Kymmenet maat kokoustivat tänään Saksassa Ramsteinin lentotukikohdassa Ukrainalle annettavan aseavun koordinoinnista.
Saksan hallitusta on aiemmin arvosteltu haluttomuudesta toimittaa Ukrainalle raskaita aseita. Aiemmin tänään kerrottiin, että Saksa aikoo toimittaa Ukrainalle Gepard-ilmatorjuntapanssareita.
MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola ei osaa varmuudella sanoa, mikä sai mielen aseavun suhteen muuttumaan Saksassa.
– Sitä ei osata vielä sanoa, sillä liittokansleri Olaf Scholz on ollut tiukasti vastaan näitä toimituksia.
Piuhola toteaa, että Saksan sisäpoliittinen kriisi on aiheuttanut eriäviä näkemyksiä.
– Hallitus rakoilee, ja hallituksessa muun muassa liberaalit halusivat vahvasti panostaa näihin asetoimituksiin. Myös oppositio oli tuomassa tämän asian liittopäiville torstaina ja se varmasti painosti Saksaa siihen, että se päätti toimittaa panssareita.
Taisteluiden luonne muuttumassa
Piuhola arvioi, että kokouksen tarkoitus oli näyttää, että Ukrainalla on takanaan vahva lännen tuki.
– Oli melkoinen osoitus Yhdysvalloilta, että oli koonnut yhteen noin 40 maata, jotka auttavat Ukrainaa toimittamalla aseita.
Venäjän panssaripainotteinen hyökkäyssota on muuttunut ohjus- ja tykistöpainotteiseksi.
– Taistelut ovat muuttamassa muotoaan, ja Ukraina tarvitsee erilaista aseistusta nyt jatkaakseen taistelua Venäjää vastaan. Siihen liittyy myös Saksan päätös lähettää Gepard-ilmatorjuntapanssareita Ukrainaan.
Piuhola toteaa, että Saksa on päätynyt jonkinlaiseen kompromissiin asetoimituksensa kanssa.
– Samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että panssarit, joita Saksa nyt toimittaa Ukrainaan ovat jo 50 vuotta vanhoja. Ne eivät ole aivan tuoreita kalustoja, ja käytöstä poistettuja.