mitä kolmea virusta vastaan minäkin syksynä rokotetaan. Päätöksen jälkeen virukset lähetetään rokotetuottajille. Siellä ne pääsevät hyvin nopeasti tuotantoon, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laboratorionjohtaja Thedi Ziegler kertoo.

Viime talvena merkittävin influenssavirus oli H3N2, joka on influenssa A:n alatyyppi.

– Sitä on parhaillaan paljon liikkeellä maapallon eteläisellä puoliskolla, ja se voi sairastuttaa kunnolla terveenkin henkilön. Oireita ovat kuume, yskä ja päänsärky.

Ensi talven virukset tuttuja

H3N2:n lisäksi viime talvena on ollut liikkeellä influenssa B:tä sekä hyvin pienissä määrin myös H1N1:tä eli sikainfluenssavirusta.

– Hyvin todennäköisesti sekä H3N2- että influenssa B-virukset tulevat aiheuttamaan myös tulevana talvena jokavuotisen influenssaepidemian, Ziegler sanoo.

Kausi-influenssatartunnan saa arvioiden mukaan 5–20 prosenttia väestöstä.

– Kaikilla tauti ei välttämättä puhkea. Jos epidemia on lievä, luku lienee viiden prosentin paikkeilla. Jos se taas laajenee pandemiaksi, jopa yli 20 prosenttia voi sairastua.

Jälkitauti voi koitua kuolemaksi

Influenssan jälkitautina aikuiset saattavat saada riesakseen esimerkiksi poskiontelotulehduksen ja lapset välikorvan tulehduksen. Jälkitaudit voivat olla vakavampiakin.

– Keuhkokuume ja sydänlihaksen tulehdus ovat niistä kaikkein pelätyimmät. Jos vanhus tai kroonista perustautia sairastava henkilö saa viruksen tartunnan ja sairastuu keuhkokuumeeseen, se voi johtaa jopa kuolemaan, Ziegler sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat