Tutkimus: Koronarokote voi vaikuttaa kuukautisiin – asiantuntijoilta lohduttava viesti

3:19img
Mitä kuukautisten ja koronarokotteiden yhteydestä tiedetään? Näin lääkäri kommentoi asiaa syksyllä.
Julkaistu 10.01.2022 19:01

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Osa naisista on huomannut koronarokotteen ottamisen jälkeen muutoksia kuukautisissaan. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan rokote voi todella heilauttaa kiertoa ja myöhästyttää kuukautisia, mutta vaikutus on vähäinen ja ohimenevä.

Obstetrics & Gynecology -tiedejulkaisussa ilmestyneet löydökset perustuvat lähes 4000 yhdysvaltalaisnaisen otantaan. Iältään 18–45-vuotiaista osallistujista noin 2400 oli rokotettuja ja 1550 ei. Kaikki osallistujat pitivät kirjaa kuukautisistaan vähintään puolen vuoden ajan.

Kahden koronarokotteen ottaminen oli yhteydessä hieman, alle päivän, pidempään kuukautiskiertoon verrattuna aiempaan. Rokottamattomilla merkittäviä muutoksia kuukautiskierrossa ei tutkimusajanjaksolla havaittu.

Molemmat rokotteet saman kuukautiskierron aikana saaneilla kierto piteni keskimäärin kahdella päivällä verrattuna rokottamattomiin. Näistä henkilöistä noin joka kymmenennellä kierron pituus heitti yli kahdeksalla päivällä, mutta vaikutus hävisi rokotuksia seuranneiden parin kierron jälkeen.

Kuukautiskierron pituus lasketaan vuodon alkupäivästä seuraavan vuodon alkuun. On normaalia, että kierron pituus vaihtelee muutamilla päivillä. Myöhästyneet kuukautiset voivat kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa esimerkiksi raskautta toivoville tai pelkääville.

Koronarokotteiden ei nyt ilmestyneessä tutkimuksessa havaittu vaikuttavan vuodon pituuteen, vaikka osa naisista on huomannut kuukautistensa olleen piikin jälkeen tavallista runsaammat tai kivuliaammat. Jatkossa nyt kerättyä aineistoa on tarkoitus käyttää myös tämän ilmiön tutkimiseen.

Lue myös: Koronarokotteen jälkeen Jennin kuukautiset menivät aivan sekaisin – kolmet menkat viikon välein: "Ajattelin, että vuodan kuiviin"

Ei huolta hedelmällisyydestä

Koronarokotteiden vaikutusta kuukautiskiertoon on selitetty immuunivasteen kypsymisellä sekä rokotteiden sivuvaikutuksilla, jotka voivat aiheuttaa stressiä tai muuttaa elintapoja. Sama vaikutus on myös muihin syihin liittyvällä stressillä tai elintapamuutoksilla, sillä ne voivat muuttaa kuukautisia säätelevää hormonitoimintaa.

Hedelmällisyyteen koronarokotteiden ei ole huomattu vaikuttavan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan rokotuksen jälkeen voi tulla raskaaksi ilman mitään varoaikaa.

Myös synnytys- ja naistentautiopin professori Hugh Taylor Yalen lääketieteellisestä yliopistosta vakuuttaa New York Timesin haastattelussa, ettei naisten tarvitse olla huolissaan hedelmällisyydestään rokotteiden vuoksi. Kierron pienet heittelyt voivat aiheuttaa harmia, mutta muutokset ovat väliaikaisia eikä niistä ole lääketieteellistä haittaa.

Pitkään jatkuneet tai elämää häiritsevät kuukautishäiriöt ovat syy hakeutua lääkärin pakeille. Hedelmällisen iän ylittäneiden naisten tulee hakeutua pikimmiten tutkimuksiin havaitessaan veristä vuotoa rokotteiden ottamisen jälkeen tai milloin vain. Verinen vuoto vaihdevuosien jälkeen voi olla oire vakavasta sairaudesta.

3:40img

Videolla gynekologi kertoo, mistä vuotohäiriöt voivat johtua. Tietyissä tilanteissa on syytä hakeutua tutkimuksiin!

Lue myös: Gynekologi lyttää yleisen harhaluulon kuukautiskivuista: "En tajunnut, kuinka laajalle levinnyttä tietämättömyys on"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Obstetrics & Gynecology, The New York Times, Medscape, THL, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus