Miesten työllisyysaste nousi toukokuussa vuoden takaisesta 1,4 prosenttiyksikköä, sen sijaan naisten työllisyysaste laski 0,4 prosenttiyksikköä.
Tämä selviää Tilastokeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) yhteisjulkaisusta.
Samankaltainen epäsuhta on naisten ja miesten työttömyydessä, kertoo neuvotteleva virkamies Petri Syvänen ministeriöstä.
Ero johtuu Syväsen mukaan siitä, että miesvaltaisilla aloilla, kuten rakentamisessa ja teollisuudessa, menee jo paremmin. Naisvaltaisten palvelualojen kehitys on heikompaa.
-Yleensä käänne jompaan kumpaan suuntaan, joko huonompaan tai parempaan, näkyy ensin miesvaltaisilla aloilla, Syvänen sanoo.
Työttömiä miehiä on silti työttömiä naisia huomattavasti enemmän. Miesten työttömyysaste oli Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa 11,3 ja naisten 10,3 prosenttia.
Yhä harvempi hakee töitä aktiivisesti
Työttömien määrä vähenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan. Työttömyysaste oli toukokuussa 10,8 prosenttia, kun vuotta aiemmin oli 11,8 prosenttia.
Sen sijaan työ- ja elinkeinotoimiston asiakkaiden määrä on kasvanut viime vuodesta. Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli toukokuun lopussa yhteensä 332100 työtöntä työnhakijaa, 2 500 enemmän kuin vuotta aiemmin.
Ristiriita tietojen välillä johtuu siitä, että Tilastokeskuksen työttömyyden määritelmä on TEM:n määritelmää tiukempi. TEM käyttää lähteenä työ- ja elinkeinotoimistojen asiakasrekisteriä, kun taas Tilastokeskuksen tutkimus on haastatteluihin perustuva otostutkimus.
Tilastokeskus edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien neljän viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien kahden viikon aikana. Piilotyöttömät eivät näy näissä luvuissa.
– Piilotyöttömien määrä on kasvanut pitkään, TEM:n Syvänen huomauttaa.
Lisääntyykö vai väheneekö siis työttömyys?
– Työttömyys kasvaa, mutta kasvu on merkittävästi hidastunut, Syvänen sanoo.
TEM:n mukaan sekä nuorten, pitkäaikaistyöttömien että yli 50-vuotiaiden työttömyys kasvoi viime vuoden toukokuusta. Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 1 700 enemmän kuin edellisen vuoden toukokuussa, yhteensä 41 800.
Pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 125 000. Kasvua edellisvuoden vastaavasta ajasta on 19 500.
Avoimien työpaikkojen määrä on kuitenkin kasvanut ja kokoaikaisesti lomautettujen määrä vähentynyt viime vuoden toukokuusta.