Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi maanantaina teoksen, joka pitää sisällään esimerkiksi naisvihaksi luokiteltavaa materiaalia. Nyt selvitetään, voiko julkaisu johtaa jopa ministeriön myöntämien avustusten takaisinperintään.
Jukka Hankamäen (kuvassa oikealla) kirjoittamassa teoksessa Totuus kiihottaa — Filosofinen tutkimus vasemmistopopulistisen valtamedian tieto- ja totuuskriisistä käsitellään esitetään laajasti näkemyksiä esimerkiksi tasa-arvosta ja yhteiskunnasta laajemminkin.
All Over Press
Tekstin sävy on monessa otteessa naisia rajusti syyllistävä, ja kirjan voi katsoa sisältävän myös rasistisia elementtejä.
Tekstissä muun muassa syytetään naisia grooming-ilmiön syntymisestä. Grooming tarkoittaa lapsen houkuttelemista seksuaalisiin tarkoituksiin vaikkapa sosiaalisen median kautta.
Teoksessa myös kirjoitetaan, että "raiskauksista vaahtoaminen on tekopyhää ja moralistista". Avioliitossa tapahtuvan raiskauksen rangaistavaksi tekeminen on puolestaan teoksen mukaan ollut aikanaan "vastoin avioliiton ideaa".
Kehitysmaista tulleiden miesten kanssa pariutuneita naisia syytetään "biologisen rodun" ja "etnisesti määriteltävissä olevan kansan" rikkomisesta.
Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta saa muiden ajatuspajojen tapaan veronmaksajien rahoilla kustannettua valtionavustusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Vuonna 2018 summa oli Ylen mukaan 103 000 euroa.
Ministeri: "Vaikuttaa selvältä"
Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk.) mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää nyt, onko Hankamäen teos ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa.
– Kyseisen yleisavustuksen saajan yhtenä velvollisuutena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Vaikuttaa kuitenkin selvältä jo nyt, että mainittu julkaisu ei tätä velvollisuutta täytä, Kosonen tviittaa.
Käytännössä julkaisu voisi johtaa avustuksien takaisinperintään.
Kosonen muistuttaa tviitissään, ettei ministeri osallistu takaisinperintäpäätöksiin.
– Haluan omalta osaltani kuitenkin todeta tämän hyvin selvästi: näkemäni otteet julkaisusta ovat julmia ja huolestuttavia sekä kaukana omasta ihmiskuvastani, Kosonen kirjoittaa.