He ovat Suomen kolme vaikutusvaltaisinta naista – "Suhtaudun valintaani hyvin nöyrin mielin"

8:26img
Julkaistu 27.04.2018 10:35

Salla Laurila

Naisten määrä pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvaa ja naisten taloudellinen vastuu kasvaa. Miljardiluokan yritystä johtava nainen ei ole Suomessa enää harvinaisuus.

Naiset alkavat vallata merkittäviä sijoja Suomen talouden perinteisistä yrityksistä, kuten metsäyhtiöistä ja raskaan teollisuuden ja kemianteollisuuden yrityksistä. Mitä muuta naiset puhuivat menestyksestä ja sukupuolesta? Katso Huomenta Suomen video!

Talouselämä listaa vuosittain Suomen talouden 100 vaikutusvaltaisinta naista. Listan kakkossijalle valittu Leena Niemistö kommentoi Huomenta Suomessa sijoitustaan.

Talouselämän listan kärkikolmikko:

1. Sanna Suvanto-Harsaae

2. Leena Niemistö

3. Jaana Tuominen

– Omalla kohdallani suhtaudun valintaani hyvin nöyrin mielin, sillä lista on kovatasoinen. Poistaisin jopa sieltä kokonaan etuliitteen, sillä naiset pärjäävät prikulleen kuin miehet.

Talouselämän päätoimittaja Emilia Kullas puhuu listan merkittävyyden puolesta. Sen tarkoitus on nostaa esiin naispuolisten talousjohtajien tekemää työtä.

– Listalla näkyy selvästi, että suomalaisilla johtajanaisilla on yhä raskaampia liiketaloudellisia vastuita. Nainen johtamassa miljardiluokan liikevaihtoa tekevää yritystä ei ole enää harvinaisuus Suomessa.

Vaikutusvaltaisten listaan yhä vaikempi päästä

Kullaan mukaan naisten korkeammista asemista kertoo sekin, että 100 vaikutusvaltaisimman talousnaisen listaan on yhä hankalampaa päästä.

Talouslehden päätoimittaja Kullas ja enkelisijoittaja Niemistö puhuvat molemmat yritysten naiskiintiöitä vastaan.

– Muistaakseni suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikoista 27 prosenttia on naisia, tavoite ei välttämättä ole 100 tai edes 50. Luku voi kuulostaa pieneltä, mutta Pohjoismaisittain Suomen luku on hyvä. Olemme Tanskaa ja Norjaa edellä, mutta Ruotsia jäljessä.

Naisten määrää on haluttu kasvattaa yhtiöiden hallituksissa myös päättäjien toimesta. Hallituksen tavoite on, että vuonna 2020 naisten prosenttiosuus olisi jopa 40. Niemistön mukaan hallitustyöskentelyssä diversiteetillä on väliä.

– Pitää muistaa, että diversiteetti ei tarkoita pelkkää sukupuolta. Hallitusten ikähaitari alkaa leventyä ja mukaan tulee esimerkiksi entisiä kasvuyrittäjiä, jotka ovat saaneet kokemusta muualta kuin suurten korporaatioiden kautta.

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi