"Nainen muuttui hysteeriseksi" – MM-kisoissa riipaisevia vakoiluepäilyjä, Iranin toimia pelätään

Useat iranilaisnaiset kokevat tulleensa vakoilluiksi jalkapallon MM-kisoissa. He epäilevät vakoilijoiden edustavan Iranin valtiota, The Athletic kertoo.

MAINOS

Jalkapallon MM-kisat
20.11.–18.12.

MTV ja C More esittivät MM-turnauksesta 22 ottelua suorina lähetyksinä!

Iranilaisnaiset eivät saa mennä jalkapallo-otteluihin konservatiivisessa maassaan. Vaikka iranilaiset naiset ovat voineet mennä peleihin Qatarissa pelattavissa MM-kisoissa, rauhassa ja huoletta he eivät ole sitä saaneet raportoimansa perusteella tehdä.

Iranilaisnaiset kokevat, että heitä on vakoiltu Qatarissa, ja pelkäävät mahdollisia seuraamuksia. Asiasta uutisoi The Athletic esimerkkien kera kertomatta naisten nimiä heidän yksityisyytensä varjelemiseksi.

Yhdessä esimerkkitapauksessa iranilaisnainen, joka ei enää asu Iranissa, kertoo, että mies kuvasi häntä ja muita naisia ennen Englannin ja Iranin välistä ottelua.

– Nainen muuttui hysteeriseksi seistessään Khalifan kansainvälisen stadionin ulkopuolella ja nyyhkyttäessään, The Athletic kuvailee.

Toinen nainen kertoo puolestaan nähneensä miehen katsomossa kiikareiden kera. Mies katseli hänen mukaansa jatkuvasti yleisöä kenttätapahtumien sijaan. Kyseinen pukuun pukeutunut mies kuvasi ilmeisesti takanaan ollutta hijabeihin pukeutunutta naisryhmää ja siirtyi sen jälkeen toisaalle, "seuratakseen näennäisesti muita kannattajaryhmiä".

Miesten uskotaan olevan Iranin hallituksen leivissä olevia vakoojia.

Naiset ovat raportoineet kokemuksistaan internetissä Kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle. Epäkohtapalveluun voi lähettää raportteja "riippumattoman asiantuntija-arvioijan" tutkittavaksi.

CNN: Myös pelaajat tarkkailussa

CNN on kertonut, että iranilaiskannattajien mukaan paikalla Qatarin kisoissa olisi kymmeniä vallankumouskaartin viranomaisia, joiden tehtävänä on valvoa Iranin kansalaisten toimintaa ja raportoida tästä eteenpäin. Myös pelaajia vahtii CNN:n mukaan suuri määrä tietoa kerääviä Iranin turvallisuuspalvelun työntekijöitä.

Iranissa on pitkin syksyä osoitettu mieltä naisten oikeuksien ja liberaalimman lainsäädännön puolesta sekä maan konservatiivista hallintoa vastaan. Mielenosoituksia on tukahdutettu väkivalloin, ja raporttien mukaan maan turvallisuusjoukot ovat vastuussa lukuisten mielenosoittajien kuolemista.

Osa Iranin jalkapallomaajoukkueen pelaajista on ilmaissut MM-kisoissa varauksettoman tukensa mielenosoituksille. Joukkue myös pitäytyi laulamasta kansallislaulua alkuseremoniassa; kyseinen ele sensuroitiin Iranin valtiollisessa tv-lähetyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat