Miksi Renny Harlinin elokuva kiellettiin ja Kekkosen patsas piilotettiin? Näytimme Sofi Oksaselle kiusallisia uutisjuttuja Suomen historiasta

Itänaapurin kumartelu näkyi Suomessa lähelle Nato-jäsenyyttä. Näytimme kärkevänä Venäjä-kriitikkona tunnetulle kirjailijalle Sofi Oksaselle mehevimpiä poimintoja MTV:n uutisarkistosta.

Maailmanlaajuisesti tunnetaan termi Finlandization tai Finnlandisierung, mikä ei ole meille suomalaisille kunniaksi. Suomettuminen tarkoittaa sitä, että pieni maa mielistelee isompaansa ja myy sieluaan. Meille suomalaisille kumartelun kohteena oli Venäjä vielä pitkälle 1990-luvulle ja sen jälkeenkin.

Sofi Oksanen tunnetaan tarkkanäköisenä neuvostomiehityksen kuvaajana Viron historian kautta. 

Yllä olevalla videolla voit katsoa Oksasen reaktioita ja kommentteja, kun näytimme kirjailijalle videon, jossa Tarja Halonen vastaanottaa heti presidenttikautensa jälkeen vuonna 2013 kissan. Eikä minkä tahansa kissan: lahjoittajana on Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev

Vielä vähän aikaa sitten suomalaiset olivat perustamassa yhdessä venäläisten kanssa ydinvoimaa Pyhäjoelle, mutta hanke kariutui Venäjän laajamittaiseen hyökkäyssotaan Ukrainaan. Vuonna 1981 suomalaiset olivat perustamassa venäläisten kanssa ydinvoimalaa Libyaan, mutta hanke kariutui.

Ihmettelimme Oksasen kanssa huimapäistä länsisaksalaista Mathias Rustia, joka lensi Suomesta Punaiselle torille vuonna 1987. Miten tämä oli edes mahdollista, eikä Rust heittänyt henkeään?

Katsoimme kuinka presidentti Urho Kekkosta esittävää veistosta kuljetetaan Neuvostoliiton presidentin Mihail Gorbatshovin vierailun ajaksi piiloon. Patsas kuitenkin mureni kesken kuljetuksen. Kiusallista?

Hämmästelimme, kuinka neuvosto-ohjus putosi Lappiin vuonna 1984 – ja että saimme tiedon tästä Norjan median kautta. Luit oikein: Norjan median.

Entä miksi ihmeessä Renny Harlinin ohjaama elokuva Jäätävä polte joutui elokuvatarkastamon hampaisiin vuonna 1986? Ja miksi keskustan mielestä oli hyvä idea lähettää Kremliin Lepikon torpan multaa myöhään 1980-luvulla? Lepikon torppa on presidentti Kekkosen synnyinkoti Pielavedellä Pohjois-Savossa.

Katso ylhäältä menestyskirjailijan reaktiovideo erikoisiin uutisjuttuihin!

Lue myös: Presidentti Stubb sivaltaa Venäjää Reutersin haastattelussa: Veto-oikeus tulisi poistaa YK:n turvallisuusneuvostosta

Lue myös:

    Uusimmat