Näin yksinkertaista – ja hankalaa – reservistä eroaminen on

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) kommentti hänen aikomuksestaan estää armeijan reservistä eroaminen aiheutti erohakemusten piikin. Tässä jutussa kerromme, miten reservistä eroaminen käytännössä tapahtuu.

Aseistakieltäytyjäliiton Eroa armeijasta -sivustolla kerrotaan, että kaikki varusmiespalveluksen käyneet alle 50-vuotiaat henkilöt kuuluvat armeijan reserviin. Upseeristo on osa reserviä 60 vuoden ikään asti.

Sivuilla kerrotaan, että reservistä kieltäytyminen on lain sallima vaihtoehto. Sen perustana on mielipiteen- ja omatunnonvapaus. 

Viiden päivän täydennyspalvelus

Varusmiespalveluksen Suomessa suorittanut henkilö voi kieltäytyä reservistä hakeutumalla täydennyspalvelukseen. 

Kyseessä on käytännössä on viiden päivän mittainen kurssi, joka sisältää luentoja ja käytännön harjoituksia. 

Sisältö vaihtelee täydennyspalveluserän mukaan. Aihepiirit saattavat koskea vaikkapa ensiapua, aseistakieltäytymisen historiaa, konfliktien anatomian pohdintaa, öljyntorjuntaa ja liikuntaa.

Täydennyspalvelukseen hakeudutaan hakemuksella

Täydennyspalvelukseen hakeudutaan käytännössä niin, että täytetään täydennyspalvelushakemus. Hakemusten käsittelystä vastaa Puolustusvoimien aluetoimisto. Hakemuksen voi toimittaa sähköisesti perille.

Hakemus hyväksytään automaattisesti eli kyseessä on ilmoitusasia. Kieltäytymistä ei tarvitse perustella erikseen.

Hakemuksen voi jättää varusmiespalveluksen jälkeen. Sen voi pistää menemään vaikkapa kertausharjoituskutsun kilahdettua postiluukusta sekä vielä paikan päällä kertausharjoituksissa, sivustolla kerrotaan.

Näin käy, jos et mene täydennyspalvelukseen

Jos täydennyspalveluksesta kieltäytyy tai sen jättää väliin, haastetaan henkilö oikeuteen. Seurauksena on Eroa armeijasta -sivuston mukaan "pienehkö" sakkorangaistus. 

Sakko ei kuittaa täydennyspalvelusta, vaan sinne tulee myöhemmin uusi kutsu.

Mitä reservinkieltäytyjä tekee sodan aikana?

Mieleen voi herätä kysymys, mitä reservinkieltäytyjät tekevät sodan aikana. 

Eroa armeijasta -sivustolla kerrotaan, että täydennyspalvelukseen hakeneet ja hyväksytyt ovat vapautettuja armeijasta kaikista tilanteissa.

Muiden suomalaisten tapaan armeijapalveluksesta vapautetut reservinkieltäytyjät voidaan sodan aikana määrä siviilitehtäviin siviiliviranomaistenalaisuudessa, sivustolla kerrotaan.

Lue myös:

    Uusimmat