Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kertoo, että lännen tuorein aseapu on saapunut Ukrainaan.
Reutersin tietojen mukaan Tanska on lähettänyt useita Harpoon-meritorjuntaohjuksia ja Yhdysvallat tela-alustaisia haupitseja.
– Lännen tarjoama aseapu Ukrainalle on tärkeää, Reznikov sanoo.
Puolustusministeri nostaa erityisen tärkeiksi Harpoon-meritorjuntaohjukset, joita käytetään muun muassa Odessan satamien puolustamiseen.
Myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on korostanut, että Ukraina tarvitsee raskaampaa aseistusta voidakseen taistella Venäjää vastaan.
– Se, missä Venäjä on meitä (Ukrainaa) parempi, on siinä, että heillä on enemmän raskasta kalustoa kuin meillä. Emme pysty työntämään venäläisjoukkoja takaisin ilman tykistöä ja raketinheitinjärjestelmiä, Kuleba sanoi live-keskustelussa Twitterissä.
Ukraina on toistuvasti pyytänyt länsimailta ja erityisemmin Yhdysvalloilta M270 MLRS -raketinheitinjärjestelmiä. New York Times uutisoi eilen, että Yhdysvallat olisi myöntynyt pyyntöön.
Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kieltäytyi vahvistamasta lehdelle, että päätös asiasta olisi jo tehty.
Lue lisää: NYT: Bidenin hallinto on hyväksynyt raketinheittimien lähettämisen Ukrainaan
Lehden mukaan päätös julkistetaan mahdollisesti ensi viikolla.
Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa sanoo, että raketinheitinjärjestelmillä Ukraina pystyisi rakentamaan itselleen vastaiskukykyä.
– Näillä asejärjestelmillä saavutetaan jopa useiden satojen kilometrien etäisyys ja pystytään vaikuttamaan syvälle sinne Venäjän ryhmitykseen, mikä ottaisi painetta kärjestä.
Kajanmaan arvio on, että Venäjän hyökkäysvoiman pienentäminen juuri kauaskantoisilla asejärjestelmillä voisi muuttaa sodan kulkua. Toistaiseksi Venäjän iskuvoimaa on pyritty heikentämään muun muassa Yhdysvaltojen ja Ranskan antaman kenttätykistön turvin.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
3:40
Ukrainan kauan kaipaama aseapu
Kajanmaan mukaan Ukrainan asetarpeet ovat pysyneet pitkälti samoina, mutta joihinkin tarpeisiin länsimaat pystyvät reagoimaan vasta nyt.
Venäjä on brittitiedustelun mukaan tuonut rintamalle jopa 40–50 vuotta vanhaa panssarikalustoa.
Kajanmaan mielestä se kertoo Venäjän tarpeesta täydentää panssarikalustoaan.
– Voisi kuvitella, että tämä kalusto on nopeiten saatu huollettua varastosta taistelukuntoiseksi, vaikkakin T62-panssarivaunut on Suomessa ainakin luokiteltu museotavaraksi, Kajanmaa toteaa.
Materiaalin varsinaisesta loppumisesta ei silti liene kyse. Kajanmaa sanoo, että Venäjältä kyllä löytyy valtavat määrät panssarivaunukalustoa varastoissaan.
– Jos se on varastoitu oikein, se olisi heti vietävissä taistelukentälle. Todennäköisesti näin ei ole.
Moni länsimaa lähetti ensimmäisissä kuljetuksissa etupäässä ensin sellaista tavaraa, joka oli helposti saatavilla olevaa ja käyttöönotettavaa asekalustoa. Tai Suomen tapaan: sen mistä on varaa luopua ilman, että oma puolustus kärsii.
– Ukrainan tarpeet ovat koko ajan olleet: Sotilaan henkilökohtaiset varusteet, kaikki humanitaarinen apu, kaikki lääkintämateriaali, mitä vain on saatavilla.
Ukrainaan on tähän mennessä lähetetty muun muassa luotiliivejä, panssaritorjunta-aseita, ilmatorjuntaohjuksia sekä vanhaa venäläispohjaista kalustoa, jota Ukrainalla oli jo entuudestaan.