Näin voit auttaa ukrainalaisia Suomesta käsin – avustuslahjoituksilla pyritään auttamaan siviilejä

4:44imgNäin Puolan rajalle paenneet Ukrainan kansalaiset kuvailevat tilannetta MTV Uutisille.Lehtikuva
Julkaistu 28.02.2022 18:50(Päivitetty 04.03.2022 13:41)

Emmi Niiniaho

Osalla Suomessa toimivista järjestöistä on Ukrainassa omaa avustustoimintaa ja osa toimii paikallisjärjestöjen kautta.

Ukrainan sota herättää monissa suomalaisissakin halun auttaa.

Lue uusimmat tiedot Ukrainan sodasta.

MTV Uutiset on kirjoittanut aikaisemmin siitä, miten tavalliset kansalaiset pystyvät tällä hetkellä auttamaan parhaiten erilaisten järjestöjen kautta, jotka toimittavat lahjoitusten kautta apua perille.

Esimerkiksi kulutusvalinnoilla on hankala tukea Ukrainaa, sillä maalla ei ole viennin kannalta hirveästi oleellisia arkisia kulutustuotteita.

Apua Ukrainaan toimittavat järjestöjen lisäksi monet yksityishenkilöt ja henkilökohtaisten kanavien käyttäminen on yksi tapa saada apua perille.

Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva kuitenkin muistutti MTV Uutisten aikaisemmassa jutussa, että ammattimaisilla avustusjärjestöillä on etukäteen tehdyt suunnitelmat siitä, miten kriisitilanteissa toimitaan yhdessä viranomaisten ja muiden avustusjärjestöjen kanssa.

Olemme koonneet tähän juttuun järjestöjä ja erilaisia tapoja, joilla auttaa ukrainalaisia Suomesta käsin.

Lue lisää: Miten auttaa Ukrainaa? Kulutusvalinnoilla vaikea tukea, apu kulkee parhaiten järjestöjen kautta

Nämä Suomessa toimivat järjestöt organisoivat apua ukrainalaisille

Osalla järjestöistä lahjoitusvaroja käytetään muun muassa lasten talvivaatteisiin, mutta järjestöt eivät ainakaan tällä hetkellä kerää Suomesta suoraan Ukrainaan meneviä vaatelahjoituksia.

Esimerkiksi Suomen Punainen Risti ei toimita ainakaan tällä hetkellä Ukrainaan vaate- tai tavaralahjoituksia, mutta mikäli vaatteita tai tavaraa haluaa lahjoittaa Kontti-keräypisteisiin, lahjoitukset käsitellään tavalliseen tapaan. Kontin tuloksesta yksi kolmasosaa ohjataan katastrofirahastoon ja kaksi kolmasosaa auttamistyöhön Suomessa.

Listasimme, miten Suomessa toimivat järjestöt suuntaavat lahjoitusvaroja Ukrainassa.

YK:n lastenjärjestö UNICEF

  • Järjestö on sijoittanut hätäaputarvikkeita yhdeksään kuntaan ympäri maata, jotta apu tavoittaisi maansisäiset pakolaiset.
  • Työskentelee terveydenhuollon järjestämiseksi koko maassa muun muassa "liikkuvien terveystiimien" avulla.
  • Mahdollisuuksien mukaan liikkeellä on psykososiaalisen tuen tiimejä, jotka auttavat kriisin vuoksi traumatisoituneita tai paenneita lapsia perheineen.
  • Tarkoituksena perustaa yleisimmille pakoreiteille lapsiystävällisiä tiloja, joissa perheet saavat apua ja lapset mahdollisuuden leikkiä.
  • Järjestö tukee sekä vaurioituneiden koulujen ja päiväkotien että vaurioituneiden vesi- ja sanitaatiotilojen jälleenrakentamista ja korjaustöitä.
  • Alueille, jossa vesijohdot eivät enää toimi kuljetetaan kuorma-autoilla juomavettä.
  • Kiovaan on matkalla arjen tarvikkeita, kuten talvivaatteita lapsille, terveystarvikkeita, leluja sekä vesi- ja sanitaatiotarvikkeita.

Ukrainan sota, kehitysapu (2)Ukrainassa on tällä hetkellä pula muun muassa puhtaasta vedestä.European Pressphoto Agency EPA

UN Women Suomi

  • Hätäapukeräyksestä saaduilla varoilla autetaan naisia ja perheitä Ukrainassa sekä heitä, jotka pakenevat väkivaltaa naapurimaihin.
  • Varoilla edistetään myös naisten tasa-arvoista osallistumista rauhanprosesseihin.

Pelastakaa lapset ry

  • Järjestö toimittaa ukrainalaisille perheille talvipakkauksia, jotka sisältävät muun muassa talvivaatteita ja peittoja. Perheille jaetaan myös käteisapua, jolla jolla he voivat ostaa vaatteita ja lämmittimiä sekä maksaa vuokran ja lämmityksen.
  • Hätäapua, kuten ruokaa ja puhdasta vettä lapsille sekä perheille. Perheille jaetaan myös ruokalahjakortteja sekä käteisapua, jolla he voivat ostaa ruokaa ja lääkkeitä.
  • Ukrainalaisille lapsille järjestetään psykologista tukea sekä lapsiystävällisiä tiloja.
  • Järjestö tukee perusterveydenhuoltoa sekä jakaa perheille hygieniatarvikkeita, jotta perheet voisivat ehkäistä koronaviruksen leviämistä.
  • Koulujen ja päiväkotien kunnostus, jotta lapset voivat palata niihin mahdollisimman pian.

Lue myös: Auttaja, älä tule huijatuksi – näin tunnistat vastuullisen rahankeräyksen

Suomen Punainen Risti

  • SPR kerää rahaa katastrofirahastonsa kautta, josta varoja ohjataan kansainväliselle Punaiselle Ristille, joka toimittaa apua kontaktilinjan molemmin puolin sitä tarvitseville.
  • Kontaktilinjan molemmilla puolilla sijaitseviin terveyskeskuksiin toimitetaan lääkkeitä ja muita terveydenhuollon tarvikkeita.
  • Ihmisille jaetaan ruokaa, käteisapua, välineitä elinkeinojen ylläpitämiseen sekä hygieniapakkauksia.
  • Varoilla kohennetaan myös vesihuoltoa ja autetaan kadonneiden etsinnässä.
  • Punaisella Ristillä on myös tarvittaessa valmius vastaanottaa ja auttaa konflikteista pakenevia.

Ukrainan sota, kehitysapuHyväntekeväisyysjärjestöt pyrkivät auttamaan ihmisten perustarpeissa, kuten ruoan, veden ja hygieniatarvikkeiden saannissa.European Pressphoto Agency EPA

Kirkon ulkomaanapu

  • Antaa hätäapua pitkään Ukrainassa toimineiden kumppaneidensa kautta.
  • Apu painottuu perustarpeisiin, kuten ruokaan, puhtaaseen veteen, välttämättömyystarvikkeisiin sekä vaatteisiin.

SOS Lapsikylä

  • Lahjoitusvaroilla tuetaan Ukrainan lapsia ja heidän perheitään.
  • Järjestö auttaa ukrainalaisia vanhempia, jotta he voivat antaa lapsilleen riittävää hoivaa. Lisäksi SOS Lapsikylä varmistaa, että lapsista pidetään huolta, että he jatkavat koulunkäyntiä ja saavat terveyspalveluita myös kriisin keskellä.

Ukrainan sota, pakolainen, pakolaisetKodeistaan paenneille ihmisille pyritään järjestämään myös lämmintä vaatetta.European Pressphoto Agency EPA

Fida

  • Fidan hätäapukeräyksen kautta kerätyt varat toimitetaan Ukrainaan useiden yhteistyötahojen, kuten Euroopan laajuisen seurakuntaverkostojen ja humanitaarisen avun järjestöjen kautta.
  • Varoilla kustannetaan hätäapua, kuten ruokaa, suojaa, lämmikettä sekä hygieniatarvikkeita.

