Verikyyneleet eli hemoklaria on harvinainen tila, joka voi johtua lukuisista silmiin tai kehoon liittyvistä tiloista – myös kuukautisista.
Intialaiset lääkärit kirjoittavat vertaisarvioidussa BMJ Case Reports -lehdessä ilmestyneessä tapausraportissa 25-vuotiaasta naisesta, joka itki verikyyneliä kuukautisten yhteydessä.
Naisen silmistä oli vuotanut tummanpunaisia kyyneliä kuukautisten alkamisen aikaan muutamina kertoina. Ensimmäisen kerran verta itkettyään myös hänen nenästään oli tullut verta.
Ymmärrettävästi huolestunut nainen hakeutui päivystykseen.
Lue myös: 7 tavallista tapaa, jotka vaarantavat silmien terveyden ja näkökyvyn
Verikyynelten syyt
Verikyyneleet voivat johtua lukuisista eri syistä. Yhdysvaltain kansallisen lääketieteellisen kirjaston mukaan mahdollisia syitä ovat esimerkiksi silmän pinnalla sijaitsevan sidekalvon verisuonten vaurioituminen, tulehdus, silmään joutunut vierasesine tai kemikaali sekä kuukautiset.
Kuukautisiin liittyvät verikyyneleet ilmaantuvat usein kuukautisten alkaessa ja jossain tapauksissa myös vaihdevuosien aikaan.
Intialaisnaisen tapauksesta uutisoiva New York Post kertoo lääkäreiden sanoneen, että säännölliset kuukautiset voivat laukaista verenvuotoa kohdun ulkopuolella. Tällöin verta tihkuu naisen nenään, korviin, keuhkoihin, nänneihin, ihoon, suoleen tai silmiin.
Kuukautiset saattavat aiheuttaa verikyyneliä senkin vuoksi, että kiertoon liittyvät hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa naisen sarveiskalvon kaarevuuteen ja paksuuteen.
Verikyynelien hoidoksi ehkäisypillereitä
Tutkimuksissa lääkärit eivät huomanneet verisiä kyyneleitä vuodattaneen naisen kärsivän muista terveysongelmista. Myös hänen silmänsä olivat vahingoittumattomat. Niinpä lääkärit totesivat naisen verikyynelten liittyvän epäsuorasti kuukautisiin.
Hoidoksi hemoklariaan nainen sai ehkäisypillereitä, jotka vaikuttavat hormonitoimintaan. Kolmen kuukauden seurannan aikana verikyyneliä ei enää ilmennyt.
Lue myös: Brittinuori söi vuosien ajan vain sipsejä, ranskalaisia ja vaaleaa leipää – sokeutui
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Nämä kuukautisongelmat moni tunnistaa:
1:19
Lähteet: BMJ Case Reports, New York Post, U.S. National Library of Medicine