Britannian uskotaan esittelevän suunnitelman Yhdysvalloille ensi viikolla.
Ranska ja Britannia suunnittelevat sijoittavansa 30 000 eurooppalaista rauhanturvaajaa Ukrainaan, jos Venäjä ja Ukraina solmivat tulitauon.
Eurooppa pyrkii suostuttelemaan myös Yhdysvallat mukaan rauhanturvaoperaatioon.
Yhdysvaltojen rooli Ukrainassa olisi kuitenkin rajoitettu, eikä sen tarvitsisi sijoittaa omia joukkojaan Ukrainan maaperälle.
Suunnitelmasta kertoo yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal, joka perustaa tietonsa eurooppalaisviranomaisten kommentteihin.
Britannian ja Ranskan maa-, ilma- ja merivoimat olisivat rauhanturvajoukkojen selkäranka, WSJ kertoo.
Näitä joukkoja ei sijoitettaisi etulinjaan, vaan niiden tehtävänä olisi suojella kriittistä infrastruktuuria, kaupunkeja ja satamia.
Droonit ja satelliitit valvoisivat etulinjaa ja seuraisivat, noudattaako Venäjä tulitaukoa.
Lue myös: "Nato ja länsi ovat mennyttä" – UPI:n tutkija pahoittelee pelottavaa ennustettaan
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Britannian pääministeri Keir Starmer tapasivat Pariisissa 17. helmikuuta.AFP / Lehtikuva
Mitä Yhdysvalloilta tarvitaan?
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on antanut ymmärtää, ettei Yhdysvallat sijoita joukkojaan Ukrainaan.
Yhdysvaltalaisjoukkojen sijaan Eurooppa haluaa Yhdysvalloilta sellaista sotilaallista kykyä, jota sillä itsellä ei ole.
Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi Ukrainan naapurimaihin sijoitettavia ilmatorjuntajärjestelmiä, jotka suojaisivat suurta osaa Ukrainasta.
Euroopalla voi olla tarvetta myös tiedustelu- ja logistiikkatuelle.
Samoin Yhdysvaltojen Eurooppaan sijoitetut ilmavoimat olisivat suunnitelmassa taisteluvalmiudessa siltä varalta, että eurooppalaisjoukot joutuvat vaaraan.
Yhdysvaltojen tuki olisi tärkeä, sillä se voisi osaltaan suojella eurooppalaisjoukkoja ja ylipäätään pidätellä Venäjän hyökkäysaikeita.
Lue myös: Trump pakitti: Venäjä hyökkäsi, mutta
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump Valkoisen talon ulkopuolella 22. helmikuuta. Trump ei halua yhdysvaltalaissotilaita Ukrainaan.AFP / Lehtikuva
Kenraali: Suunnitelmassa ongelmia
Jos Eurooppa lähettäisi Ukrainaan 30 000 rauhanturvaajaa, olisi luku huomattavasti pienempi kuin mitä julkisissa arvioissa on tähän mennessä pidetty uskottavana lukuna.
Tyypillisesti on puhuttu 100 000, jopa 200 000 sotilasta, sanoi sotatieteilijä Ilmari Käihkö Ilta-Sanomille aiemmin helmikuussa.
Euroopan suunnitelmaan kuuluu, että Ukrainalla olisi tulitauonkin aikana aseissa merkittävä määrä sotilaita.
Eurooppalaisten joukkojen ei ole siis tarkoitus korvata ukrainalaissotilaita.
Lue myös: Pekka Toveri löi numerot tiskiin – tämä on Euroopan tilanne, jos USA lähtee
Yhdysvaltalainen kenraaliluutnantti Ben Hodges näkee suunnitelmassa ongelmia. Hän johti Yhdysvaltojen Euroopassa olevia joukkoja vuosina 2014–2018.
– Sen on oltava yhtenäinen, kykenevä joukko, jolla on drooneja, niiden torjuntakykyä, pitkän kantaman aseita ja kaikkea muuta, jota tarvitaan Venäjän tulitaukorikkomusten estämiseen, Hodges sanoo WSJ:lle.
– Nippu britti- ja ranskalaisjoukkoja Keski- ja Länsi-Ukrainan kaupungeissa ei estä Venäjää muuten kuin ehkä hyökkäämästä ohjuksilla juuri niihin kaupunkeihin.
Lue myös: Asiantuntija: "Uusi USA" voi tehdä diilin Kiinan kanssa Euroopan selän takana – "Iso peli on käynnissä"
Tapaamisia ensi viikolla
Britannian pääministerin Keir Starmerin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin on määrä keskustella presidentti Trumpin kanssa alkavalla viikolla.
Starmerin uskotaan esittelevän suunnitelman alustavan version Trumpille torstaina, mutta hän ei todennäköisesti tuolloin vielä pyydä konkreettista apua Yhdysvalloilta.
Valkoisen talon lehdistösihteeri Karoline Leavittin mukaan Trump on hyvin luottavainen, että hän saavuttaa sopimuksen sodan lopettamisesta nopeasti, mahdollisesti jo ensi viikolla.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toistuvasti sanonut, ettei hän hyväksy rauhansopimusta, jonka Yhdysvallat ja Venäjä solmivat keskenään.
Zelenskyi on myös tehnyt selväksi, ettei hän usko pelkkien Euroopan antamien turvatakuiden riittävän.
Venäjä taas on todennut, ettei se tule hyväksymään minkään Nato-maan joukkoja Ukrainaan.
Lue myös: USA vaihtoi puolta ja on nyt Putinin liittolainen? Näin tutkijat arvioivat rajuja väitteitä
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Kiovassa 19. helmikuuta. Zelenskyi ei ole ollut innoissaan pelkistä eurooppalaisista turvatakuista.AFP / Lehtikuva