69-vuotias amerikkalaisnainen menehtyi saatuaan aivoihinsa ameebatartunnan.
69-vuotias amerikkalaisnaisen diagnoosi yllätti kaikki aivoleikkauksen aikana. Naisen tila oli niin harvinainen, että siitä kirjoitettiin tapausraportti International Journal of Infectious Diseases -julkaisuun.
Ensioire oli ihottuma
Kaikki alkoi flunssaoireilusta. Nainen oli käynyt lääkärissä ja saanut ohjeeksi huuhdella nenäänsä nenähuuhtelukannulla oireiden helpottamiseksi.
Aluksi naisella oli vain pieni ihottuma nenässään. Tammikuussa 2018, noin vuoden kuluttua ihottuman ilmestymisestä, Seattlessa asuva nainen sai kohtauksen ja joutui ensiapuun.
Aivoista löytyi massa
Aivokuvauksissa havaittiin aivoissa massa, jonka lääkäri diagnosoi kasvaimeksi. Kun nainen leikattiin, totuus paljastui: hänen aivoissaan oli aivoissaan Balamuthia mandrillaris -ameeba. Samaa ameebaa löytyi lopulta nenän ihottuma-alueelta.
– Kun leikkasin tämän naisen, noin golfpallon kokoinen osa hänen aivoistaan oli veristä massaa, ruotsalainen neurokirurgi Charles Cobbs kertoi Seattle Times -lehden mukaan.
Ameeba on yksisoluinen organismi. Osa ameeboista aiheuttaa sairauksia.
"Kaikkialla oli ameeboja"
Kun Cobbs sai tietää, että naisella epäiltiin ameebatartuntaa, hän piti ajatusta aluksi naurettavana. Naisen tila kuitenkin huononi.
Cobbs leikkasi naisen uudelleen. Aivoissa oleva ongelma-alue oli kasvanut. Tutkimuksissa Cobbs havaitsi totuuden.
– Kaikkialla oli ameeboja syömässä aivosoluja.
Syypää luultavasti nenäkannun hanavesi
Nainen menehtyi kuukautta myöhemmin. Kävi ilmi, että hän oli huuhdellut nenäänsä nenäkannulla. Hän ei keittänyt käyttämäänsä vettä. Ameeba todennäköisesti pääsi nenäonteloon vesijohtovedestä.
Nenäkannuista on varoiteltu aiemminkin infektioriskin vuoksi. Nenäkannussa tulisi käyttää suolaliuosta tai steriiliä vettä.
Tapaus oli Seattlen ensimmäinen kuolemaan johtanut ameebainfektiotapaus.
Video: 13-vuotiaalla brittitytöllä todettiin harvinainen aivotulehdus. Videolla hän kertoo sairaudestaan, joka jokaisen tulisi tunnistaa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähteet: Seattletimes.com, Livescience.com, Ijidonline.com