Lääkärit ilman rajoja

  • Järjestö on lakkauttanut toistaiseksi pitkäkestoiset tuberkuloosin ja hiv-tartuntojen hoitoon liittyvät terveysohjelmansa Ukrainassa, mutta etsii parhaillaan keinoja toimia muuttuneessa tilanteessa.
  • Järjestö on varautunut yleisellä hätävalmiudella erilaisiin tarpeisiin ja avustustyöntekijät Valko-Venäjällä ja Venäjällä ovat valmiita antamaan humanitaarista apua tarvittaessa.
  • Parhaillaan selvitetään mahdollisuutta lähettää työntekijöitä naapurimaihin antamaan humanitaarista lääketieteellistä apua naapurimaista turvaa hakeville ihmisille sekä valmistellaan lääketieteellisiä tarvikkeita nopeaa lähetystä varten.

World Vision

  • World Vision tukee Ukrainan rajanaapureita vastaanottamaan hätäapua tarvitsevia lapsia perheineen.
  • Järjestö jakaa hygieniapakkauksia, jotka sisältävät saippuaa, pesuainetta, nenäliinoja, kuukautissuojia, pienen ensiapulaukun, hammastahnaa ja hammasharjan. Lisäksi jaetaan prepaid sim-kortteja.
  • Lapsiperheet saavat vaippoja, puhdistusaineita sekä muita lastenhoitotarvikkeita
  • Perheille annetaan psykologista ensiapua ja tuetaan lasten koulunkäynnin jatkumista.

Apua Suomeen saapuville ukrainalaisille

Alunperin korona-ajan naapuriapua helpottamaan kehitetty suomalainen Commu-sovellus mukautuu kehittäjiensä mukaan myös Suomeen saapuvien ukrainalaisten auttamiseen. Mobiilisovelluksen avulla voi pyytää ja antaa apua lähialueellaan.

Karoliina Kauhanen, Commu-sovellusYksi Commun perustajista, 27-vuotias Karoliina Kauhanen, kannustaa suomalaisia auttamaan Suomeen saapuvia ukrainalaisia uuden mobiilisovelluksen kautta.Commu App

Yksi sovelluksen perustajista, Karoliina Kauhanen, kertoo tiedotteessa, että apu voi olla hyvinkin arkista auttamista, kuten dokumenttien täyttämistä, kyytiapua ja tutustuttamista suomalaiseen arkeen kuten kauppoihin ja virastoihin. Sovelluksessa voi myös lahjoittaa ruokaa tai vaatteita.

– Se on matalan kynnyksen paikka pyytää ja antaa apua, ikään kuin digitaalinen ovikello. Commussa apua voi pyytää nimettömänä tai omilla kasvoillaan, Kauhanen kertoo.

Finnair-pisteet voi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen

Finnair Plus -palkintopisteitä voi lahjoittaa useampaankin eri hyväntekeväisyyskohteeseen Finnair Shopin kautta, kertoo lentoyhtiön viestintäpäällikkö Suvi Aaltonen sähköpostitse.

Hyväntekeväisyyskohteita ovat esimerkiksi UNICEF Suomi, Suomen Punainen Risti sekä UN Women. 

Lahjoittaminen onnistuu kirjautumalla Finnair Shopissa omalle Finnair Plus -tililleen. Pisteitä lahjoitetaan siis omalta Finnair Plus -tililtä.

Minimilahjoitus hyväntekeväisyyteen on 1000 palkintopistettä.

– Finnair Plus -palkintopisteillä ei ole kiinteää rahallista arvoa. Arvo riippuu siis siitä, mihin pisteitä käytetään. Esimerkiksi 4500 pisteen lahjoituksella Punainen Risti voi hankkia kaksi lämmintä fleece-huopaa, Aaltonen selventää.

Lue myös: Haluaisitko tarjota majapaikan? Näin voit auttaa majoittamaan ukrainalaisia

Apua hädänalaisille eläimille

Suomen eläinsuojelu SEY listasi tahoja, joiden kautta voi auttaa Ukrainan eläimiä.

Lähteet: Hyväntekeväisyysjärjestöjen omat sivustot

Juttua päivitetään sitä mukaan, kun uusia avustuskohteita ja -tapoja ilmaantuu.

Tuoreimmat aiheesta

Hyväntekeväisyys