Näin viranomaiset saivat vihiä katukauppaan päätyneestä vaarallisesta fentanyylistä – havaintoja eri puolilla Suomea

A-klinikkasäätiön nopean huumetiedon verkosto Nopsa varoittaa rauhoittavista lääkkeistä, joissa epäillään olevan terästettynä mahdollisesti tappavaa fentanyyliä. Mahdollisia kuolemantapauksia löytyy jo Helsingistä ja Turusta.

Ylilääkäri Markus Partanen kertoi aikaisemmin MTV Uutisille fentanyylin olevan ”kovan luokan opioidi”, joka on useamman satasen voimakkaampi kuin morfiini. Epäiltyjä tapauksia on useita ympäri Suomea.

A-klinikkasäätiön VerkkoVinkki -hankkeen projektikoordinaattori Janne Nahkuri kertoo, miten epäilyt hengenvaarallisesta aineesta alkoivat.

– Meillä on nopea huumetiedon verkosto Nopsa, jolla on sähköpostilista. Siellä on Suomesta yli 400 ammattilaista. Listalle tuli Helsingin nuorten sosiaalityöstä viestiä, että voisimme tiedottaa, että lähiaikoina on useampi nuori menehtynyt rauhoittavia lääkkeitä käytettyään. Ja näissä olisi ollut fentanyyliä.

Samanlaisia tapauksia ympäri Suomea

Nahkuri kertoo, että tiedotuksen jälkeen sähköpostilistalle alkoi kertyä useampia havaintoja samasta asiasta, jossa lääkevalmisteeseen ksaloliin olisi mahdollisesti lisätty fentanyyliä.

– Vantaalla joku nuori mies olisi antanut positiivisen virtsanäytteen fentanyylistä syötyään kadulta ostamiaan ksaloleita. Myös Tampereelta tuli tieto, että asiakas olisi ostanut epäpuhtaita ksaloleita, joissa voisi olla fenalyynejä.

Nahkurin mukaan myös Haminasta ja Helsingistä tiedotettiin mahdollisista samankaltaisista tapauksista.

– Tämän jälkeen tuli jo verkostolta ehdotus tiedotuksesta. Meidän viestintämme teki sitten someen tiedotteen.

Ihmishenget kyseessä

Varmaa tietoa ei ole, onko fentanyyli aiheuttanut kaikki tapaukset. Kyse on kuitenkin hengenvaarallisesta aineesta, joten on parempi tiedottaa kuin jäädä odottamaan.

– Ei ole saatu varmaa tietoa, onko kyse lopulta fentanyylistä. On kuitenkin parempi, että pääsemme nopeasti liikkeelle tiedottamisessa. Tieto täsmentyy ajan mittaan. Jos jäämme odottamaan varmaa tietoa, voi olla, että sitä ei koskaan tule, Nahkuri sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat