Näin Ylen tehtävät on määritelty laissa – niihin ei ole tulossa muutoksia

Yleisradion menoista lähes puolet on henkilöstökuluja. 

Yleisradion julkisen palvelun tehtävät on määritelty laissa, eikä niihin ole tulossa muutoksia. Asiaa pohtinut työryhmä ei puheenjohtaja Matias Marttisen (kok.) mukaan esittänyt muutoksia tehtäviin, koska puolueiden kesken ei löytynyt asiasta yhteisymmärrystä pitkien keskustelujen jälkeenkään.

Laissa määritellään, että Ylen tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Sisältöpalveluita tulee tarjota valtakunnallisesti ja maakunnallisesti.

Laissa muun muassa mainitaan, että ohjelmatoiminnan tulee tukea kansanvaltaa tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia. Lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmistoja tulee painottaa ja hartausohjelmia tarjota.

Suomen- ja ruotsinkielistä väestöä tulee kohdella yhtäläisin perustein, ja palveluja tulee tuottaa saamen-, romanin- ja viittomakielellä sekä soveltuvin osin myös maan muiden kieliryhmien kielillä.

Ohjelmatoiminnassa tulee tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille.

Menoista vajaa puolet henkilöstökuluja

Sen sijaan Ylen rahoitukseen on tulossa merkittäviä leikkauksia. Torstaina kerrottiin, että vuoden 2027 tasossa Yleä koskevien säästöjen vaikutus on noin 66 miljoonaa euroa.

Ylen rahoitus oli viime vuonna 576 miljoonaa euroa, verojen jälkeen 523 miljoonaa euroa.

Viime vuonna Yleisradion kuluista vajaat puolet oli tilinpäätöksen mukaan henkilöstökuluja. Niihin käytettiin noin 248 miljoonaa euroa. Yle kertoo nettisivuillaan, että yhtiöllä oli viime vuonna vajaat 3 000 vakituista työntekijää.

Ohjelmatoiminnan kuluihin, kuten esityskorvauksiin ja ohjelmatoiminnan tuotantopalveluihin, meni 63 miljoonaa euroa.

Erilaisiin esitysoikeuksiin kului 60 miljoonaa, teknologiakuluihin 49 miljoonaa, jakelukuluihin noin 31 miljoonaa ja vuokriin ja kiinteistökuluihin noin 22 miljoonaa euroa.

Muihin kuluihin, kuten matkakuluihin sekä edustus- ja kokouskuluihin käytettiin vajaat 32 miljoonaa euroa.

Sisältöjen ja palveluiden mukaan jaoteltuna eniten rahaa käytettiin valtakunnallisiin ja alueellisiin uutisiin ja ajankohtaissisältöihin, 144 miljoonaa.

Kulttuuri- ja viihdesisältöihin käytettiin noin 89 miljoonaa, asiasisältöihin reilut 62 miljoonaa ja draamasisältöihin noin 52 miljoonaa euroa.

Urheilusisältöihin kului 46 miljoonaa ja lasten- ja nuortensisältöihin vajaat 37 miljoonaa euroa.

Yleisradio on STT:n asiakas.

Lue myös:

    Uusimmat