Näistä kohuista Finlandia-voittaja Sofi Oksanen muistetaan

Nuori Finlandia-voittaja Sofi Oksanen on on ehtinyt kirjojensa julkaisun ohella aiheuttaa myös kohua.

Oksaselle myönnettiin tämän vuoden lokakuussa 8 000 euron Waltari-palkinto. Palkintoraati perusteli palkintoaan Oksasen taiteellisella tinkimättömyydellä ja näkemyksillä, joita hän ei pyytele anteeksi.

Elokuussa 2008 syntyi kohu, kun selvisi, ettei Suomen Pietarin pääkonsulaatti halua Oksasta runoiltaansa. Suomen sananvapausjärjestö PEN syytti konsulaattia Oksasen hylkäämisestä poliittisin perustein.

Konsulaatti kertoi hylkäämisen syyksi sen, ettei Oksanen ole runoilija. Konsulaatin mukaan hylkäämisellä ei ollut poliittisia perusteita.

Lopulta ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) lähetti pääkonsulaatille lausunnon, jossa hän toivoi, että pääkonsulaatti antaisi Oksasen esiintyä runoillassa. Pääkonsulaatti suostui lopulta ulkoministerin toiveeseen.

Lokakuussa Helsingin yliopiston Kristiina-instituutti nimesi Sofin Vuoden Kristiinaksi. Tunnustus myönnetään taholle, joka on edistänyt naisten asemaa tai tehnyt tunnetuksi naistutkimuksen teemoja.

Kourintaa ravintolaillan yhteydessä

Tammikuussa 2007 nousi suuri kohu, kun Sofi Oksanen paljasti, että kansanedustaja kouri hänen takapuoltaan ravintolaillan aikana. Kohun kasvaessa Oksanen paljasti kourijan olleen Jukka Roos.

Molempien osapuolien versiot illan kulusta olivat kuitenkin varsin erilaiset. Roos kertoi kehottaneensa Sofi Oksasta poistumaan heidän pöydästään. Mies myönsi tehostaneensa kehotusta kädellä työntämisellä, mutta ei seksuaalisessa mielessä.

– Siirsin hänen kätensä pöydälle. Sitten hän kommentoi, että haluaisi harjoittaa tätä akkaa. Sitten minä vetäisin häntä päähän. Hän sai raivarin ja alkoi huutaa naama punaisena olevansa kansanedustaja, Oksanen kommentoi tuolloin Helsingin Sanomille.

Roos kuitenkin kiisti jyrkästi syytökset kourimisesta.

Tupakka on kaikista päihteistä minulle se ykkönen!

Kirjailija myös paljasti vuonna 2003 esikoisromaaninsa yhteydessä sairastaneensa anoreksiaa ja bulimiaa. Hän myös käsitteli aihetta Stalinin lehmät -esikoiskirjassaan. Hän myös kommentoi lokakuussa 2005 tupakointiaan Ilta-Sanomille.

– Tupakka on kaikista päihteistä minulle se ykkönen. Mielestäni tupakka on jopa hyvä vaihtoehto verrattuna siihen, mitä kaikkia muita paheita ihmisillä on. Se on päihde, joka ei vaikuta muuhun suorituskykyyn juuri lainkaan. Enkä ole koskaan kuullut, että kukaan olisi saanut aikaiseksi perheväkivaltadraamaa tupakan seurauksena, kirjailija laukoi.

Suorapuheinen Sofi kommentoi myös syyskuussa 2005 Baby Jane -kirjan julkaisun ohessa Ilta-Sanomille olevansa hullujen ja huorien puolella.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat