Nainen otti veitsen tyynyn alta kesken seksin ja yritti murhaa – tuomio avaa tapauksen oudon taustan

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Kauniaisissa seksin aikana miestä puukottaneen naisen vuosien vankeuteen kesäkuun lopussa. Nainen tuomittiin alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhan yrityksestä perjantaina.

Parikymppinen nainen myönsi puukottaneensa 40-vuotiasta miestä. Käräjäoikeuden aiemmin antaman välituomion mukaan nainen ja mies olivat tutustuneet aiemmin ja harrastaneet seksiä jo aiemmalla tapaamiskerralla. Nainen kertoi oikeudessa, että ensimmäisen kerran jälkeen hänelle oli tullut "tahto lopettaa tämä asia". Hän kertoi tämän tarkoittavan halua murhata mies.

Nainen sanoi uskoneensa, että mies käyttää hyväkseen nuoria tyttöjä.

Kauniaisten murhasta epäilty vangittiin: tältä tekopaikalla näyttää 2:09
MTV Uutiset raportoi tuoreeltaan rikospaikalta. Tältä paikalla näytti.

Oikeuden mukaan nainen suunnitteli tekoaan ja toimi tilanteessa tahallisesti. Oikeus katsoi, että vaikka naisen todettiin mielentilatutkimuksessa olleen tekoaikaan alentuneesti syyntakeinen, hän oli silti tietoinen toiminnastaan ja kykenevä ymmärtämään tekonsa luonteen.

Uhri: Syytetty oli aloitteellinen

Uhri kertoi oikeudessa, että nainen oli aloitteellinen tapaamisessa, jossa väkivallanteko tapahtui. Hänen mukaansa nainen oli soittanut edellisenä päivänä useita kertoja ja pyytänyt luokseen käymään.

Miehen mukaan heidän suhteensa oli ollut hyvä, ja hän sanoi käsittäneensä, että siihen liittyi molemminpuolisia tunteita. Hän sanoi naisen kertoneen kaipaavansa häntä ja halunneen tavata jatkuvasti.

Välituomion mukaan nainen oli kärsinyt epävakaudesta, johon liittyi kyvyttömyys valita omia tekojaan sekä halu tehdä väkivaltaa. Hänellä kerrotaan olleen vaikea-asteinen persoonallisuushäiriö.

Nainen oli tapahtuma-aikaan myös kannabinoidien käytön aiheuttamassa päihtymystilassa, mutta tätä ei pidetty ratkaisevana tekijänä tämän käyttäytymisen sääntelyn kannalta.

– (Nainen) on kertonut hänellä olleen tunne siitä, että hänen elämänsä tulee muuttumaan huonompaan suuntaan ja että hän tulee tapaamaan asianomistajan kaltaisen henkilön, välituomiossa sanotaan.

Piilotti veitsen tyynynsä alle

Oikeus katsoi naisen toimineen syytteessä kuvatulla tavalla ja tehneen teon harkitusti. Välituomion mukaan nainen piilotti veitsen ennen seksiä tyynynsä alle. Mies makasi tilanteessa selällään ja nainen istui hänen päällään.

Tuomion mukaan nainen otti yhdynnän aikana tyynyn alta veitsen käteensä ja alkoi löydä miestä sillä. Iskut osuivat miehen ylävartaloon. Naisen viillettyä miestä kaulaan tämä onnistui saamaan veitsen naiselta ja pakenemaan asunnosta.

Mies sai itse soitettua hätäkeskukseen. Poliisi on kertonut, että uhri oli löydettäessä hengenvaarallisessa tilassa. Oikeus katsoi, ettei tapahtumiin liittynyt mitään sellaista, mikä olisi tehnyt väkivallasta oikeutettua. Se luonnehti myös miehellä olleen hyökkäyksen aikaan olemattomat puolustautumismahdollisuudet.

Mielentilalausunnossa arvioitiin, että naisen kyky säädellä käyttäytymistään oli heikentynyt erityisesti emotionaalisesti kuormittavissa tilanteissa. Oikeuden mukaan epäselväksi jäi, miten paljon tämä vaikutti tekoon, jota nainen oli kuitenkin suunnitellut pidemmän aikaa.

– Ottaen huomioon (naisen) rikoksen laatu ja teko-olosuhteet muutoinkin, käräjäoikeus katsoo, ettei (naisen) alentunut syyntakeisuus tässä tapauksessa vähennä hänen syyllisyyttään erityisen merkittävästi, sanotaan käräjätuomiossa.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2004 syntyneen naisen kuuden vuoden vankeusrangaistukseen. Hänet tuomittiin korvaamaan miehelle 6000 euroa kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta, 10 000 euroa kärsimysestä, 5000 euroa pysyvästä kosmeettisesta haitasta sekä lähes 8000 euroa ansionmenetyksestä, sairaanhoitokuluista ja ylimääräisistä vuokrakuluista.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

MTV Uutiset ei julkaise alentuneesti syyntakeisena tuomitun nimeä.

Lue myös:

    Uusimmat