Naisen vaistona pidetään pettämätöntä ominaisuutta aavistaa tapahtumia ja lukea kasvoilta peiteltyjä tunteita. Onko naisen vaistolla minkäänlaista tieteellistä pohjaa, vai perustuuko se pelkkiin uskomuksiin?
Sanattomasta viestinnästä tehtyjen tutkimusten mukaan naiset lukevat miehiä paremmin kasvojen ilmeitä. Naiset poimivat tästä syystä helpommin äänettömiä viestejä, joita ihmisten ilmeet kertovat.
Naiset myös ilmaisevat tunteitaan taidokkaammin ilmeillään, äänensävyllään sekä vartalollaan. Tämä pätee eritoten positiivisiin tunteisiin. Miehet sitä vastoin ovat naisia taidokkaampia kätkemään tunteitaan. Miehen neutraalin ilmeen taakse saattaa kätkeytyä siis paljon vaiettuja tunteita.
On tehty myös tutkimuksia, joiden mukaan naiset ovat miehiä empaattisempia. Halu ja kyky samaistua toisten tunteisiin kulkeekin kädessä sen kanssa, että neuvokkuus kasvojen ilmeidenkin tulkintaan on kehittynyt teräväksi.
Naiset ottavat myös tunteellisia viestejä vastaan miehiä herkemmin. Juuri tästä syystä käsitys naisen vaistosta tai naisellisesta intuitiosta lieneekin syntynyt.
Naiset tarkkailijoina
Naisten kehittyneen empatiakyvyn on ehdotettu juontavan juurensa sosiaalisesta vallasta. Tarkkailijoina naiset ovat aina olleet ahkeria tulkitsemaan valtaapitäviä tahoja. Myös evoluutiolla saattaa olla näppinsä pelissä: on ollut hyödyllistä, että nainen pystyy tulkitsemaan lastensa tarpeita tarkkaan.
On tärkeää muistaa, että sukupuoleen perustuvat arviot esimerkiksi tunteiden tulkinnasta perustuvat aina tiettyyn yksittäiseen ryhmään. Joukossamme on siis myös paljon miehiä, jotka ovat taitavia tulkitsemaan sanatonta viestintää.
Myytti naisen vaistosta tai naisellisesta intuitiosta on siis todistettu paikkansapitäväksi myös tieteellisesti. Sukupuoltenvälisten eroavaisuuksien vaikutukset näkyvät nimittäin selvästi myös sanattomassa viestinnässä.
Lähde: Psychologytoday