Onko katukaupassa liikkeellä mahdollisesti hengenvaarallisia pillereitä? Sosiaalityöntekijä penää poliisilta huolellista tutkintaa: "Kaikkia huhuja yhdistää sama aine"

Suomessa on huhuttu olevan liikkeellä alpratsolaamitabletteja, joihin on sekoitettu erittäin vaarallista fentanyyliä. Kyseisen lääkecocktailin epäillään liittyvän useisiin myrkytyskuolemiin.

Helsingin poliisilaitoksen mukaan alueen myrkytyskuolemissa ei ole nähty merkittävää piikkiä eikä fentanyylistä ole ollut viitteitä, mutta kaupungin sosiaalityöntekijän mielestä aiheesta on syytä puhua julkisesti.

Viime viikolla Lounais-Suomen poliisi tiedotti ainakin viidestä huumeiden, lääkkeiden ja alkoholin sekakäytöstä tai yliannostuksesta aiheutuneesta kuolemasta Turun seudulla.

Vielä ei pystytä täsmällisesti osoittamaan johtuivatko kuolemat tietystä myrkystä tai yhdistelmästä, mutta virkavalta epäilee, että kyseessä olisi poikkeuksellisen vaarallinen lääke- tai huumausaine.

Viitteitä tällaisen yhdisteen leviämisestä Suomessa on myös A-klinikkasäätiön nopean huumetiedon verkosto Nopsalla. Huumetyöntekijöiden ammattilaisista koostuvalle sähköpostilistalle on kertynyt useita havaintoja ympäri Suomea, joissa kerrotaan sama asia: katukaupasta saatavaan lääkeyhdiste Ksaloliin on mahdollisesti lisätty fentanyyliä.

Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijä Pauliina Nylundin mukaan kyseessä on potentiaalisesti hengenvaarallinen ilmiö, josta pitäisi varoittaa käyttäjiä etukäteen.

– Näitä kaikkia huhuja yhdistää sama aine, joten tästä on aihetta varoittaa. Meidän kaikki asiakkaamme ovat alle 30-vuotiaita, eli kyse on nuorista käyttäjistä, hän toteaa.

Nylundin mukaan erityisen huolestuttavaksi tilanteen tekee fentanyylin vaarallisuus. Fentanyyli on vahva opioidi, joka on noin sata kertaa vahvempaa kuin morfiini. Rauhoittaviin lääkeaineisiin yhdistettynä yhdistelmä voi olla kuolettava.

– Kukaan ei laita vahingossa fentanyyliä rauhoittaviin, siinä ei ole mitään ideaa miksi sitä levitettäisiin miedompana lääkkeenä. Tässä on epäilys siitä, että tämä yhdistelmä voisi tulla jostain muualta Suomeen. On jopa pohdittu sitä, että joku voisi tahallaan laittaa sitä lääkkeisiin ja aiheuttaa näitä kuolemia.

Nylund toivookin, että viranomaiset selvittäisivät nyt huolella esiin tulleet kuolemantapaukset ja mahdolliset lääkkeiden maahantuloketjut. 

Poliisilla ei vielä näyttöä fentanyylistä

Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastaja Markku Heinikarin mukaan poliisilla ei ole viitteitä poikkeuksellisista myrkytyskuolemista, vaikka sosiaalitoimessa havaintoja on tehtykin.

– Meillä ei ole näkynyt piikkiä epäillyissä huumekuolemissa tai myrkytystapauksissa. Niitä tapahtuu suhteellisen säännöllisesti. Viime viikkojenkin aikana on ollut joitain tapauksia, joissa epäillään myrkytyskuolemaa, mutta ei ole mitään piikkiä nähtävissä. Fentanyyli on äärimmäisen vaarallinen aine ja sen takia tuollaisiin epäilyihin suhtaudutaan vakavasti. Tällä hetkellä meillä ei ole kuitenkaan mitään näyttöä sen tueksi, että sitä olisi liikkeellä, Heinikari sanoo.

Mitä jos huhut pitävät kuitenkin paikkansa, ja liikkeellä on fentanyylillä terästettyjä lääkkeitä? Heinikarin mukaan asiaa seurataan jatkuvasti, ja mahdollinen tutkinta aloitetaan tarvittaessa.  

– Varmasti kaikki tietävät miten vaarallista fentanyyli on. Jos lääkettä markkinoidaan eri nimellä kuin mitä se on, niin se jäisi sitten yksittäistapauksissa arvioitavaksi, että mikä se rikosnimike tulisi olemaan.

– Lähtökohtaisesti kuitenkin kaikki mitä kadulta ostetaan saattaa sisältää ihan mitä tahansa. Suurin osa Helsingin katukaupassa olevista pillereistä toimitetaan Itä-Euroopasta tänne, ja lääkepurkkien sisällä ei välttämättä ole sitä, mitä kyljessä lukee, Heinikari muistuttaa.

Lounais-Suomen poliisista kerrotaan, että Turun alueella tapahtuneiden epäiltyjen myrkytyskuolemien kuolemansyyntutkinta kestää vielä viikkoja. Tämä tarkoittaa sitä, että myrkytyksen aiheuttaneista aineista saadaan tarkempaa tietoa vasta myöhemmin.

Poliisi otti asian kuitenkin esille tiedotteessaan jo ennen oikeuslääketieteellisten tutkimusten valmistumista.

– On poikkeuksellista, että näinkin monta nuorta ihmistä menehtyy yhdessä kaupungissa näin lyhyen ajan sisään. Halusimme nostaa tämän julkisuuteen, jotta aineesta voidaan varoittaa, totesi tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Riiali  MTV:lle aiemmin.  

"Näitä jälkiä siivotaan vielä todella pitkään"

Fentanyyli on hengenvaarallinen aine, mutta muutakin huolestuttavaa tässä tilanteessa on. Sosiaalityöntekijä Nylund haluaisi kiinnittää huomiota erityisesti nuorten parissa lisääntyneeseen huumeidenkäyttöön.

– On yllättävän yleistä, että huumeita käyttävät ovat alaikäisiä ja ihan normaaleja lukiolaisia. Silloin ei osata ehkä samalla tavalla varoa vaaroja, kun satunnaisesti hankitaan jotain esimerkiksi internetistä.

Nylund kohtaa työssään paljon nuoria huumeidenkäyttäjiä, mutta erityisen pahaksi tilanne on hänen mielestään mennyt vasta viime vuosien aikana.

– Todella pahoinvoivia nuoria on paljon. Viime kesänä kuulin, että monella oli vaikeaa koronan takia, sillä rajat olivat kiinni. Kävi kuitenkin päinvastoin kuin oletettiin, ja rajojen sulkeminen ei näkynytkään huumeidenkäytön vähenemisenä, vaan sen seurauksena on ollut jopa todella paljon huonokuntoisempia ihmisiä.

– Siitä on tasaisesti varoiteltukin, että huumeidenkäyttö on räjähtänyt käsiin, mutta minusta tuntuu, ettei aikuisväestö ja muu yhteiskunta ole siitä ihan kartalla, miten pahasti. Näitä jälkiä siivotaan vielä todella pitkään, Nylund toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat