Jukka Jalosen toisen A-maajoukkuerupeaman alku oli häkellyttävä. Olosuhteet, lähtökohdat ja käytössä olleen pelaajamateriaalin huomioiden Leijonat pelasi uskomattoman hyvää jääkiekkoa viikonloppuna. Varsinkin Ruotsi-ottelussa, jossa vastus koveni selvästi lauantain Tshekki-otteluun nähden.
Kuten Jalonen itse sanoi sunnuntain Ruotsi-pelin jälkeen; Leijonat pelasi fiksusti ja jämäkästi. Sinipaitainen Suomi ei puskenut. Leijonat käytti monipuolisesti eri hyökkäysrytmejä, eikä laiva keikkunut edes Ruotsin kovan prässin alla. Valmennusjohdon antamat tärpit purivat nopeasti, ja Leijonat selvitti huomattavasti paremmin Ruotsin antamaa painetta toisesta erästä lähtien. Kyseinen toinen erä oli samalla Leijonien paras kaksikymppinen koko turnauksessa.
Sunnuntaina oli hämmentävää katsoa sitä, miten Leijonat pelasi. Osa joukkueesta oli vielä tiistaina CHL-ottelujen parissa. Yhteisiä kunnon jääharjoituksia oli tasan yksi turnauksen alla. Silti, Karjala-turnauksen aikana Leijonat paransi kaikessa. Edes torstain Venäjä-ottelu ei ollut niin huono, mitä lukemat näyttivät. Silloin Leijonat jäi fyysisesti vahvan Venäjän puristuksen alle, eikä maalivahti Juha Metsola pystynyt tukemaan joukkuetta.
Tästä lähti kuitenkin liikkeelle voimakas, ylöspäin osoittanut kehityskäyrä.
Mikä mahdollisti sen? Miten sunnuntaina päädyttiin pisteeseen, jossa Leijonien peli oli erinomaisessa kuosissa?
– Meikäläisen apuna on kaksi erinomaista valmentajaa; Mikko Manner ja Antti Pennanen, joilla on myös peli hallussa. Pelaajat arvostavat heitä ja he tuovat oman panoksen pelaamiseen. Tämä ei ole yhden miehen juttu, Jalonen sanoi MTV Sportin haastattelussa turnauksen jälkeen.
Jalosen kommentti kertoo paljon Leijonien onnistumisen todellisesta taustasta.
Video: Ruotsi-ottelun jälkeinen Jukka Jalosen haastattelu. Juttu jatkuu videon alapuolella.
2:00
Suomen penkin takana on maailmanmestarivalmentaja Jalonen. Hänen kanssaan ajatuksia jakaa Pennanen, HPK:n päävalmentaja, Jalosen aisapari Nuorten MM-kultamenestysjoukkueesta, niin sanotun pallopelimäisen kolmiopelaamisen SM-liigaan tuonut taho ja Manner, jonka poikkeuksellisen aggressiivisesti paineistanut Kärpät porhalsi viime keväänä Suomen mestariksi ja jonka joukkue on ollut alkukaudella paras seura Liigassa.
Leijonien valmennuksessa korostuu kaksi asiaa: ajatukset ja nopeus. Jalosella on tuore kokemus KHL:stä, Euroopan ykkössarjasta ja siitä, mitä eurooppalaisessa huippujääkiekossa vaaditaan menestymistä varten. Äänekkäästi pelaajia pelin aikana ohjeistava Manner taas on ajanut Kärpissä muun muassa niin sanottua epärytmistä vaihtamista, jolla tuodaan uusia elementtejä riistopelaamiseen sekä vaihtoehtoisia murtautumistapoja hyökkäyspelaamiseen. Esimerkki viikonlopulta: Arttu Ruotsalaisen maali Tshekki-pelissä. Yksi Leijonien hyökkääjistä tuli muita edellä vaihtoon, Ruotsalainen karkasi läpi ja iski maalin.
Leijoniin tuodaan tuoreita ajatuksia. Niitä asioita, jotka toimivat tällä hetkellä seurajoukkuetasolla. Karjala-turnauksen Leijonissa näkyi paljon samoja vivahteita, joita näkyy Kärppien nykymenestyksen keskellä.
Nopeuselementti liittyy reagointiin. Jos Leijonat on ongelmissa, se pääsee nopeasti eroon niistä. Apuvalmentajat, videovalmentajat ja Jalonen jakavat keskenään näkemyksiä siitä, miten asioita korjataan. Viesti välittyy nopeasti pelaajille. Tämä ilmiö toistui monta kertaa viikonlopun aikana. Leijonat hioi pelien sisällä tyylejä ja tapoja, vastustajaan peilaten. Tämä kertoo aina vahvasta, hyvin toimivasta valmennustiimistä.
Sunnuntaina päättyneessä turnauksessa oli myös yksi oleellinen pointti, joka erosi selvästi viime kevään MM-kisoihin nähden. Nyt Leijonien pelaajamateriaali ei tuonut kilpailuetua ja elementtiä, jonka avulla itse peli olisi ollut jotain uutta ja erikoista. Viime kevään MM-kisoissa Sebastian Ahot, Mikko Rantaset, Miro Heiskaset ja kumppanit loivat yksilötason osaamisella Leijonille aivan uuden ilmeen. Karjala-turnauksessa Leijonien pelaajamateriaali ei ollut yhtään sen parempi kuin Ruotsilla tai Tshekillä, Venäjästä puhumattakaan.
Siitä huolimatta Ruotsalaiset, Ville Leskiset, Juhani Tyrväiset ja muut debytantit loistivat. Oula Palve uskalsi pelata omaa peliään ja hän sai varsinkin lauantaina Tshekkiä vastaan paljon aikaiseksi.
Kun systeemi toimi, tulivat yksilöt ja yksilöiden taidot esille.
Ennen turnausta Jalonen mainitsi sen, ettei hänkään ole varma siitä, miten koko homma lähtee liikkeelle. Tämä jännityselementti on nyt taaksejäänyttä elämää. Jalosen toinen pesti lähti liikkeelle todella positiivisella tavalla. Poikkeuksellisen hyvin, kun huomioi lähihistorian ja edellisten päävalmentajien ensiturnaukset.
Ero on huomattava esimerkiksi Lauri Marjamäkeen nähden, joka joutui vaikean World Cupin jälkeen pahaan rakoon.
Nyt Leijonat sai heti positiivisen puhurin allensa.
Sen lisäksi Jalonen tietää enemmän kuin hyvin NHL:n suomalaistilanteen. Pelaajamäärä on kasvussa ja nuori kärki on todella terävä. Jo nyt.
Ei ihmekään, että Jalosesta ikuistettiin alla näkyvä ilme. Kaikki on tällä hetkellä hyvässä kuosissa. Ei pelkästään Leijonien pelissä, vaan kokonaiskuvassa. Jalosen on helppo elää ja hengittää A-maajoukkueen penkin takana.