Tuoreessa brittitutkimuksessa havaittiin, että yhteys mielenterveysongelmien ja tupakoinnin välillä ei johdu vain siitä, että heikosta mielenterveydestä kärsivät saattavat ”hoitaa” itseään tupakoimalla. Myös tupakointi itsessään näyttää lisäävän riskiä mielenterveyden ongelmiin.
Jo pitkään on tiedetty, että mielenterveysongelmista kärsivät polttavat tavallista useammin tupakkaa. Mutta mikä on syy tupakoinnin ja mielenterveysongelmien, erityisesti masennuksen ja skitsofrenian, välillä? Saavatko mielenterveysongelmat polttamaan vai aiheuttaako tupakointi mielenterveysongelmia?
Psychological Medicine -tiedelehdessä julkaistu tutkimus vihjaa, että yhteys kulkee molempiin suuntiin.
Tupakointi kaksinkertaistaa riskin masennukseen ja skitsofreniaan
Bristolin yliopiston johtamassa tutkimuksessa havaittiin, että tupakointi lisää todennäköisyyttä sairastua masennukseen ja skitsofreniaan, mutta masennus ja skitsofrenia myös lisäävät tupakoinnin todennäköisyyttä. Aiemmin tänä vuonna sama tutkijaryhmä huomasi, että tupakointi lisää kaksisuuntaisen mielialahäiriön riskiä.
Viidentoista vuoden ajan askillisen tupakkaa päivässä polttanut, mutta sittemmin lopettanut henkilö sairastui noin kaksi kertaa todennäköisemmin skitsofreniaan ja masennukseen kuin henkilö, joka ei ollut koskaan polttanut.
Tutkimuksessa käytettiin Britannian biopankista saatua dataa yli 460 000:sta eurooppalaista alkuperää olevasta ihmisestä. Heistä 8 prosenttia oli nykyisiä tupakoitsijoita ja 22 prosenttia entisiä tupakoitsijoita. Tutkijatiimi käytti hyväkseen Mendelian randomisaatio -tekniikkaa, jossa hyödynnetään geenimutoksia, joiden tiedetään olevan yhteydessä tutkittavaan asiaan, esimerkiksi alttiuteen tupakoida.
Erilaisia teorioita yhteyden takaa
Tutkimusta tehnyt Robyn Wootton toivoo brittilehti The Guardianin mukaan, että löydökset ehkäisisivät tupakoinnin aloittamista ja auttaisivat tupakoitsijoita lopettamaan mielenterveytensä nimissä.
Woottonin mukaan on mahdollista, että nikotiini vaikuttaa aivoissa hermoratoihin, jotka on yhdistetty mielenterveyden ongelmiin. Tästä syystä sähkösavukkeet eivät välttämättä ole yhtään sen parempia mielenterveydelle kuin perinteisemmät savukkeet – kuten ei nuuskakaan.
Eläköitynyt psykiatri ja University College Londonin kunniaprofessori David Curtis puolestaan uskoo syyn olevan toinen. Curtis arvelee yhdysvaltalaisen CNN-uutissivuston mukaan, että tulokset luultavasti kielivät äidin raskaudenaikaisesta tupakoinnista. Raskaudenaikaisen tupakoinnin tiedetään lisäävään skitsofrenian riskiä. Samalla odotusaikana tupakoivat äidit siirtävät kohonneen geneettisen riskin lapsilleen.