Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo toivovansa, että Pohjois-Korea tarttuu tilaisuuteen ja ryhtyy pitämään neuvotteluyhteyttä Yhdysvaltojen kanssa.
Blinken puhui asiasta Lontoossa, jossa rikkaiden teollisuusmaiden G7-ryhmän ulkoministerit ja kehitysministerit ovat koolla kasvotusten ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019.
Ulkoministeri esitteli Yhdysvaltain G7-kumppaneille maan uutta Pohjois-Korea-politiikkaa.
– Toivon, että Pohjois-Korea tarttuu tähän tilaisuuteen ryhtyä diplomaattiseen yhteydenpitoon ja katsoa, josko löytyisi tapoja mennä eteenpäin kohti tavoitettamme täysin ydinaseettomasta Korean niemimaasta, Blinken sanoi keskusteltuaan Britannian ulkoministerin Dominic Raabin kanssa.
Blinkenin mukaan on kiinni Pohjois-Koreasta, haluaako se lähteä liikkeelle tältä pohjalta.
Keskitie Pohjois-Korean kanssa
Edellisen presidentin Donald Trumpin aikana Yhdysvaltain linja Pohjois-Korean suhteen oli poukkoileva, ja Trump yritti edistää ydinaseriisuntaa Korean niemimaalla pitämällä näyttäviä huipputapaamisia Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.
Käytännön edistys jäi kuitenkin vähäiseksi.
Presidentti Joe Biden määräsi virkakautensa alussa tehtäväksi arvion siitä, millainen Pohjois-Korea-politiikka hänen hallinnollaan pitäisi olla.
Blinkenin esittelemä uusi linja on jonkinlainen keskitie Trumpin ja tämän edeltäjän Barack Obaman hallintojen väliltä.
Toisin kuin Trump, Biden ei aio pyrkiä pikavauhtia kunnianhimoisiin tavoitteisiin kuten Korean sodan virallisesti lopettavaan rauhansopimukseen, mutta aikoo kuitenkin olla yhteydessä pohjoiskorealaisiin.
Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin (oikealla) ja Etelä-Korean puolustusministeri Suh Wook tervetuliaisseremoniassa Soulissa Yhdysvaltojen valtiovierailulla maaliskuussa.
Linja siis eroaa Obaman "strategisesta kärsivällisyydestä", jossa ajatuksena oli pitää kontakti Pohjois-Korean kanssa minimissä kunnes maan hallinnon käytös muuttuu.
Pohjois-Korea tuomitsi jo sunnuntaina tuoreeltaan Bidenin lähestymistavan ja kutsui Yhdysvaltain diplomatiaa harhautukseksi, jonka tarkoitus on "peittää sen vihamieliset toimet".
Kokouksessa puhutaan myös Iranista
G7-ulkoministerien kolmipäiväiseen kokoukseen Lontooseen on kutsuttu vierailijoiksi edustajat myös Intiasta, Etelä-Koreasta, Etelä-Afrikasta sekä Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin puheenjohtajamaasta Bruneista.
Blinken tapasi maanantaina Japanin ja Etelä-Korean ulkoministerit, ja Etelä-Korean ulkoministeri Chung Eui-yong kiitteli mahdollisuudesta keskustella Yhdysvaltain politiikasta Pohjois-Korean suhteen.
Tiukkojen koronaturvatoimien puitteissa järjestettävässä kokouksessa on tarkoitus käsitellä myös lännen kiristyneitä suhteita Venäjään ja Kiinaan sekä yrityksiä Iranin ydinsopimuksen elvyttämiseen.
G7-maiden johtajat kokoontuvat kesäkuussa huippukokoukseen Lounais-Englantiin.