Venäläisellä miljardöörillä mahtipontinen idea – haluaa rakentaa Romanovien imperiumin keskelle valtamerta

Kiribatin Tarawa atolli
Noin sadastatuhannesta kiribatilaisesta yli puolet asuu Tarawan atollilla. Venäläisliikemies haluaa vuokrata kolme asumatonta saarta. AFP/LEHTIKUVA
Julkaistu 08.02.2017 06:11
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Tyynenmeren keskellä sijaitseva Kiribatin saarivaltio uhkaa jäädä merenpinnan alle ilmastonmuutoksen myötä. Se ei hetkauta venäläistä upporikasta monarkistia Anton Bakovia, joka haluaa perustaa Kiribatille Venäjällä 1917 vallankumouksessa kaatuneen Romanovien imperumin.

Anton Bakov tuntuu olevan hankkeessaan vakavissaan. Hän on aikeissa vuokrata Kiribatilta kolme saarta, Maldenin, Starbuckin ja Millenniumin. 

Saarista Malden on sen verran korkea, ettei se jäisi ainakaan pian nousevan merenpinnan alle. 

Bakovin perhe on tavannut Kiribatin johtajia, ja maan presidentti Taneti Mamau on pyytänyt hallitusta tutkimaan venäläisen ehdotusta, kertoo Guardian-lehti. Haaveen etenemisestä saatetaan päättää tämän kuun loppuun mennessä. 

Luvassa satoja miljoonia dollareita

Bakov on luvannut sijoittaa hankkeeseen eli "vaihtoehtoiseen Venäjään" satoja miljoonia dollareita. 

Vuokrattavaksi aiotut saaret ovat karuja. Australialainen kaivoyhtiö aikoinaan hyödynsi niillä olevat runsaat fosfaattivarat.

Miljardöörin silmissä siintää saarten elävöittäminen: Lentokenttä ja satama, voimalaitos ja makeanveden laitoksia, sairaaloita, kouluja, ympäristöystävällisiä hotelleja, ja jopa Venäläinen imperiaalinen yliopisto.

Rakentamistyöt kestäisivät kymmenestä viiteentoista vuotta, ja työvoima tulisi saarivaltiosta.

Bakovin mukaan venäläisiä on muutenkin vaikea saada saarille.

"Ilmasto ei sovi venäläisille"

–  Päiväntasaajan ilmasto ei sovi hyvin venäläisille, hän toteaa ja jatkaa, että he menevät mieluummin Australiaan tai Uuteen-Seelantiin. 

Entisen imperiumin uudelleen rakentamiselle venäläisten vähäinen kiinnostus on jonkinlainen haaste. Liikemiestä kiinnostavat myös liiketoimet saarilla. 

Bakovin kanssa yhteistyötä tekevä kiribatilainen kansanedustaja Emil Schultz muistuttaa, että Kiribati on yrittänyt houkutella jo pitkään yhteistyökumppaneita.

Kiribati etsii sijoittajia

– Maa on etsinyt sijoittajia itsenäisyydestään (1979) lähtien, eikä kukaan ole ollut kiinnostunut sijoittamaan yhtään rahaa, Shultz sanoo. 

Merenpinnan nousua ei kuitenkaan estetä edes entisen duuman jäsenen ja Venäjän monarkistipuolueen perustajan Bakovin rahoilla. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa