Turkki on maksanut kovaa hintaa Isisin terrorista ja Syyrian sodasta vähenevien turistien muodossa. Nyt sukeltavia turisteja houkutellaan uudella nähtävyydellä, kun Airbus A300 -mallin matkustajakone upotettiin Egeanmereen kesäkuun alussa.
36-vuotias Airbus A300 pääsi viimeiselle matkalleen maanantaina. Toisin kuin yleensä, sen matka ei kuitenkaan alkanut kohti taivaita, vaan itse asiassa 23 metriä merenpinnan alapuolelle.
Matka ei olekaan aivan turha, sillä Turkissa toivotaan sen elvyttävän laskusuhdanteessa olevaa turismia huomattavasti enemmän kuin kone itse olisi pystynyt maahan tuomaan.
Huhtikuussa rikkoutuneen 53-metrisen koneen laskeminen merenpohjaan houkuttaa ympärilleen kalalajeja ja vesikasveja. Projektin uskotaan olevan maailman suurin keinotekoisen riutan rakennushanke.
– Tämä projekti tähtää siihen, että rannikkomme vedenalaisen maailman monimuotoisuus lisääntyisi. Tähtäämme myös vedenalaisen turismimme kehittämiseen. Uskomme, että tämä kohde tuo vuosittain 250 000 koti- ja ulkomaista turistia paikalle, läheisen kaupungin Aydinin pormestari Özlem Çerçioğlu kommentoi paikalliselle Daily Sabah -julkaisulle.
Pormestari toivoo, että alueen yrittäjät voisivat päättää jo tulevan sesonkikautensa hymyssä suin.
Turkki on jo konkari lentokoneiden upottamisessa. Vuodesta 2009 lähtien kolme pienempää lentokonetta on upotettu sen aluevesille.
Turistikadon kurimus
Turkki painii pahimman turistikadon kimpussa sitten 90-luvun lopun.
Etenkin venäläisturistien määrä on tyrehtynyt olemattomiin, sillä Venäjä alkoi boikotoida Turkkia maan ammuttua venäläiskoneen maahan viime marraskuussa.
Turismi on elintärkeä Turkille, jonka taloutta huojuttavat niin terrori-iskut kuin poliittiset kriisit.
Lentokoneen upotus oli osoitus siitä, miten Turkissa valmistaudutaan nyt Välimeren sesonkikauteen.