Naisten ja miesten palkkaerojen kaventamiseen pyrkinyt samapalkkaisuusohjelma jäi tavoitteestaan.
Ohjelman aikana naisten ja miesten palkkaero on kaventunut keskimäärin 20 prosentista 17 prosenttiin. Tavoite oli 15 prosenttia. Vuonna 2006 aloitettu ohjelma päättyy tänä keväänä.
Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Susanna Huovinen (sd.) haluaisi jatkaa ohjelmaa. Uutena tavoitteena olisi, että miesten ja naisten palkkaero olisi korkeintaan 10 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.
Työntekijäkeskusjärjestöt toivovat, että vuodenvaihteessa voimaan tulleet tasa-arvolain muutokset kaventavat palkkakuilua. Tarkoituksena on pureutua paremmin saman työnantajan palveluksessa olevien ja samaa työtä tekevien miesten ja naisten perusteettomiin palkkaeroihin.
Yli 30 työntekijän yrityksissä pitää tehdä tasa-arvosuunnitelma ja palkkakartoitus. Lakimuutoksen mukaan työnantajan on ryhdyttävä toimiin, jos kartoituksessa löytyy miesten ja naisten palkkaeroja, joihin ei ole hyväksyttävää syytä.
– Työpaikkakohtaisen palkkasyrjinnän selvittämiseen ja korjaamiseen on nyt uusia edellytyksiä. Mutta on tärkeää, että sekä järjestöt että hallitus panostavat siihen, että uusi laki tulee käytäntöön myös hengen, ei vain kirjaimen kannalta, painottaa SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm.
Sukupuolten palkkaero rakenteellinen
Nykyinen keskimääräinen 17 prosentin palkkaero ei tarkoita, että miehille ja naisille maksettaisiin samasta työstä eri palkkaa.
– Kun tilannetta katsotaan eri sektorien tai toimialojen sisällä, siellä sukupuolten palkkaerot pienenevät mitättömiksi, EK:n asiantuntija Eeva Korolainen sanoo.
EK kiinnittäisi enemmän huomiota työmarkkinoiden jakautumiseen: Suomessa on yhä paljon nais- ja miesvaltaisia aloja. Samasta on huolissaan korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava.
– Suomessa sukupuolten iso palkkaero on rakenteellinen. Naiset ovat enemmistönä julkisella sektorilla, missä palkanmaksukyky on heikompi ja palkkakehitys hitaampaa, sanoo Akavan asiantuntija Tarja Arkio.
Perhevapaat pienentävät palkkapussia
Naisten ura- ja palkkakehitys voi jäädä miehistä jälkeen myös lasten saamisen takia. Akava ja STTK ajavat seuraavalla hallituskaudella muutoksia perhevapaajärjestelmään.
Järjestöt kannattavat niin sanottua 6+6+6-mallia, jossa perhevapaista äidille korvamerkitään kuusi kuukautta, isälle kuusi kuukautta ja kolmannen jakson käytöstä perhe voi päättää itse.
– Kun isät saataisiin pitämään pidempiä itsenäisiä perhevapaita, äidit pääsisivät palaamaan työelämään nopeammin. Jos nainen on pitkään kotona perhevapailla, hän jää valitettavasti jälkeen ansiokehityksessä, STTK:n lakimies Anja Lahermaa sanoo.