Nainen yritti lavastaa miehen raiskaajaksi – totuus paljastui erikoisella tavalla

Tuusula, käräjäoikeus, Tuusulan käräjäoikeus (1)
Tuusulan käräjäoikeus tuomitsi 20-vuotiaan naisen ehdolliseen vankeuteen todistusaineiston vääristelemisestä ja väärästä ilmiannosta nuorena henkilönä. MTV
Julkaistu 03.05.2017 10:04
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Nainen oli tekaissut miehen syyllisyyttä tukevia tekstiviestejä. Tapausta tutkinut poliisi onnistui paljastamaan huijauksen.

Tuusulan käräjäoikeus tuomitsi huhtikuun lopussa 20-vuotiaan naisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen todistusaineiston vääristelemisestä ja väärästä ilmiannosta nuorena henkilönä.

Tuomio liittyy tapaukseen, jossa nainen oli 18-vuotiaana tehnyt rikosilmoituksen raiskauksesta. Naisen mukaan hänet oli raiskattu 17-vuotiaana. Nainen oli väärentänyt omaan puhelimeensa tekstiviestejä, jotka tukivat raiskauksesta epäillyn miehen syyllisyyttä.

Oikeuden mukaan raiskausta ei ollut tapahtunut, vaan nainen ja mies olivat olleet seksuaalisessa kanssakäymisessä vapaaehtoisesti. Tapaus sattui Järvenpäässä vuonna 2014.

Nainen oli kuitenkin kertonut raiskauksesta sairaalan henkilökunnalle, jotka tekivät asiasta rikosilmoituksen.

Miestä epäiltiin raiskauksesta kuukausien ajan

Rikosilmoituksen jälkeen poliisi ryhtyi tutkimaan asiaa. Miestä epäiltiin raiskauksesta useiden kuukausien ajan ennen kuin totuus paljastui.

Miehen syyllisyyden varmistamiseksi nainen oli väärentänyt omaan puhelimeensa tekstiviestejä. Poliisille viestit päätyivät, kun naisen isä löysi naisen vanhan puhelimen, johon viestit oli talletettu. Nainen ei ollut vastustanut puhelimen luovuttamista poliisille.

Oikeuden mukaan tähän on voinut vaikuttaa se, että ”viestien perättömyyden paljastaminen tai niiden hyödyntämisen estäminen olisi saattanut naisen hankalaan asemaan hänen vanhempiensa ja uskonnollisen yhteisön silmissä raiskausepäilyn osoittautuessa samalla perättömäksi”.

Poliisi paljasti huijauksen

Tapausta tutkinut poliisi onnistui selvittämään väärennetyt tekstiviestit. Puhelimesta löytyi numero, jonka piti olla raiskauksesta epäillyn miehen. Poliisi soitti numeroon, johon vastasi kuitenkin nainen, joka oli tehnyt rikosilmoituksen raiskauksesta.

Nainen ei osannut selittää, miten epäillyn nimellä puhelimeen tallennettu numero oli hänen käytössään.

Tämän jälkeen teleoperaattorilta pyydettiin naisen liittymän tiedot, joista kävi ilmi, ettei epäillyn liittymästä ollut lähetetty naiselle viestejä. Sen sijaan nainen oli lähettänyt viestejä omaan liittymäänsä ajankohtina, jotka sopivat puhelimesta löydettyihin viesteihin.

Oikeudessa nainen ilmoitti, ettei muistanut, miten viestit päätyivät hänen puhelimeensa.

Miehelle 4 000 euron korvaukset

Kuulusteluissa nainen oli kertonut, että mies oli pakottanut hänet sukupuoliyhteyteen. Kun tekaistut tekstiviestit olivat tulleet ilmi, nainen sanoi kokeneensa seksuaalisen kanssakäymisen raiskauksena. Miehen mukaan hän ei ollut naisen kanssa sukupuoliyhteydessä.

Tuusulan käräjäoikeus tuomitsi naisen ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi maksamaan miehelle 4 000 euron korvaukset kärsimyksestä.

Nainen oli pyytänyt, että hänet määrätään mielentilatutkimukseen, mutta oikeus katsoi, ettei tälle ollut tarvetta. Oikeuden mukaan nainen toimi täydessä ymmärryksessä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tuomiosta kertoi ensimmäisenä Keski-Uusimaa-lehti.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos