Naisten alistamien miesten avoimet kirjeet: "Syytöksiä sataa, naiset eivät rakasta ketään, olen vain väline..."

2:18img
Julkaistu 19.01.2016 22:21
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaraselle on tupsahdellut kiitoskirjeitä kymmenittäin sen jälkeen, kun hän lähti julkisuudessa puolustamaan naisten alistamia miehiä.

Vaarasen mukaan hänelle on tullut nimellä jopa 70 sähköpostia ja tukku vielä nimettömiä kiitoksia jopa eduskuntaa myöten.

– Meitä on kiitetty siitä, että nyt saa puhua näistä asioista. Monet ovat pystyneet tämän varjolla keskustelemaan asiasta kotona.

– Olen saanut kuulla esimerkiksi, että puoliso on sanonut, ettei hän ollut tajunnut, kuinka kumppani on todellisuudessa voinut.

"Helpotusta, onnea ja voimia"

Vaaranen kokosi MTV:lle miesten luvalla otteita heidän kirjeistään. Niistä on jätetty tunnistettavat yksityiskohdat parisuhteesta pois, sillä miehet kertoivat hyvinkin tarkasti siitä, mitä he ovat joutuneet kokemaan naisten taholta.

Et usko kuinka paljon olet helpottanut tuhansien vastaavassa asemassa olevien/olleiden miesten elämää kun he ovat saanet ymmärrystä.

Din insändare behandlade ett viktigt område; den var i ordets bästa mening 'politiskt inkorrekt' i dagens Finland. Jag antar att din mailbox fyllts av uppbragta kvinnor som nu anklagar dig för att vara en del i 'backlashen' - tänka sig att en kvinna försvarar män! Illa, illa! Och dessutom av en kvinna på synlig och viktig plats!

Puheenvuorosi toi paljon valoa tähän henkiseen keskiaikaan missä nyt elämme!

Miesten mielestä tasa-arvo on suoraan vääristynyt Suomessa.

Suomessa tasa-arvo on mielestäni hieman vääristynyt. Elämme kuplassa ja asiaa on vaikea havaita täältä Suomesta käsin.

Omat tuttavani, - myös naiset - jotka ovat asuneet ulkomailla, ovat asiaan puuttuneet. Maassamme miestä saa lyödä kuin vierasta sikaa, mutta toisinpäin asia ei ole sallittua. (Milloin on ongelma vääränlaiset sukat, milloin puhumattomuus, milloin väkivalta, milloin lääppiminen, milloin juominen)

Osuit siinä oikeaan asiaan. Mikä naisista on tehnyt tällaisia?  

Naiset vastaavat (1)

Väestöliiton näkemyksen mukaan naiset ovat eksyneet suhteen alkuhuuman läheisyydestä ja yhteydestä ja ajautuneet tyttökaverien luo lasten tulon myötä.

Naisille riittää vain täydellisyys

Kirjeissään miehet puhuvat naisista, joille mikään ei riitä, ehkä täydellisyys korkeintaan.  Miehet kokevat jääneensä yksin ulkokehälle, kun tyttökaverit ovat lähimmät ja syvällisemmät ihmiset vaimoille.

En ymmärrä, mistä tuollainen täydellisyyden tavoittelu nykyajan nuoriin naisiin on pesiytynyt, ehkä he lukevat liikaa kodin sisustus- ja muita lehtiä, ehkä facebook, jossa kaikilla menee loistavasti, lisää paineita. Kun pitää töissä, ja lasten kanssa, ja vielä sängyssäkin olla kympin tyttö, se rasittaa.

Koin voimakkaasti sen, että liittoni aikana minun annettiin exäni puolesta ymmärtää, ettei minulla ole mitään mahdollisuuksia ymmärtää parisuhdetta, kehittyä siinä ja olla tasavertainen osapuoli liitossa. Olin vain se avuton polo, joka ei ymmärrä mitään nykynaisen tarpeista, ja josta on hyötyä lähinnä taloudellisessa mielessä, mutta henkinen yhteys ja syvällisyys täytyy hakea naisporukoista. Tällaisesta seuraa vähemmän yhteistä aikaa. Väsynyt vaimo saapuu iltariennoista eikä ole mitään jaettavaa. Ei ole läheisyyttä, seksistä puhumattakaan.

Ei ole merkitystä miten hyvin miehet enää hoitaa asiansa kotona. Mikään ei enää riitä. Vietti ”pitää hauskaa” on niin voimakas . Tuntuu tosiaan siltä, että naisten kohdalla on joku muoti-ilmiö meneillään.

"Olemme naisia kömpelömpiä"

Miehet tunnustavat avoimesti omat heikkoutensa, vaikka katsovat panevansa kaiken likoon perheensä puolesta. Tästä kaikesta erotilanteessa jää käteen syytös siitä, että mies on ollut kylmä eikä välittänyt perheestä.

Pitänee paikkansa, että me miehet olemme monessa ihmissuhdeasiassa kömpelömpiä kuin naiset. Mutta uskon, että minun kaltaisia on paljon: kaikki on pantu likoon perheen puolesta sillä osaamisella ja ymmärryksellä, mitä on olemassa, mutta tilanteen kriisiydyttyä saa kuulla kaikki kliseet miessukupuolesta, joita myös media ruokkii. Ja samaa tekee tämä ”pärjäävien nykynaisten” mielikuva.

Erotilanteen ollessa päällä, mies ”ei koskaan ole välittänyt perheestään, ei ole kantanut vastuutaan perheen tunneilmastosta, kasvatuksesta, on kylmä ja ymmärtää vain muttereista”. Syytöksiä sataa niskaan. Tällainen on omiaan romuttamaan itsetunnon viimeisetkin rippeet ja helposti on taipuvainen itsekin heikkona hetkenä uskomaan, että on huono.

Tämä syyttely on jotenkin sallitumpaa naisille.  Tätä ei pari julkisuuden pehmoisää pelasta. 

Naisen ja miehen välinen suhde on vakava asia, jonka terve kehittäminen on paitsi perheen, myös koko yhteiskunnan kannalta olennaista. Lapsista puhumattakaan. Rosa Meriläisen tyyppiset kannanotot ovat valitettavan yleisiä ja tässä iässä on jo niin paljon nähnyt ja kokenut, että voin vilpittömästi sanoa, että hänen kaltaisillaan asenteilla ja puheilla on saatu paljon tuhoa aikaiseksi perheissä ja tässä maassa.

4:44img

Nyt asioista on uskallettu puhua 

Osa miehistä katsoo olevansa niin toivottomassa tilanteessa, ettei mitään ole tehtävissä, toiset taasen ovat uskaltaneet tarttua kipeään aiheeseen vihdoinkin.

Kyllä me siitä vaimon kanssa juttelimme.

En ole vielä 40 vuoden aikana nähnyt yhtäkään parisuhdetta jossa nainen RAKASTAISI ja KUNNIOITTAISI miestään. Olen tavannut elämässäni kymmeniä naisia jotka eivät rakasta ketään tai mitään.

Mies on vain väline saada lapsi, auto tai isompi asunto. Ei muuta. Missä toisessa maassa Skandinavian ulkopuolella naisten asiat ovat niin hyvin kuin Suomessa?  Missä on kiitollisuus?

Nainen valitsee ammattinsa ja puolisonsa, joten he saavat syyttää itseään, jos tekevät vääriä valintoja. Ja jos tässä maassa olisi naisia, niin he kantaisivat vastuun valinnoistaan.

Joku viisas ajattelijahan onkin todennut osuvasti että ”Ei rakkauden loppu minua vaivaa – loppumisen pienet syyt, ne mieltä vaivaa”. Juuri noinkin se on!

Väestöliiton neuvoja miehille ja naisille

Vaarasen neuvot näille miehille ovat, että ottakaa stressaantuneena kotitöitä tekevää vaimoanne kädestä ja olkaa myötätuntoisia.

1:29img

Vaarasen mukaan koskaan ei ole liian myöhäistä pyytää anteeksi ja kääntää uutta sivua parisuhteessa tai suorastaan palata siihen suhteen alkuvaiheeseen, jossa oli läheisyyttä ja yhteisymmärrystä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa