Naista pidettiin poliisin sellissä yli 20 tuntia liian pitkään Turun terrori-iskun aikaan – tutkinnanjohtajalle ei rangaistusta

Nainen oli otettu kiinni, koska tämän poika oli ostanut huumeita Helvetin enkeleiltä ja varastoinut vanhempien taloon aseita ja räjähteitä.

Poliisi piti huumetutkinnan takia pidätettyä naista liian pitkään sellissä Turun terrori-iskun tapahtumien aikaan toissa kesänä, Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomiosta selviää. Nainen ehti olla kopissa reilut 20 tuntia liian pitkään.

Lain mukaan pidätetystä on tehtävä vangitsemisvaatimus tuomioistuimelle viimeistään kolmantena päivänä kiinniottamispäivästä ennen kello kahtatoista. Muutoin pidätetty on vapautettava.

Nainen oli otettu kiinni osana huume-, ase- ja räjähderikostutkintaa, josta tuomittiin myöhemmin muun muassa hänen poikansa. Nainen vapautui kuitenkin rikosepäilyistä.

Tutkintaa johtanut rikoskomisario oli antanut määräyksen vapauttaa nainen siten, että hänet jätetään kotiinsa kotietsinnän päätteeksi. Poliisi etsi naisen kotitalosta muun muassa räjähteitä, joita hänen poikansa oli sinne varastoinut. Naisen oli tarkoitus myös olla toimitustodistajana pojan yrityksen hallin kotietsinnässä.

Kun tutkinnanjohtajan alaiset olivat viemässä naista tämän pojan yrityksen hallille, saivat poliisit käskyn palata poliisilaitokselle. Turun kauppatorilla oli tapahtunut Suomen ensimmäinen jihadistinen terrori-isku, jossa kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan ihmistä.

Joukkopuukotuksen vuoksi poliisit palasivat pika pikaa poliisiasemalle ja nainen laitettiin selliin, josta hän vapautui vasta seuraavan päivän aamuna.

Isku ei riittänyt selitykseksi

Käräjäoikeus totesi, että isku aiheutti poliisilaitoksella ennenäkemättömän kiireen, joka oli joksikin aikaa haudannut alleen kaiken muun.

Oikeus kuitenkin katsoi, että naista oli pidetty jo viisi tuntia liian pitkään putkassa ennen iskua. Oikeus totesi, että rikoskomisarion käsky olisi pitänyt olla selkeämpi ja hänen olisi pitänyt valvoa käskyn noudattamista.

Rikoskomisario tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellisesta vapaudenriistosta, mutta häntä ei tuomittu rangaistukseen.

Poika sai tuomion muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, räjähderikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Hän oli muun muassa hankkinut viisi kiloa amfetamiinia Helvetin enkeleiden jäseniltä. 

Lue myös:

    Uusimmat