Nainen jakoi videolla kukkia ilman huntua, Iran tuomitsi yli 20 vuoden vankeuteen – miehiksi tekeytyneitä naisia pidätettiin jalkapallo-ottelun katsomisesta

AOP jalkapallofanit Iran
Jalkapallofanit katselivat Iranin maajoukkueen harjoituksia aidan läpi vuonna 2006. Naisia ei päästetty paikan päälle seuraamaan harjoituksia.
Julkaistu 19.08.2019 18:53
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Iran on tuominnut kolme naista pitkiin vankeustuomioihin huntupakon rikkomisen vuoksi. Myös viime viikonloppuna jalkapallo-ottelussa pidätettiin naisaktivisteja, joiden joukossa oli kansainvälisen lehtikuvapalkinnon saanut Forough Alaei, kertovat YK:n ihmisoikeusliitto ja Human Rights Watch -kansalaisjärjestö.

Iranilainen Mojgan Keshavarz on saanut Iranian tuomioistuimelta 23 vuoden vankeusrangaistuksen huntupakon rikkomisesta. Yasaman Aryani ja hänen tyttärensä Monireh Arabshahi saivat molemmat 16 vuoden rangaistuksen.

Kaikki kolme saivat tuomiot juonittelusta kansallista turvallisuutta vastaan, propagandan levittämisestä ja kannustamisesta moraalittomaan käytökseen sekä prostituutioon.

Syytteiden taustalla on netissä julkaistu video, jolla naiset jakavat kukkia Iranin pääkaupungin Teheranin metrossa kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta. Naiset ovat huntupakkoa vastaan taistelevia aktivisteja, joten he eivät käyttäneet hijabiksi kutsuttua huntua videolla.

Iranissa hunnun käyttäminen on naisille pakollista.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

AOP Iran jalkapallo protestikyltti

Fanit pitelivät kylttiä, jossa vastustettiin Iranin päätöstä kieltää naisten tulo jalkapallostadioneille Iranin ja Marokon välisessä ottelussa jalkapallon maailmanmestaruusottelussa Venäjällä kesällä 2018.

Naiset pidätettiin huhtikuussa, ja aluksi he katosivat noin kahdeksi viikoksi. Heille ei sallittu oikeusapua tutkinnan tai oikeudenkäynnin aikana. 

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat kritisoineet Iranin viranomaisten toimia ja vaativat naisten tuomioiden perumista.

– Muistutamme Iranin viranomaisia, että pukukoodin haastaneet naisaktivistit toimivat universaalisti taattujen ihmisoikeuksien puolesta. Sortavan lainsäädännön käyttäminen ilmaisunvapauden ja rauhanomaisen mielenilmaisun estämiseksi on ristiriidassa Iranin kansainvälisten ihmisoikeussitoumusten kanssa, asiantuntijat sanoivat YK:n lausunnossa.

Iranissa on vuoden 2018 alusta lähtien pidätetty ainakin 32 naisaktivistia ja 10 on vangittu, koska he ovat uhmanneet huntupakkoa. Pidätykset ovat järjestöjen mukaan lisääntyneet viime viikkoina, ja viranomaiset ovat uhkailleet syytteillä kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta.

Naispuoliset jalkapallofanit tekeytyvät miehiksi

Human Rights Watch (HRW)-kansalaisjärjestön mukaan viime viikonloppuna pidätettiin myös naisaktivisteja, jotka olivat livahtaneet jalkapallo-otteluun mieheksi tekeytyneinä. Iranissa naiset eivät saa tulla jalkapallostadioneille kuin poikkeustapauksissa, joten jalkapalloa fanittavat naiset ovat tekeytyneet miehiksi päästäkseen stadioneille.

Pidätettyjen joukossa oli myös arvosten kansainvälisen Word Press Photo -kilpailun urheilukuvasarjan voittaja Forough Alaei. Hänen palkinnon voittanut kuvasarjansa käsitteli naispuolisia jalkapallofaneja Iranissa. 


Alaein lisäksi on pidätetty ainakin viisi naista, joiden joukossa on tunnettuja naisaktivisteja, jotka vastustavat kieltoa. Heidät on järjestöjen tietojen mukaan siirretty pahamaineiseen Qarchakin naisvankilaan.

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat naisten välitöntä vapauttamista.

– Iranilaisnaisten ei pitäisi viettää aikaansa vankilassa siksi, että viranomaiset syyttävät heitä naurettavan kiellon rauhanomaisesta uhmaamisesta, HRW-järjestön Minky Worden sanoi The Telegraph -lehden mukaan.

Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA on myös puuttunut naisten osallistumiskieltoon, ja on vaatinut sanktioiden uhalla Iranin viranomaisia höllentämään naisten rajoituksia jalkapallostadioneilla.

Fifaa on kuitenkin kritisoitu siitä, ettei se toimi tarpeeksi asian edistämiseksi.

Tuomioista kertoi Suomessa ensimmäisenä Maailma.net -verkkojulkaisu.

Tuoreimmat aiheesta

Ihmisoikeudet