Syyttäjä on jättänyt nostamatta syytteet poliisin tekemästä virheestä, kun mahdollisen virheen tekijän osoittava lomake oli kadonnut.
Asia koskee tapausta, jossa itsenäisyyspäivänä pyöräilemässä ollut nainen päätyi putkaan, vaikka hänelle oli tarkoitus ainoastaan antaa tiedoksi rangaistusvaatimus poliisille niskoittelusta.
Viimekuisesta syyttämättäjättämispäätöksestä käy ilmi, että poliisit olivat puhuttaneet vuoden 2017 itsenäisyyspäivänä kadulla pyöräillyttä naista, koska heidän tietoonsa oli tullut tieto kahdesta naisesta, jotka olivat heittäneet pulloja väkijoukkoon. Nainen oli tätä ennen kuvaillut pyörätiellä ollutta pakettiautoa, joka paljastui tunnuksettomaksi poliisiautoksi.
Lue myös: Nainen päätyi itsenäisyyspäivänä putkaan pysähdyttyään kuvaamaan pakettiautoa pyörätiellä
Naiselta oli haluttu myös henkilötiedot, johon tämä oli kertonut, ettei hänellä luultavasti ole mukanaan henkilöllisyystodistusta, mutta oli kertonut poliisille nimensä ja henkilötunnuksensa.
Partion johtaja oli kuitenkin päättänyt antaa naiselle tiedoksi rangaistusvaatimuksen niskoittelusta, koska henkilötodistusta ei oltu esitetty. Naisen repusta löytyi poliisin tarkastuksessa tämän ajokortti.
Oli puolitoista tuntia kiinniotettuna
Toinen partio vei naisen Kisahallin poliisiasemalle rangaistusvaatimuksen tiedoksi antamiseksi. Tässä vaiheessa selvisi, että nainen ei kuulunut aiemmin mainittuihin pullonheittäjiin. Naisesta tehtiin kiinniottolomake, jonka kanssa partio lähetettiin Kisahallille. Nainen oli määrä päästää vapaaksi rangaistusvaatimuksen tiedoksiannon jälkeen.
Jostain syystä nainen oli kuitenkin pantu säilöön. Poliisiasemalla kirjattiin syyksi seuraavaa: ”Ei suostunut antamaan henkilöllisyystietojaan. Vastasi tuntomerkkejä epäillystä pullon heittäjästä. Paikalta poistaminen riittämätön toimenpide. Ollitervolle sakko niskoittelusta”.
Virhe huomattiin vasta myöhemmin, kun yksi naisen tuoneista poliiseista tiedusteli, oliko nainen päästetty ulos. Nainen oli lopulta vailla vapauttaan puolentoista tunnin ajan.
"Riidatonta on, että nainen olisi pitänyt vapauttaa"
Asiaa tutkittiin naisen tekemän rikosilmoituksen jälkeen tuottamuksellisena virkavelvollisuuden rikkomisena sekä tuottamuksellisena vapaudenriistona.
– Riidatonta on, että [nainen] olisi pitänyt vapauttaa rangaistusvaatimuksen tiedoksi antamisen jälkeen. Kysymys on siitä, kenen menettelyn johdosta poliisiasemalla on tehty väärä Poliisilain 2 luvun 10 § 2 momenttiin viittaava kirjaus, jonka perusteella [nainen] on pantu säilöön, syyttämättäjättämispäätöksessä kerrotaan.
Jostain syystä kiinniottolomaketta ei jälkikäteen onnistuttu löytämään.
Syyllistä ei löytynyt kadonneen lomakkeen takia
Syyttäjä totesi, että asiassa jäi epäselväksi, johtuiko virheellinen säilöönpano poliisiasemalle jätetyn ja sittemmin kadonneen lomakkeen virheellisestä tai epäselvästä kirjauksesta, kuljetuspartion poliisiasemalle alun perin antamasta virheellisestä tiedosta vai virheellisestä kirjauksesta poliisiasemalla.
Syyttäjä ei siis toisin sanoen syyttänyt asiassa ketään, koska ei ollut riittäviä todisteita siitä, ketä asiassa tulisi syyttää. Syytteet jätettiin nostamatta kuudelle henkilölle.
Nainen itse sai viime syksynä tapahtuneen johdosta kymmenen päiväsakon rangaistuksen niskoittelusta poliisia vastaan. Tuomio ei ole lainvoimainen naisen valitettua tuomiosta hovioikeuteen.
"Varmaan poliisisusikoira Roi söi sen"
Nainen on kirjoittanut tapahtumakulusta omassa blogissaan. Hän pitää tapahtunutta järkyttävänä.
– Minusta on todella ihmeellistä, että poliisissa kukaan ei ole vastuussa tämän tason mokasta, hän kirjoittaa.
– Ei ole oikeusvaltion periaatteiden mukaista, että poliisi voi mielivallalla laittaa ihmisen putkaan ilman seuraamuksia ja kuitata koko homman sillä, että oho virhe, mutta kas, todisteet ovat kadonneet, ette voi todistaa kuka meistä se oli.
– Se kiinniottopaperikin varmaan ihan itsestään lensi ikkunasta ulos tuulenpuuskan mukana, minkä jälkeen varmaan poliisisusikoira Roi söi sen, hän laukoo blogissaan.