Naisten osuus politiikan huipulla on vähentynyt. Kiistaton tilanne käy ilmi Euroopan tasa-arvoinstituutin tuoreesta sukupuolten välistä tasa-arvoa mittaavasta tutkimuksesta.
Suomi onnistui säilyttämään paikkansa EU:n kolmanneksi tasa-arvoisimpana maana Ruotsin ja Tanskan jälkeen, mutta sukupuolten välisen vallan ja ajankäytön jakamisen osalta pisteet laskivat.
– Suomen luvut ovat muihin Euroopan maihin nähden korkeat. Mutta toisaalta Suomelta myös odotetaan paljon ja silloin kun pisteet laskevat, siihen kiinnitetään huomiota, tulkitsee tuloksia sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Eeva Raevaara.
Pisteiden lasku selittyy hänen mukaansa naisten määrän vähenemisellä niin eduskunnassa ja hallituksessa kuin Suomen Pankin johdossakin.
Naiskansanedustajien osuus painui viime vaaleissa yhdellä prosenttiyksiköllä 41,5 prosenttiin.
"On symbolisesti tärkeää, että johtokunnassa on naisia"
Suomen Pankin johtokunnassa oli pitkään miesvalta kunnes tilanne korjaantui kuluvan vuoden alussa Marja Nykäsen aloitettua tehtävässään.
Sirkka Hämäläinen ja hänen jälkeensä Sinikka Salo olivat johtokunnan pitkäaikaisia jäseniä, mutta Salon jätettyä tehtävän vuonna 2010 johtokunta jatkoi pitkään ilman naisia.
– Puhutaan lukumäärällisesti pienistä osuuksista, mutta tietenkin on symbolisesti tärkeää, että johtokunnassa on naisia, Raevaara sanoo.
Hän huomauttaa, että Suomen tulevaan menestykseen mittauksissa vaikuttaa se, kuinka paljon naisia uusiin maakuntahallintoihin valitaan.
– Se on indikaattori, jota on todella hyvä seurata.
Vertailussa Suomi sijoittuu yhä hyvin
Tasa-arvoindeksin mukaan Suomi on silti edelleen Ruotsin ja Ranskan ohella EU-maita, joissa valta jakautuu tasaisimmin miesten ja naisten välillä. Unkari, Kreikka ja Tshekki löytyvät listan toisesta päästä.
Indeksi mittaa sukupuolten tasa-arvoa kuudella eri alueella: työ, raha, tieto, aika, valta ja terveys. Suomen pisteet pysyivät ennallaan tai paranivat vähän työn, rahan, tiedon ja terveyden osalta.
Tutkimuksessa tarkastellaan kehitystä kymmenen viime vuoden aikana.
Huomenta Suomessa pohdittiin kenellä on valta Suomessa
8:33