Paramount Pictures voitti Top Gun -tekijänoikeusjutun

Elokuvien tuotanto- ja levitysyhtiö Paramount Pictures on voittanut tekijänoikeuskanteen, jonka Top Gun -elokuvan inspiraationa toimineen lehtijutun kirjoittajan perilliset nostivat. 

Paramount Pictures on voittanut tekijänoikeuskanteen, jonka alkuperäisen Top Gun-elokuvan inspiraationa toimineen, vuonna 1983 julkaistun lehtijutun kirjoittajan perilliset nostivat, ja jossa he syyttivät studiota siitä, että se on jatkanut menestyselokuvan jatko-osaa neuvottelematta uudesta lisenssistä.

Paramount Pictures on yhdysvaltalainen elokuvien tuotanto- ja levitysyhtiö.

Yhdysvaltain piirituomari Percy Anderson katsoi 5. huhtikuuta antamassaan määräyksessä, että useat elokuvan elementit, kuten juoni, teema, lavastus ja dialogi, ovat suurelta osin erilaisia kuin Ehud Yonayn artikkeli. Siltä osin kuin molemmat teokset pyörivät hävittäjälentäjien koulutuskoulun ympärillä, tuomioistuin totesi, että kaikki päällekkäiset samankaltaisuudet eivät ole tekijänoikeuslain suojaamia, kuten yleinen, juonellinen idea. 

Yonayn leski Shosh Yonay ja poika Yuval Yonay aikovat valittaa tuomiosta. 

Heidän kanteessaan väitettiin, että oikeudet tarinaan palautuivat heille vuonna 2020 sen jälkeen, kun he olivat lähettäneet Paramountille irtisanomisilmoituksen. He käyttivät hyväkseen tekijänoikeuslainsäädännön säännöstä, jonka mukaan kirjailijat voivat saada teostensa oikeudet takaisin odotettuaan tietyn ajan.

Paramount väitti, ettei sen tarvinnut hankkia uutta lisenssiä, koska kyseessä oleva artikkeli on tietokirja, eikä sillä ole mitään yhtäläisyyksiä elokuvaan. Se väitti myös, että jatko-osa oli valmistunut ennen irtisanomispäivää.

Vastauksena väitteisiin, joiden mukaan teokset ovat samankaltaisia, koska niissä molemmissa kuvataan hävittäjälentäjien laskeutumista lentotukialukselle, alasampumista lennon aikana ja riehumista baarissa, tuomioistuin totesi, että ne ovat suojaamattomia tosiseikkoja tai tavanomaisia kohtauksia.

Teosten tapahtumien tahti ja järjestys eivät myöskään tuomioistuimen mukaan ole samankaltaisia. Artikkeli on rakennettu epälineaarisesti ja siinä siirrytään edestakaisin asiasta toiseen. Elokuvan jatko-osa etenee lineaarisesti ja sen tempo on johdonmukainen.

Tuomioistuimen mukaan mahdolliset yhtäläisyydet perustuvat suojaamattomiin elementteihin. Tähän kuuluu myös dialogi, joka ei voi muodostaa tekijänoikeuskanteen perustaa, koska se esitetään artikkelissa todellisten ihmisten esittäminä todellisina lausuntoina.

Myös sopimusrikkomusta koskeva vaatimus hylättiin. Vaatimus koski Paramountin kieltäytymistä mainitsemasta Yonayta elokuvassa. Piirituomari Anderson sanoi, että Paramountin ei tarvinnut mainita Yonayta, koska jatko-osaa ei tuotettu vuonna 1983 julkaistun artikkelin oikeuksien siirron nojalla. Hän perusteli, että elokuva tehtiin riippumatta Paramountille sopimuksella siirretyistä oikeuksista.

Elokuvan jatko-osa Top Gun: Maverick (2022) tuotti maailmanlaajuisesti 1,5 miljardia dollaria, eli noin 1,4 miljardia euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat