Työttömien määrä kasvoi

118542753
Lehtikuva
Julkaistu 22.05.2024 09:04

MTV UUTISET – STT

Työttömiä oli huhtikuussa 41 000 enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa ja työllisiä 17 000 vähemmän, kertoo Tilastokeskus.

20–64-vuotiaiden ikäryhmässä työllisyysasteen trendiluku oli 77,1.

Trendiluku on ollut laskussa ja oli viime vuoden huhtikuussa 78,4 prosenttia. Työttömyysasteen trendiluku oli 15–74-vuotiaiden ikäryhmässä 8,2 prosenttia.

Lue myös: Reetta, 57, kertoo, miksi työelämän ikäsyrjintä on väärin ja miksei siinä ole järkeä: "Olemme luovempia kuin nuoremmat"

Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan kaikkiaan 263 000. Heistä miehiä oli 157  000 ja naisia 105  000.

Työllisiä miehiä oli huhtikuussa saman verran kuin vuosi sitten, mutta työllisten naisten määrä laski 18 000:lla. Samalla työttömien miesten määrä nousi.

Miesten työttömyysaste oli 10,6 prosenttia, 2,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Naisten työttömyysaste oli 7,7 eli 0,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Rakennusalan ahdinko kasvattaa työttömyyttä

Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom arvioi, että työttömyyden kasvua ajaa pääasiassa rakennussektorin ahdinko.

Tämä selittää myös sitä, että miesten työttömyys nousee nopeammin kuin naisilla. Tilanne näyttää pysyvän heikkona edelleen.

–  Alan käänteestä parempaan ei ole vielä selkeitä merkkejä, joten työmarkkinakin jatkanee heikkenemistään.

Lue myös: TEM: Työllisyysaste putoaa selvästi tänä vuonna

Rakentaminen reagoi muuhun talouteen verrattuna viiveellä, joten viime aikojen lupaavat positiiviset talousuutiset eivät ainakaan vielä muuta alan tilannekuvaa, Ohlsbom sanoo tiedotteessa.

Talouden suunnan muuttumista voidaan Ohlsbomin mukaan odottaa parhaassa tapauksessa kesän aikana, tai viimeistään ensi vuoden puolella.

Työmarkkinoilla käännettä saadaan vielä odottaa, sillä ensin on luvassa heikompia aikoja.

–  Käännettä vauhdittava piristysruiske saadaan Euroopan keskuspankin ohjauskorkojen laskun muodossa. Työmarkkinoiden trendit kääntyvät kuitenkin hitaasti. Myös julkisella sektorilla nähdään muutosneuvotteluita ja irtisanomisia hallituksen tekemien leikkausten seurauksena eli ennen parempia aikoja työmarkkinoilla on vielä odotettavissa lisää heikkenemistä, Ohlsbom ennakoi.

Lue myös: Suomalaisten ahdinko lisääntyy: Apua hakevia asuntovelallisia on entistä enemmän

Tuoreimmat aiheesta

Työttömyys