Nainen kuoli Disney-teemapuistossa vietetyn päivän päätteeksi – viihdejätti yrittää välttää oikeudenkäynnin vedoten aviopuolison Disney+ -tilaukseen

Yhdysvaltojen Floridan Disney World -teemapuistossa vakavan allergisen reaktion saaneen ja siihen menehtyneen naisen puoliso joutunee poikkeukselliseen oikeuskamppailuun Disneyn kanssa, joka yrittää välttää valamiehistöoikeudenkäynnin vedoten tämän Disney+ -tilaukseen.

Lokakuussa 2023 pariskunta Jeffrey Piccolo ja Kanokporn Tangsuan vierailivat Yhdysvaltojen Floridassa sijaitsevassa Disney World -teemapuistossa, jonka ravintolassa Tangsuan sai vaarallisen allergisen reaktion, jonka seurauksena hän menehtyi samana päivänä sairaalassa.

BBC:n mukaan Tangsuanin leski on haastanut Disneyn oikeuteen väittäen ravintolan, jossa hän ruokaili puolisonsa kanssa, laiminlyöneen hänen vaimonsa vakavan maito- ja pähkinäallergian siitä huolimatta, että henkilökunnalle oli toistuvasti kerrottu niistä. Piccolo vaatii Disneylta 50 000 dollarin, eli noin 45 000 euron, korvauksia sekä oikeudenkäyntikulujen maksamista. 

Juridisen asiakirjan mukaan oikeuslääkäri vahvisti Tangsuanin kuoleman johtuneen anafylaksiasta, eli vakavasta allergisesta reaktiosta, joka johtui kohonneista maito- ja pähkinäpitoisuuksista hänen elimistössään.

Disney kuitenkin väittää, että luodessaan itselleen Disney-tilin vuonna 2019 Piccolo olisi suostunut ehtoihin, joiden mukaan tapaus olisi soviteltava oikeussalien ulkopuolella. Yhtiön mukaan sitä ei voida haastaa oikeuteen, sillä sen käyttöehdoissa sanotaan, että käyttäjät suostuvat ratkaisemaan mahdolliset riidat yhtiön kanssa välimiesmenettelyllä.

Välimiesmenettely on riidanratkaisukeino, jossa siviiliriidan osapuolet antavat asian välimiesten ratkaistavaksi, jotka eivät ole tuomareita. Menettely on usein nopeampi, halvempi sekä yksityisempi kuin oikeudenkäynti. 

Disneyn mukaan Piccolo olisi hyväksynyt kyseiset ehdot uudelleen vuonna 2023, kun hän käytti Disney-tiliään jälleen ostaakseen liput teemapuistoon. Yhtiö haluaa, että asian käsittely tuomioistuimessa keskeytetään ja että riita ratkaistaan tuomioistuimen ulkopuolella välimiesmenettelyllä.

Piccolon asianajajat kutsuvat Disneyn väitteitä "järjettömiksi ja älyttömiksi". 

– Kanne perustuu uskomattomaan väitteeseen, jonka mukaan kaikki Disney+ -tilin rekisteröivät henkilöt, mukaan lukien sellaiset, jotka tilaavat ilmaiset kokeilujaksot, ja jotka eivät jatka tilaustaan, luopuvat ikuisesti oikeudestaan valamiesoikeudenkäyntiin. 

Asiakirjan mukaan väite, jonka mukaan tämä käytäntö voitaisiin ulottaa koskemaan myös kuolemantuottamusta tai henkilövahinkoja koskevia vaatimuksia, on "lähes surrealistinen". Asianajajat lisäävät Piccolon suostuneen Disneyn käyttöehtoihin omasta puolestaan, kun hän toimii nyt taas edesmenneen puolisonsa puolesta, joka ei itse koskaan suostunut kyseisiin ehtoihin. 

Stokoe Partnership Solicitors -yhtiön osakkaan Ernest Aduwan mukaan Disney "kokeilee tapauksessa sopimusoikeuden rajoja". Aduwan yhtiö ei ole osallisena kyseisessä kanteessa. 

– Tuomioistuinten on harkittava, voidaanko suoratoistopalvelua koskevan sopimuksen välimiesmenettelylauseketta todella soveltaa yhtä vakavaan väitteeseen, joka koskee teemapuistossa tapahtunutta, huolimattomuudesta johtunutta kuolemantuottamusta.  

– Disneyn väite, jonka mukaan heidän ehtojensa hyväksyminen yhtä tuotetta varten kattaa kaikki vuorovaikutustilanteet kyseisen yrityksen kanssa, on uusi ja mahdollisesti kauaskantoinen. 

Toisen asianajajan, Church Court Chambersissa työskentelevän Jibreel Tramboon mukaan Disney+ -ehdot ovat Disneylle huono argumentti, joihin vedota, mutta vuodesta 2023 alkaen ostettujen lippujen lauseke voisi olla vahvempi peruste sen sisältäessä "samankaltaisen välimiesmenettelylausekkeen". 

– Se voi antaa Disneylle mahdollisuuden lykätä asian käsittelyä välimiesmenettelyä varten. Vaikka monet muutkin seikat voivat estää heitä menemästä välimieskäsittelyyn, kun otetaan huomioon tapauksen arkaluonteiset olosuhteet.

Piccolo haluaa tapauksen etenevän valamiehistön eteen. Disneyn hakemus asian käsittelemisestä välimiesmenettelyssä käsitellään floridalaisessa tuomioistuimessa lokakuussa. Lakiasiantuntijat arvioivat Disneyn haluavan välimiesmenettelyn erityisesti siksi, että oikeudenkäynnissä kanne käsiteltäisiin julkisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat